avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubiri accident soldat cu deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubiri accident soldat cu deces

Buna ziua.
Recent, un foarte bun prieten a fost implicat intr-un accident de circulatie in care a decedat. Pe scurt el mergea regulamentar cu motocicleta iar un alt participant la trafic care venea din sens opus a virat brusc stanga taindu-i calea. Prietenul meu nu a mai putut evita accidentul iar in urma impactului a decedat. Purta echipament, nu avea viteza, etc. Pe motocicleta mai era un pasager care a suferit rani grave dar traieste. Raportul politiei spune clar ca vinovatul este soferul care i-a taiat calea.
Vinovatul avea doar asigurarea obligatorie la masina, RCA-ul. In aceste conditii asiguratorul e obligat sa acopere o parte din despagubiri ? Exista un plafon maxim ?
Si mai am inca o intrebarea, ce fel de despagubiri se pot obtine si in ce conditii?
In caz ca decedatul are credite imobiliare (fara asigurare de viata), rate pentru aceste credite pot fi imputate vinovatului ?
In functie de avocati, probe, martori, desfasurarea procesului, etc, procesul poate sa ajunga la diferite rezultate insa as dori in mare sa stiu cam ce deznodamant poate sa aiba un asemenea proces ? Si penal si civil.

Multumesc si numai bine.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
grandanat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 11:07, 3 Noiembrie 2009
In momentul de fata detineti RCA la aceiasi unitate ca si in 2006?
Nu are relevanta la ce asigurator aveti incheiata polita la acest moment.Aceasta polita are valabilitatea sa,nu opereaza retroactiv.
Daca evenimentul s-a produs in anul 2006,in baza politei de atunci puteti chema asiguratorul in garantie.Ar fi o problema in situatia in care nu ati anuntat evenimentul,dar cred ca nu este cazul.
Inteleg ca actiunea penala s-a pus in miscare din oficiu,mai mult,nu ati realizat o impacare cu persoana vatamata.
Fiind culpa comuna,valoarea despagubirii platita de catre asigurator va fi in procentul in care sunteti culpabil.
Nu putem sa va spunem ce va fi,este functie de mersul procesului.

In cazul vatamarii corporale se au in vedere la stabilirea despagubirilor:
-diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate ,probate cu documente fiscale si indemnizatia primita din fondurile bugetului asigurarilor sociale de stat sau din fondurile persoanei fizice sau juridice,dupa caz,pe perioada spitalizarii si a concediului medical.
Daca persoana ,la data producerii accidentului era in ultimul an de studii sau de calificare,se are in vedere salariul minim brut pe economie.
Sunt luate in considerare cheltuielile pricinuite de accident:tratamentul,spitalizarea,recuperarea, etc.justificate cu acte.
Se acorda si daune morale,daca sunt solicitate.
Functie de handicapul rezultat din certificat,persoana vatamata poate primi si o indemnizatie lunara.

Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
ContSters76710, utilizator
RCA nu mai am de-atunci, ca nu am mai condus. Sper sa fiu gasit in baza de date a asigurarilor si sa ma ajute chiar daca s-a petrecut acum 3 ani. Ea a traversat printr-un loc nepermis si eu am depasit limita de 30km/h cu 30km/h deci aveam 60. Mi s-a spus ca e mai grav ce-a facut ea decat ce am facut eu. Daca parintii ei vor 800mii euro.. si a fost culpa comuna sa zicem ca va fi 400mii poate plateste RCA. Ma indoiesc ca voi scapa asa ieftin pe plan financiar cu o datorie de 400 mii euro platita de RCA.. sau chiar asa se procedeaza? E adevarat ca daca acum am carte de munca mi se vor lua 30% din venituri ca sa ii platesc datoriile stabilite de judecator in caz civil? Daca am cont de economii la o banca sa zicem... statul mi-l poate goli instant ca sa platesc si imi va lua tot ce este pe numele meu?
Sumele pretinse trebuie sa aiba justificare.
Ce spuneti chiar ma ingrijoreaza.Cum adica sperati ca veti fi gasit in baza de date?:(
Si nu este vorba despre ajutor ci despre un drept al dumneavoastra,in calitate de asigurat.
Dar pentru asta asiguratorul trebuia informat.In caz contrar,nicio baza de date nu va poate ajuta.
Statul nu va ia nimic...si hotararea judecatoreasca va stabili ce obligatii aveti si modalitatea de plata.Angajati-va un aparator,daca nu ati facut acest lucru inca.
cristi.talos a scris:

Cum voi plati daca nu am bani?
Am lovit o persoana pe trecere. Culpa este comuna pentru ca a traversat pe rosu. Abia acum pleaca dosarul spre instanta, dupa 3 ani. Familia fetei vrea 800.000 euro despagubire la 100 zile de spitalizare. Intr-adevar a fost lovita rau. S-ar putea sa ramana cu un oarecare handicap. Cum voi plati eu aceasta suma? Sau nu va trebui sa o platesc? Mi se va lua din salariu? Se va hotara oare o suma mai decenta?
Ma va ajuta polita RCA pe care o aveam la momentul respectiv in 2006?
Va multumesc anticipat

Potrivit art.3 din D. nr.167/1958, termenul de prescriptie este de 2 ani in materie de asigurari si incepe sa curga de la data la care se naste dreptul la actiune, conform art.10 alin.1 din acelasi act normativ, respectiv de la data producerii evenimentului asigurat.
Calculati in functie de data la care s-a produs evenimentul rutier 2 ani de zile si daca au trecut mai mult de atunci, atunci dreptul la actiune impotriva asiguratorului RCA s-a prescris, soc. de asigurari nu va putea fi obligata, in calitate de asigurator, la plata despagubirilor.

Alte discuții în legătură

Plateste asiguratorul? wiktor_i wiktor_i In urma unui accident cu vatamari corporale am fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri materiale si morale substantiale.In ... (vezi toată discuția)
Despagubiri de la rca pt vatamari corporale goleasca goleasca Buna ziua, Vreau sa va intreb daca pot sa primesc despagubiri de la RCA , pentru vatamare corporala,.Daca da, care este cuantumul despagubirilor pe care pot ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de deces in accident de masina mucuta mucuta buna.am si eu niste nelamuriri(foarte multe),viitorul meu sot a fost ucis intr0un accident de masina in decembrie 2008,la rupea gara.avem un copil impreuna de ... (vezi toată discuția)