avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acceptare apel
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acceptare apel

Tatal minorului a solicitat prin Ordonanta Presidentiala schimbarea domiciliului la tata. Instanta a admis si s-a pronuntat ca domiciliul minorului sa fie stabilit la tata pana la judecarea pe fond.
La judecarea Ordonantei ,mama minorului nu a fost prezenta si a facut Apel . In urma apelului Instanta a admis Apelul si a anulat definitiv Ordonanta Presidentiala.
Pana la judecarea pe FOND (are loc peste o luna ) mama minorului vrea sa ia minorul la domiciliul ei, dar minorul este disperat, traumatizat de prezenta mamei si refuza categoric sa mearga la mama !?
Care sunt solutiile in acest caz , cum sa procedez cand minorul refuza categoric sa mearga la mama, se agata de gatul meu, plange, tipa, etc.
Probabil va merge sa ma reclame la Politie, va veni cu Executorul judecatoresc etc....eu ce sa fac sa nu intru sub incidenta legii penale ? copilul refuza efectiv sa iasa din casa , iar cu forta nu pot sa fac acest lucru !? trebuie sa solicit ajutorul Protectiei copilului?...va rog foarte mult sa-mi dati o solutie pentru a nu intra sub incidenta legii riscand sa-mi pierd slujba.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 17:49, 17 Martie 2017
A fost un divort, din ce am inteles pana acum. Domiciliul era la mama, dar a fost plecata din tara circa 6 luni. Dupa revenire aceasta a mutat minorul la 300 km distanta, astfel ca tatal nu si-a putut exercita autoritatea parinteasca data fiind distanta, motiv pentru care a intentat un nou dosar pe fond ptr stabilirea domiciliului la el. Totodata a introdus si o ordonanta presedintiala pentru a stabili domiciliului minorului pana la definitivarea dosarului de pe fond. Intre timp mama a facut apel, i s-a admis, ordonanta a picat, dar copilul refuza sa mearga la ea. Eu asta inteleg din postarile anterioare.

El intreba daca constituie infractiune daca minorul refuza sa plece ,tatal neimpiedicandu-l sub nici o forma si fiind de buna credinta, sau daca va trebui ca un executor sa puna in aplicare prevedrile Art. 912 Noul Cod de Procedură Civilă - Refuzul minorului Executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori . Partea aceasta trebuie lamurita. Este infractiune sau nu daca minorul nu vrea sa plece?

Eu cam asta am inteles din cele postate.
Doamna, ce anume, mai exact, vi se pare ca nu am inteles? Hotararea de locuinta a copilului (data in divort!) a fost schimbata prin ordonanta (fond). Apoi s-a schimbat schimbarea in apel la ordonanta, noua hotarare fiind valabila pana la judecarea fondului cauzei in prima instanta.. Acum se judeca in prima instanta fondul cauzei!
Nu e timp sa se ia masuri civile (executare silita cf 910-913) cu aplicare 906 si nici penale pana se va judeca fondul reincredintarii. Are si omul sansa lui....
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
asaofi, utilizator
Incognito82 a scris:



El intreba daca constituie infractiune daca minorul refuza sa plece ,tatal neimpiedicandu-l sub nici o forma si fiind de buna credinta, sau daca va trebui ca un executor sa puna in aplicare prevedrile Art. 912 Noul Cod de Procedură Civilă - Refuzul minorului Executarea hotărârilor judecătoreşti referitoare la minori . Partea aceasta trebuie lamurita. Este infractiune sau nu daca minorul nu vrea sa plece?




Daca minorul refuza contactul cu mama (si anume vehement, dupa spusele userului), procurorul, desi sesizat cu o eventuala fapta penala, va constata lipsa elementului subiectiv al infractiunii. Nu tatal (potential infractor) refuza schimbarea locuintei minorului, ci insusi minorul. La fel de adevarat este ca, ptr acuratetea unei solutii de clasare data cf celor de mai sus, procurrul ar trebui sa investigheze (de ex. prin dispunerea unei expertize medico-legale) daca minorul nu e influentat de catre tata in refuzul lui.

@asaofi -Eu vă explicam că, după umila mea părere, o sentinţă de ordonanţă nu poate schimba o hotărâre definitivă. Despre asta vorbim. Nici măcar o a doua ordonanţă la un proces de fond în curs nu este admisibilă, se consideră autoritate de lucru judecat, cu atât mai puţin o sentinţă de ordonanţă cu acelaşi obiect într-un nou proces nu bate o hotărâre definitivă anterioară, chiar dacă e vorba de minori. Nici măcar motivele nu sunt bine fundamentate, motivul expus de user este că mama a mutat copilul la 300 km şi i-a schimbat mediul - este adevărat, dar acelui copil i s-a schimbat deja mediul odată cu mutarea la mama, în ce priveşte relaţiile personale, distanţa dintre părinţi va rămâne tot de 300 km , copilul va fi privat de un părinte în aceeaşi măsură. Iar dacă e vorba de condiţii indecente de trai la locuinţa mamei, astea le stabilesc anchetele psihosociale şi dovezile dintr-un proces de fond.
Dacă mama doreşte, este timp suficient.Presupun că şi instanţa de fond va cere expertizarea minorei, se vor face anchete psihosociale, vor fi audiaţi martori, vine vacanţa judecătorească ...poate dura şi un an, ori, pentru penalizări, sunt suficiente 6 luni

@Incognito, nu aţi înţeles, recitiţi postările anterioare.
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2017
Martonze, utilizator
Martonze, dupa cum bine stiti, in cazurile cu minori, autoritatea de lucru judecat (in speta cele reglementate cu privire la minor in cadrul sentintei de divort) nu e chiar atat de puternica, anumite schimbari de imprejurari (tratate ca atare de catre o instanta), putand provoca o noua hotarare.
Eu am spus ca vor fi importante motivarile instantei de apel pe care, necunoscandu-le, ma feresc sa le anticipez/comentez. Dupa cum nu vreau sa comentez de ce instanta de la fondul ordonantei a schimbat cele stipulate in hotararea de divort. Pesemne s-a acceptat atat urgenta cat si schimbarea imprejurarilor. E drept ca mama nu s-a aparat...iarasi nu stim de ce.
Ref la executarea silita...hmm. Cum ati calculat dvoastra 6 luni? Ca daca imi pun mintea, pot scoate cel putin 1 an pana la o eventuala aplicare a art 906 alin 4 dupa 913 alin 5.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala ContSters407458 ContSters407458 Daca dupa 5 luni de la pronuntarea divortului ( avand hotarare definitiva ) am depus ALTA PLANGERE pentru schimbarea domiciliului minorului de la mama la ... (vezi toată discuția)
Comunicare hotarare civilia cipriluca30 cipriluca30 buna ziua,sora mea a castigat custodia copilului cu fostu concubin,,,are la mana hotararea prin care se stabileste locuinta minorului la mama,dar fostul ... (vezi toată discuția)
Copil in suferinta baubau12345 baubau12345 Buna ziua! Am o problema la care nu gasesc nici o rezolvare. Actualul meu prieten a mai fost casatorit, avand o fetita din acea casatorie. In prezent ... (vezi toată discuția)