Buna ziua.
Recent, un foarte bun prieten a fost implicat intr-un accident de circulatie in care a decedat. Pe scurt el mergea regulamentar cu motocicleta iar un alt participant la trafic care venea din sens opus a virat brusc stanga taindu-i calea. Prietenul meu nu a mai putut evita accidentul iar in urma impactului a decedat. Purta echipament, nu avea viteza, etc. Pe motocicleta mai era un pasager care a suferit rani grave dar traieste. Raportul politiei spune clar ca vinovatul este soferul care i-a taiat calea.
Vinovatul avea doar asigurarea obligatorie la masina, RCA-ul. In aceste conditii asiguratorul e obligat sa acopere o parte din despagubiri ? Exista un plafon maxim ?
Si mai am inca o intrebarea, ce fel de despagubiri se pot obtine si in ce conditii?
In caz ca decedatul are credite imobiliare (fara asigurare de viata), rate pentru aceste credite pot fi imputate vinovatului ?
In functie de avocati, probe, martori, desfasurarea procesului, etc, procesul poate sa ajunga la diferite rezultate insa as dori in mare sa stiu cam ce deznodamant poate sa aiba un asemenea proces ? Si penal si civil.
De ce sa se ceara pana la 300.000 atat timp cat limita e 1.500.000, de ce nu 500.000 euro, ce a luat in calcul cand s-a gandit la suma asta. Este adevarat ca valoarea de 1.500.000 este una considerabila, dar tinand cont de suferinta dvs. si interventiile chirurgicale care au fost efectuate si tratamente, puteti cere o suma foarte mare.
Cu atat mai mult cu cat suma respectiva va fi suportata de catre societatea de asigurare.
Numai in cazul in care vinovatul de producerea accidentului a savarsit o infractiune, societatea recupereaza banii de la el, altfel nu.
Da, dar totusi sumele astea imi par aberante, deoarece suntem in Romania. Nu vad vre-o instanta din Ro. sa acorde mai mult de 50.000 de euro, dar pt. 300.000. E adevarat ca banii astia i-as da eu dublu maine si sa stiu ca totul s'ar termina (durerile, amintirile, rusinea prin care am trecut). M-am tot interesat sa vad care ar fi suma maxima platita vre-odata de catre o firma de asigurari unui astfel de eveniment, dar nu am gasit nimic. Poate ma ajutati voi. S-a platit vre-o data mai mult de 100.000 de euro pentru vatamare corporala si daune morale ? M-as mira... Ma intreb atunci care e rostul acelor cifre 1.500.000, ori 500.000, sau 300.000. Am mai sups ca nu am probleme cu banii si nu vreu sa intind coarda mai mult decat e nevoie, doar asa de curiozitate sa stiu.
Ganditi-va ca in accident pot fi implicate mai multe masini...un numar mare de persoane care sufera vatamari corporale sau care decedeaza,in cel mai nefericit caz.
Se poate ajunge la sume mari platite drept despagubiri cand un singur asigurator trebuie sa le acopere(daca numai asiguratul sau este vinovat).
Altfel,nu se poate pune problema de atingere a pragului maxim.
Si pana la urma nicio situatie nu este identica cu alta.
Intr-adevar, instantele nu acorda suma exagerate, dar exista tendinta de majorare a acestor sume, potrivit si directivelor europene.
logica existentei legiferarii maximei de 1500000 Euro si de 5000000 norma europeana e datorata faptului ca pot fi accidente f. grave ( un accident in lant, de exemplu) unde pot fi un nr. mare de victime, morti si raniti. In acest fel, prin existenta acestui tip de asigurare, victimele pot fi despagubite.
Cea mai mare suma pe care a platit-o o societate de asigurare, surprinzator a fost de 150.000 euro , intr-un accident soldat cu decesul uneia dintre parti.
In general la despagubirea cu sume foarte mari , instanta tine cont de foarte multe aspecte, de exemplu... starea civila a partii vatamate, de gradul de suferinta, daca avea sau nu copii si daca era singurul care intretinea familia, unde lucra, ce venituri avea etc.
Cum spunea si colega de breasla mai sus, cauzele difera de la una la alta...Mai bine ceri mai mult sa aibe de unde scade instanta daca ea considera nejustificata suma ceruta.