wildrainbow a scris:
cristi.talos a scris:
Cum voi plati daca nu am bani?
Am lovit o persoana pe trecere. Culpa este comuna pentru ca a traversat pe rosu. Abia acum pleaca dosarul spre instanta, dupa 3 ani. Familia fetei vrea 800.000 euro despagubire la 100 zile de spitalizare. Intr-adevar a fost lovita rau. S-ar putea sa ramana cu un oarecare handicap. Cum voi plati eu aceasta suma? Sau nu va trebui sa o platesc? Mi se va lua din salariu? Se va hotara oare o suma mai decenta?
Ma va ajuta polita RCA pe care o aveam la momentul respectiv in 2006?
Va multumesc anticipat
Potrivit art.3 din D. nr.167/1958, termenul de prescriptie este de 2 ani in materie de asigurari si incepe sa curga de la data la care se naste dreptul la actiune, conform art.10 alin.1 din acelasi act normativ, respectiv de la data producerii evenimentului asigurat.
Calculati in functie de data la care s-a produs evenimentul rutier 2 ani de zile si daca au trecut mai mult de atunci, atunci dreptul la actiune impotriva asiguratorului RCA s-a prescris, soc. de asigurari nu va putea fi obligata, in calitate de asigurator, la plata despagubirilor.
Am rugamintea da ca nu stapaniti domeniul sa nu mai citati texte legale care nu se aplica in speta de natura a alarma persoana care cere sfatul.
Termenul de prescriptie in raporturile de asigurare este de 2 ani de zile insa in speta este vorba de raspunderea civila delictuala. Raport de asigurare caruia i se aplica termenul de 2 ani este cel ce se naste de exemplu in raspunderea CASCO (facultativa auto) si in care pot solicita asiguratorului plata reparatiilor in maximk 2 ani de zile de la producerea evenimentului.
Revenim la cazul dvs.
Este vorba de raspundere civila delictuala, adica dvs. raspundeti fata de victima accidentului pentru faptul ilicit savarsit depasirea vitezei legale admise.
Deoarece aveati asigurare auto RCA valabila la momentul producerii accidentului asiguratorul vine si raspunde pentru dvs. in limita sumei asigurate - va fi citat si el din oficiu in procesul penal, iar daca acest lucru nu se intampla solicitati dvs. instantei sa fie citat pentru a fi obligat la plata despagubirilor materiale, morale si a-i fi hotararea opozabila.
Referitor la prescriptie pe raspundere civila delictuala - termenul este de 3 ani din momentul in care persoana prejudiciata a cunoscut persoana vinovata de producerea prejudiciului si intinderea acestuia. Cum insa in cauza avem de-a face cu un dosar penal in care urmeaza sa se stabileasca persoana/persoanele vinovate si gradul de intindere a vinovatiei acestora (lucru pe care il va face instanta judecatoreasca printr-o sentinta) termenul de prescriptie de 3 ani va curge doar din momentul pronuntarii de catre instanta a unei hotarari judecatoresti.
Deci:
1. Daca instanta nu citeaza din oficiu asiguratorul dvs. RCA, solicitati dvs citarea lui in calitatea de asigurator si obligarea acestuia la plata despagubirilor materiale/morale la care veti fi obligat de instanta.
2. Sunteti in termenul legal deci raspunderea asiguratorului nu s-a prescris pentru motivele enumerate mai sus.
3. Avand in vedere ca vina dvs. comparativ cu cea a persoanei care a trecut pe rosu este mai mica solicitati instantei sa stabileasca un grad de raspundere proportional cu gradul de vinovatie (nu 50-50 ci 20% pt dvs. 80% pt. victima).
4. In nici un caz instanta nu va accepta suma de 800000 Euro pentru ceea ce a suferit victima in cazul dvs. ci o suma mult mai mica, urmand din aceasta suma sa cada in raspunderea asiguratorului dvs. suma aferenta gradului de vinovatie stabilit de instanta pt. dvs. (de exemplu Instanta decide ca victima tb. sa primeasca 10000 euro despagubiri materiale - asiguratorul va fi obligat sa plateasca 20% daca aici s-a stabilit gradul dvs. de vinovatie -, si la fel se va proceda si in cazul daune morale)
5. Angajati-va un aparator.