avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubiri accident soldat cu deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubiri accident soldat cu deces

Buna ziua.
Recent, un foarte bun prieten a fost implicat intr-un accident de circulatie in care a decedat. Pe scurt el mergea regulamentar cu motocicleta iar un alt participant la trafic care venea din sens opus a virat brusc stanga taindu-i calea. Prietenul meu nu a mai putut evita accidentul iar in urma impactului a decedat. Purta echipament, nu avea viteza, etc. Pe motocicleta mai era un pasager care a suferit rani grave dar traieste. Raportul politiei spune clar ca vinovatul este soferul care i-a taiat calea.
Vinovatul avea doar asigurarea obligatorie la masina, RCA-ul. In aceste conditii asiguratorul e obligat sa acopere o parte din despagubiri ? Exista un plafon maxim ?
Si mai am inca o intrebarea, ce fel de despagubiri se pot obtine si in ce conditii?
In caz ca decedatul are credite imobiliare (fara asigurare de viata), rate pentru aceste credite pot fi imputate vinovatului ?
In functie de avocati, probe, martori, desfasurarea procesului, etc, procesul poate sa ajunga la diferite rezultate insa as dori in mare sa stiu cam ce deznodamant poate sa aiba un asemenea proces ? Si penal si civil.

Multumesc si numai bine.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
grandanat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 11:07, 3 Noiembrie 2009
Aveti dreptate, aveam asigurare si politistul sigur a trecut-o la dosar. Sper sa nu fi expirat timpul. Dar au trecut fix 3 ani, acum cateva zile deci... sunt cu un picior in groapa. Tot nu am inteles, poate instanta sa ma oblige sa scot banii din contul de economii ca sa ii dau victimei? Si imi va opri din salariu 30% pana se acopera suma pe care vor stabili ca o voi datora? Sau se procedeaza altfel?
Santeti preocupat de banii dumneavoastra,asa reiese din tot ce scrieti.
Veti ramane si cu acel cont si cu salariu,asa cred:)
Daca nu v-a fost stabilita vinovatia,asiguratorul nu avea cum sa acorde despagubirea.
Prin hotararea judecatoreasca persoana vatamata va primi despagubirea de la asigurator.
wildrainbow a scris:

cristi.talos a scris:

Cum voi plati daca nu am bani?
Am lovit o persoana pe trecere. Culpa este comuna pentru ca a traversat pe rosu. Abia acum pleaca dosarul spre instanta, dupa 3 ani. Familia fetei vrea 800.000 euro despagubire la 100 zile de spitalizare. Intr-adevar a fost lovita rau. S-ar putea sa ramana cu un oarecare handicap. Cum voi plati eu aceasta suma? Sau nu va trebui sa o platesc? Mi se va lua din salariu? Se va hotara oare o suma mai decenta?
Ma va ajuta polita RCA pe care o aveam la momentul respectiv in 2006?
Va multumesc anticipat

Potrivit art.3 din D. nr.167/1958, termenul de prescriptie este de 2 ani in materie de asigurari si incepe sa curga de la data la care se naste dreptul la actiune, conform art.10 alin.1 din acelasi act normativ, respectiv de la data producerii evenimentului asigurat.
Calculati in functie de data la care s-a produs evenimentul rutier 2 ani de zile si daca au trecut mai mult de atunci, atunci dreptul la actiune impotriva asiguratorului RCA s-a prescris, soc. de asigurari nu va putea fi obligata, in calitate de asigurator, la plata despagubirilor.

Am rugamintea da ca nu stapaniti domeniul sa nu mai citati texte legale care nu se aplica in speta de natura a alarma persoana care cere sfatul.
Termenul de prescriptie in raporturile de asigurare este de 2 ani de zile insa in speta este vorba de raspunderea civila delictuala. Raport de asigurare caruia i se aplica termenul de 2 ani este cel ce se naste de exemplu in raspunderea CASCO (facultativa auto) si in care pot solicita asiguratorului plata reparatiilor in maximk 2 ani de zile de la producerea evenimentului.

Revenim la cazul dvs.
Este vorba de raspundere civila delictuala, adica dvs. raspundeti fata de victima accidentului pentru faptul ilicit savarsit depasirea vitezei legale admise.
Deoarece aveati asigurare auto RCA valabila la momentul producerii accidentului asiguratorul vine si raspunde pentru dvs. in limita sumei asigurate - va fi citat si el din oficiu in procesul penal, iar daca acest lucru nu se intampla solicitati dvs. instantei sa fie citat pentru a fi obligat la plata despagubirilor materiale, morale si a-i fi hotararea opozabila.
Referitor la prescriptie pe raspundere civila delictuala - termenul este de 3 ani din momentul in care persoana prejudiciata a cunoscut persoana vinovata de producerea prejudiciului si intinderea acestuia. Cum insa in cauza avem de-a face cu un dosar penal in care urmeaza sa se stabileasca persoana/persoanele vinovate si gradul de intindere a vinovatiei acestora (lucru pe care il va face instanta judecatoreasca printr-o sentinta) termenul de prescriptie de 3 ani va curge doar din momentul pronuntarii de catre instanta a unei hotarari judecatoresti.
Deci:
1. Daca instanta nu citeaza din oficiu asiguratorul dvs. RCA, solicitati dvs citarea lui in calitatea de asigurator si obligarea acestuia la plata despagubirilor materiale/morale la care veti fi obligat de instanta.
2. Sunteti in termenul legal deci raspunderea asiguratorului nu s-a prescris pentru motivele enumerate mai sus.
3. Avand in vedere ca vina dvs. comparativ cu cea a persoanei care a trecut pe rosu este mai mica solicitati instantei sa stabileasca un grad de raspundere proportional cu gradul de vinovatie (nu 50-50 ci 20% pt dvs. 80% pt. victima).
4. In nici un caz instanta nu va accepta suma de 800000 Euro pentru ceea ce a suferit victima in cazul dvs. ci o suma mult mai mica, urmand din aceasta suma sa cada in raspunderea asiguratorului dvs. suma aferenta gradului de vinovatie stabilit de instanta pt. dvs. (de exemplu Instanta decide ca victima tb. sa primeasca 10000 euro despagubiri materiale - asiguratorul va fi obligat sa plateasca 20% daca aici s-a stabilit gradul dvs. de vinovatie -, si la fel se va proceda si in cazul daune morale)
5. Angajati-va un aparator.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2009
Alexandru Stratopol, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plateste asiguratorul? wiktor_i wiktor_i In urma unui accident cu vatamari corporale am fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri materiale si morale substantiale.In ... (vezi toată discuția)
Despagubiri de la rca pt vatamari corporale goleasca goleasca Buna ziua, Vreau sa va intreb daca pot sa primesc despagubiri de la RCA , pentru vatamare corporala,.Daca da, care este cuantumul despagubirilor pe care pot ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de deces in accident de masina mucuta mucuta buna.am si eu niste nelamuriri(foarte multe),viitorul meu sot a fost ucis intr0un accident de masina in decembrie 2008,la rupea gara.avem un copil impreuna de ... (vezi toată discuția)