avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Este normal ca banii delapidați de administrator să ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Este normal ca banii delapidați de administrator să fie plătiți de proprietari?

Buna ziua
Pentru a intelege situatia descriu scurt ce s-a intamplat in asociatia noastra.
Fosta administratoare a delapidat 18000 de euro de la asociatie. Pentru a putea plati datoriile catre furnizori la adunarea generala s-a hotorat ca pana la recuperarea banilor de la fosta administratoare sa platim in mod egal toti prorietarii 800 lei . in rate de 150 lei/luna. (in cadrul asociatiei sunt apartamente cu 2-3 si 4 camere) Procesul verbal a fost expus pe panou in loc vizibil tuturor locatarilor. Specific ca nimeni nu a facut in scris nicio plangere impotriva acestei hotorari, ceea ce arata si rezultatul. 80% din proprietari au platit suma stabilita, in intregime. Intre timp fosta administratoare a fost judecata, condamnata , suspendata, dar din bani nu am reusit sa recuperam nimic. A fost executata silit, ceea ce inseamna ca primim lunar 80 lei. Intre timp am adunat fond special (cele 800lei/ proprietari) fond de rulment, fond de reparatii si astfel am reusit sa platim toate datoriile , in plus am reusit sa incheiem un contract pentru schimbarea liftului. Pentru a face fata acestui contract am ajuns sa fim nevoiti sa recuperam si de la ceilalti proprietari, care considera ca nu sunt fraieri sa plateasca cei 800 lei,considerand ca ei au platit intretinerea la fosta administratoare si sa recuperam banii de la ea, ceea ce este imposibil ( cate 80lei/luna).
Intrebarea mea este- ce sanse avem sa obtinem cele 800 lei de la toti proprietarii daca le dam in judecata.
Va multumesc anticipat orice raspuns care ne ajuta.
Cu stima Marica –Sz.
Ultima modificare: Vineri, 24 Noiembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 04:17, 1 Iunie 2020
Fondul special (800 lei) a fost folosit pentru plata restantelor catre furnizori ( Termificare, companie de apa, RER, abonament lift) - daca nu adunam fond de rulment si fond de reparatii nu puteam sa facem fata acestor cheltuieli. Administratoarea ne a lasat fara niciun bani si cu o datorie mare. Schimbarea liftului se va achita din fondul de reparatii votat la AG si adunat de catre proprietari. Incasarea fondului de 800 lei ( de la cei 20% care nu vroiau sa- achite)este necesar ca sa nu ne atingem de banii adunati special pentru schimbarea liftului.(liftul trebuie schimbat sau oprit)
Si ca raspuns pentru patitul061, pot sa zic ca daca cei 80% din locatari asteptau sa plateasca cea care a delapidat banii, locatarii nu puteau sa beneficieze de caldura si apa calda peste iarna, Nu stiu daca va dati seama ce pateau familiile cu copii mici, sau poate acest lucru nici nu are importanta. Furnizorii vroiau banii, nu le interesa din vina cui nu au ajuns banii la ei.
Un exemplu " daca ti se fura roata de la masina, politia gaseste hotul si il inchide, dar nu -ti recupereaza roata"- ce faci? -nu mergi cu masina si astepti ca vecinul sa-ti cumpere alta roata? sau daca ti se fura telefonul mobil? cumperi alta sau astepti ca digi-mobil sa-ti ofere alt telefon pe gratis, ca tu nu ai reusit sa ai grija de el......
Si in cazul asociatiei noastre, administratoarea lucra bucurandu-se de increderea tuturor proprietarilor, nu o verifica nimeni, nici cenzor nici comitet executiv nu exista. Cand am observat ca sunt probleme deja era prea tarziu, plangerea catre politie si procuratura nu ne a rezolvat situatia materiala.Toti aveam incredere oarba in ea, fiindca era fata unui vecin cumsecade. In acest caz nu suntem toti la fel de vinovati?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Marica_sz, asa se intampla cand se confunda relatiile de prietenie sau de vecinatate cu relatiile de serviciu.
Este incert ca ati obtine in justitie obligarea celor nevinovati sa plateasca o suma de bani.

