avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
Adesea nu stim cine a stricat usa sau cine a spart teava. Constatam, cercetam, ne certam si strigam impotriva administratiei dar remediem stricaciunea sau avaria. Cu ce bani? Cu banii din casierie sau din contul bancar chiar daca nu avem un leu fond de reparatii. De ce adesea nu avem bani in fondul de reparatii ? Pentru ca am facut o reparatie mare cu hotararea adunarii generale. S-a facut deviz, contract, lista afisata, etc. S-au incasat 30% din suma prevazuta in contract si s-a inceput lucrarea. Cand s-a terminat lucrarea 70 de proprietari achitasear toata suma iar 30 nu achitasera nimic. S-a facut plata facturii din alti bani (fond de rulment, intretinere, etc). Dupa o luna mai raman 20 restantieri la reparatii, dupa 2 luni 10 restantieri... iar dupa 5 luni actionam pe ultimii 2 in instanta ca mai au si alte restante.
Acum intervine teava sparta . De unde bani? Si daca am aduna bani preventiv in fondul de reparatii, cei care sunt deja restantieri, vesnicii restantieri tot nu ar plati decat foarte greu si chiar cu ajutorul instantei.
Si daca adunam bani din chirii, oare nu este normal sa-i repartizam pe fiecare apartament in registrul de evidenta a fondul de reparatii, al carui sold (rezultat din sumele pozitive din care se cad restantele la reparatii) formeaza fondul de reparatii al asociatiei? Asta sustin eu, sa se repartizeze pe fiecare apartament si sa se evidentieze atat costurile reparatiilor cat si intrarea sumelor in fondul de reparatii prin plata directa sau din alte surse.
Altfel daca se face plata unei avarii din fondul existent fara a fi repartizata pe cota indiviza, pe apartamente, cei care au bani in fond suporta acea avarie iar cei care nu au bani in cont nu contribuie cu nimic si nu vor fi pusi la plata pe lista urmatoare.
Cred ca nu m-am exprimat limpede. Dar nu mai insist. E vorba doar de cum isi gospodareste fiecare asociatie aceste fonduri si de felul cum isi tine in evidenta cine are de platit, cat mai are de platit. In fine....
elga50 a scris:
In fine....


Tu, care ai inceput asta, nu poti spune "in fine...". Sau, ma rog, nu asta ateptam de la demersul tau. Nu ne lasa acum, la final?, la jumatate?, cine stie?

E vorba de faptul daca avem voie, legal, sa facem impartirea cat mai aproape de propria proprietate, delimitata distinct. Unde incepe si unde se termina proprietatea comuna si ce poate face asociatia cu fondurile proprii in masura in care acestea nu sunt individualizate pe proprietati?
Eu am inceput demersul de a primi propuneri de modificare a unor articole din partea userilor, nu de a judeca aceste propuneri si nici de a hotari daca le pun sau nu in culegerea de propuneri.
Pe de alta parte, sigur, atunci cand mi se pare ca o propunere nu e pe rationamentul meu incerc sa-mi spun un punct de vedere, dar asta pana la punctul in care pot crea disconfort celui care a propus ceva. In acest punct spun "in fine....."...:)
Asa ca nu abandonez nimic si voi merge mai departe cu acest demers, iar dupa ce discutam toate propunerile le voi posta pe site in intregul lor si apoi le voi trimite deputatei mele. Asta mi-am propus si asta voi face.
La acelasi articol pot fi mai multe propuneri, le voi trimite pe toate, nu voi cenzura nimic. E treaba juristilor sa ia in considerare sau nu, sa faca legaturile cu legislatia noastra, pe care noi oricum nu o stapanim.
In parte elga are dreptate.
Apreciez ca nu este vorba "de nestapanit legea" ,ci ,ca si in multe alte cazuri si legislatia aplicabila asociatiilor de proprietari,fie prin redactare, fie prin aplicare ,
poate fi diferit interpretata .Si aici cred ca trebuie intervenit ,nu in continutul tuturor prevederilor ,ci numai a acelora care sunt permisive si a caror interpretare intentionat aplicata ,conduce la abuzuri,eventual activitati la limita legalitatii .
Totodata ,apreciez ca pentru evitarea situatiilor de aplicare - pe langa prevederile legale,este obligatoriu ca amendamentele la legea AP sa fie identice dispozitiilor conexe si nu diferite ca in prezent.
Nu in ultimul rand ,se impune ca acest efort de imbunatatire a prevederilor care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari sa fie adusa la cunostiinta autoritatii in drept respectiv MAI .
Chiar daca sunt mentionate deja nume mediatizate,totusi apreciez ca trebuie respectata ierarhia si autoriatatea responsabila si intreptinse demersuri inclusiv la MAI.
Sa fim constienti ca intreaga activitate si viata interna,actualmente strabate o perioada dificila,iar interesul pentru imbunatatirea L nr 230/2007 ,chiar daca se manifesta activ si pe acest forum ,pentru a fi materializat trebuie sa fie acceptat de catre ministerul de resort.

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)