avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private

Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private se platesc sau sunt gratuite?

Am incercat sa citesc legea ce priveste persoanele cu handicap, insa nu am gasit un raspuns concret. Nu se precizeaza niciunde daca in parcarile private, care ofera spatii pentru persoanele cu dizabilitati se plateste sau beneficiaza de parcare gratuita.

Citind deasemenea si informarea emisa de ANPD (autoritatea nationala pentru persoanele cu dizabilitati) [ link extern ] :

"În baza cardului-legitimație, conform prevederilor art. 65 alin.(5), administratorul spaţiilor de parcare din domeniul public repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu dizabilități care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare, cât mai aproape de domiciliul acestora."
, dar nu este mentionat nimic de accesul in parcarile private si parcarea autovehiculului.

Ma puteti ajuta cu o lamurire?
Cel mai recent răspuns: Tjuliano , utilizator 02:59, 6 Iunie 2021
Adrian_MG a scris:

: Ma refer la o parcare privata, in sensul in care parcarea respectiva este detinuta si administrata de o societate comerciala.

Prin lege am inteles ca este obligatoriu ca parcarea respectiva sa detina locuri destinate persoanelor cu dizabilitati, insa aceste locuri trebuie oferite gratuit sau se percepe taxa normala, aferenta locurilor de parcare din acea incinta.

ma duc la mare si nu doresc sa las masina pe marginea drumului, etc... ci intru intr-o parcare amenajata in acest scop si care este contra cost (cu bariere la intrare, o taxa fixa pe zi / pe ora, etc..). In acea parcare sunt oferite X locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati. Daca eu am card-legitimatie pentru persoanele cu dizabilitati mi se percepe taxa normala de parcare, sau pot sa beneficiez gratuit de locurile respective, in cadrul acelei parcari?

In parcare privata administratorul parcarii impune regula
La mare,intr-o parcare amenajata pe domeniul public sunt amenajate spatii destinate persoanelor cu dizabilitati-de care persoanele indreptatite care detin ecuson beneficiaza fara costuri
Problema consta in acea ca indiferent de zona mare/munte,exccesul lipsei de respect conduce la ocuparea locurilor de parcare destinate persoanelor cu dizabilitati,iar autoritatile competente invoca alte prioritati fata de acelea de a asigura utilizarea acelor spatii numai de catre persoane indreptatite

Va multumesc pentru raspunsurile dvs. Intradevar, legea nu distinge clar acest fapt. Pana la urma, cam asa este, administratorul parcarii private impune regula in interiorul acesteia.
Adrian_MG a scris:

Va multumesc pentru raspunsurile dvs. Intradevar, legea nu distinge clar acest fapt. Pana la urma, cam asa este, administratorul parcarii private impune regula in interiorul acesteia.

Buna ziua aceasi problema intampin si eu cu primaria si timpart Timisora
Dupa cum stiti in timisoara parcarile pe domeniul public sunt cu plata

ieu detin un card europen de parcare eliberat de un stat membru ue

dar pe teritorul romaniiei nu il pot folosi !!!!
pentru a putea folosi cardul de parcare in mod gratuit pe domeniul public trebui sa detin in proprietate un autoturism sau poaie primi acest abonament o alta persoana, pentru masina care o are in proprietate, dacaiace dovada cu acte, ca se ocupa de ingrijirea unei persoane care este Incadrata intr-un gradde

1 Sunt nevazator grad grav
Nu sunt obligat de a avea un autoturisim tinand cont problemele vizive

2 Comisia medicala au decis ca nu am nevoie de un insotitor

atasez aici unul din raspunsurile de la timpark

S.C. DRUMURI MUNICIPALE TIMISOARA S.A.
SERVICIUL ADM, PARCARI
Nr. inregistrare adresa: 4577 llO'O7 '2OL7
Radoi Daniel Constantin
radoiS9@hotmail.com
DIRECTOR TEHNIC,
In9.
Referitor la adresa dumneavoastra, inregistrata la societatea noastra sub nr.45771
to.o7.2ol7, va aducem la cunostinta fptul ca poate beneficia de un abonament gratuit pentru
parcare, tip Persoana cu handicap, o persoana care face dovada cu acte ca este incadrat intrun
grad de handicap si este proprietarul masinii pentru care solicita acest abonament, sau
poaie primi acest abonament o alta persoana, pentru masina care o are in proprietate, daca
iace dovada cu acte, ca se ocupa de ingrijirea unei persoane care este Incadrata intr-un grad
de handicap.
cardul tip legitimatie pentru persoane cu handicap, ofera loc aratuit de parcare pentru
persoanele care detin acest card, in locuri special amenajate, Intocmai cum este inscris pe ele'
Cu respect,

Buna ziua, as avea si eu o intrebare pe aceasta tema. Daca e vorba de o parcare privata intr-o curte unde sunt mai multe policlinici si birourile comisiilor de expertiza medicala care apartin de Casa de Pensii, nu stiu sigur daca curtea e toata privata sau e si a statului, partea care deserveste comisiile de expertiza. In aceasta situatie in care curtea ar fi toata privata, policlinicile nu au obligatia sa amenajeze loc de parcare pentru persoane cu handicap? Sau daca este o institutie publica in curte nu ar fi aceasta obligata sa aibe un astfel de loc, chiar daca curtea ar fi privata?
Bună seara!
Unei persoane cu dizabilitati i se poate aloca un loc de parcare în apropierea imobilului în care locuiește?
Mă refer la parcarea blocului, nu la cele amenajate sau cu plată..
Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Drept parcare pt persoane cu dizabilitati O_Mihaly O_Mihaly Bună ziua! Sunt parintele unei copil cu dizabilitați. De o luna primaria a luat o decizie sa nu mai permite sa parcam gratuit (card-legitimație pt ... (vezi toată discuția)
Semn parcare persoane cu handicap luca luca luca luca Semnele de parcare pentru persoanele cu handicap pot fi instalate in afara parcarilor amenajate ? Aceste \"parcari\" sunt nominale? Concret, pe strada din ... (vezi toată discuția)
Facilitati persoane cu handicap Fundatia Bucurie Fundatia Bucurie Buna ziua , as dori sa stiu raspunsul corect ( legal )la urmatoarea situatie : Marti la ora 8,30 intru cu autoturismul fiicei mele , posesoare de card ... (vezi toată discuția)