Se putea hotara o plata de 20 000 lei.
Care ar fi fost problema?
Sau ar fi fost...?

De aici ar trebui sa incepeti sa ganditi...

Este un proces cu mult mai dificil decat pare.

Daca ar fi vorba ca unii sa imprumute asociatia cu dobanda...ar fi poate alta discutie...
Adica sa se dea un imprumut la asociatie...

Era bine sa fi avut avocat care sa se fi ocupat de problema inca de la inceput si sa forteze cumva sa plateasca vinovatul si nu nevinovatii...
~ Conținut șters la cerere ~
Stimat(a) anatiti, Poate nu ati citit cu atentie. Asociatia functiona ilegal. Nu exista nici comitet executiv, nici cenzor, presedinte era cu numele, fara a participa la conducerea asociatiei. Toti proprietarii au fost delasatori. Plateau cheltuielile curente la timp sau cu intarziere nu se intampla nimic, nu se calculau penalitati. Toti proprietarii erau vinovati,cei care s-au adunat la AG, considerau ca administratoarea isi face datoria si nu sint motive pentru schimbarea situatiei. Eu personal am avut banuieli cand a zis ca toti furnizorii subt achitati si peste cateva zile am pus iar intrebarea si cu aceasta ocazie a raspuns ca avem o datorie mica nesemnificata. Nici macar o factura nu am reusit sa obtin de la ea ca sa pot verifica acest lucru. Nu eram de loc in tema cu functionarea asociatiei. Am rugat o cunostinta care avea cunostinte la termoficare si atunci am aflat ca santem pe punctul sa ne taie serviciile.
Am alertat proprietarii, am facut plangere la primarie (deja cu solduri restante concrete) -nu am primit raspuns ca am avea motiv pentru ingrijorare, am facut plangere la procuratura, in urma careia administratoarea a fost condamnata penal. A primit inchisoare cu suspendare, ramanand ca banii delapidati sa obtinem pe cale civila. Aici mentionez ca nu avea nicio avere pe nume, doar un autoturism de 17 ani, care a fost vandut la licitatie de catre executor silit cu 1000 lei, din care asociatia a primit 500 si 500 lei a retinut executorul. Mai primim lunar 80 lei, suma considerata 30% din salarul ei.
Intradevar este imoral ca a fost stabilit aceeasi suma pentru fiecare proprietar, dar atunci inca nu se cunostea situatia ei materiala si la AG au considerat ca vom recupera banii delapidati si proprietarii vor primi cei 800 lei inapoi. ( fomdul de rulment am adunat pentru rau platnici ca sa putem achita cheltuielile curente la zi, iar fondul de reparatii am adunat special pentru schimbarea liftului )
Momentan Asociatia functioneaza legal, cu firma de administrare, cu cenzor, cu presedinte cu comitet executiv, dar datoria catre furnizori trebuiau platiti cat mai urgent si cheltuielile curente la fel. Dar din ce? Nu aveam niciun leu in casa si nici in banca.
In cazul descris mai sus ce puteam sa facem?-ca sa fie si la timp si legal si moral si sa le convenea tuturor proprietarilor.
As dori sa cunosc parerea dumneavoastra.
Cu stima
Marica-sz.

Alte discuții în legătură

Administrator asociatie a delapidat 76000lei, fara posibilitati de restituire Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Sunt cenzorul actual a asociatiei in cauza. Administratorul a recunoscut la politie si fata de notar ca a delapidat 76000 RON de la asociatie. In ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)
Administratora a delapidat 75000 lei Marica_sz Marica_sz Buna ziua Suntem o asociatie cu 76 de apartamente in bloc cu 10 etaje. Inca de la infiintarea asociatiei, asociatia functiona fara cenzori, doar cu ... (vezi toată discuția)