avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
@adriantot
Nu incercam sa dau sfaturi ( nu-mi permit) ci doar sa-mi dau cu parerea sa spun ceea ce stiu sigur ca poate fi facut, sa impartasesc si altora ceea ce stiu si ceea ce exista la mine in Pitesti.
Ce legatura are furnizorul cu bransamentul? Pai discutia era sa sa faca bransament individual, deci sa se renunte la bransamentul unic al asociatiei.
Inlocuirea tevilor era alta discutie pe care a generat-o D-na elga50 careia i-am raspuns cu ceea ce as face eu. Proiectul de care era vorba nu era pentru inlocuirea de conducte (cu toate ca, din cite imi amintesc, orice inlocuire de conducte presupune intocmire de proiect, dar poate s-a schimbat procedura si eu nu mai sunt la curent), ci pentru bransamentele individuale (in Pitesti se cere proiect nominal pt. fiecare locuinta).
In legatura cu solicitarea dvs. legata de nr. de conducte, raspunsul i-l stiti si dvs.: este nr. de ap. x2 din care se scade o conducta pt. fiecare centrala termica montata.
La intrebarea pusa mai demult si la care am raspuns, au loc toate conductele prin actualele ghene? Da, au loc prin toate cele 2 sau 3 sau ghene de care dispun cele 10 ap., cu conditia ca de la bransament apa urca prin conducta principala personala amplasata in una din cele 1-2-3 ghene si abia in ap. se distribuie spre bucatarie si spre cele 1 sau 2 WC-uri. Deci cele 20 se zicem) de conducte vor urca in apartamente prin 2 sau 3 ghene.
Asa cum spunea si elga50, mai este posibilitatea de a monta conductele pe scara, dar aceasta varianta presupune gaurirea zidului de la intrare.
La acest lucru ma refeream cind spuneam daca VREI, poti, pt. ca e suficient sa vrei pt. a gasi solutii.
Cu stima, Liviu T.
Domnule Tomescu sunt convins ca sunteti in echipa de conducere a unei societati de distributie a apei(mai precis din Pitesti).Dar nu asta e important.Asi vrea sa va rog ,daca e posibil sa-mi trimiteti o schita cu modul in care s-a facut separarea ind-viduala pe apartamente la un bloc din Pitesti cu trei scari.In schita sa se vada unde e bransamentul pe bloc,repartitorul de care vorbiti,contoarele noastre si cum s-a legat fiecare apartament la repartitor.Noua la Medias ni s-a propus ceva dar mult mai scump.Astept raspuns.Cu respect Rotaru M
Domnul a scris:

Domnule Tomescu sunt convins ca sunteti in echipa de conducere a unei societati de distributie a apei(mai precis din Pitesti).Dar nu asta e important.Asi vrea sa va rog ,daca e posibil sa-mi trimiteti o schita cu modul in care s-a facut separarea ind-viduala pe apartamente la un bloc din Pitesti cu trei scari.In schita sa se vada unde e bransamentul pe bloc,repartitorul de care vorbiti,contoarele noastre si cum s-a legat fiecare apartament la repartitor.Noua la Medias ni s-a propus ceva dar mult mai scump.Astept raspuns.Cu respect Rotaru M


Nu am lucrat si nu lucrez in domeniul pe care dvs. il banuiti, dar asta nu este important.
Legat de problema de care sunteti interesat cu parere de rau va spun ca nu pot sa va dau schita cu bransamentele individuale pentru un bloc de locuinte pentru ca nu dispun de nici un proiect in acest sens. As putea sa va dau o schita cu bransamentele individuale pe o scara a blocului dar pentru asta ar trebui sa stiu cum sa va trimit acea schita.
Oricum, mie mi se pare foarte simplu si este usor de inteles:
-blocul in care locuiesc are 4 scari, fiecare scara a fost data in folosinta cu contoare individuale (la nivel de scara) de apa rece si calda
-la executarea bransamentelor individuale de apa rece pentru fiecareb locatar se scoate din circuit vechiul contor si se monteaza un "distribuitor" modular. Un modul deserveste 2 apartamente, deci are doua iesiri (gauri filetate) in care se monteaza apometrele celor doua apartamente, urmind ca de la apometru pina in apartament sa se monteze o teava de transport a apei.
-pentru apa calda sunt aceeasi pasi
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2009
ContSters85576, utilizator
Buna ziua domnule Tomescu si scuzati ca insist asta pentru ca nu sunt de specialitate.Sa inteleg ca distribuitorul modular se monteaza in locul apometrului de scara?.Unde se gaseste,de vinzare, un astfel de distribuitor modular?,sau se construieste pe loc de instalatorul care face separarea.Necesita proiect o astfel de modificare?si daca sunt singur care doresc separarea(multi vecini neavind posibilitatea pentru aceasta,adica proiect si instalatie)pot sa o fac daca cumpar pe banii mei separatorul si proiectul?Daca vreti sa-mi trimiteti schita o puteti face fotografia si trimite pe email: miron_rotaru@yahoo.com.Va multumesc ,cu respect Mirin R
Buna seara D-le Rotaru.
Ati inteles bine: acel distribuitor se monteaza in locul apometrului de scara daca toti locatarii doresc bransament individual (in acest caz apometrul nu-si mai are rostul), sau inaintea apometrului de scara daca numai o parte din locatari doresc bransament individual (in acest caz apometrul de scara contorizind locatarii nedebransati). El are rolul de a distribui apa din conducta principala catre consumatori. Este modular (adica este compus din mai multe module identice) tocmai in ideea ca nu toti locatarii de pe scara doresc bransament individual si atunci se achizitioneaza si monteaza numai nr. de module necesar.
Nu stiu unde se gaseste de cumparat acest distribuitor, dar va promit ca ma interesez. Eu l-am vazut prima data la societatea care se ocupa cu intocmirea proiectelor de bransare individuala. Acum probabil ca exista montat si la mine in subsolul scarii dar nu am fost curios sa cobor sa-l vad. Acest distribuitor este turnat din masa plastica. Dar nu trebuie neaparat un distribuitor daca numai dvs. va debransati. Este suficient sa se monteze un T-eu inainte de contorul de pe scara iar in burta T-ului va legati dvs. cu un apometru si apoi in continuare cu conducte de transport apa pina in apartament.
Da, lucrarea de bransament individual necesita proiect si acest proiect este nominal pe fiecare consumator (cel putin asa este in Pitesti). Poate ca la dvs. in oras este altfel si oricum va sfatuiesc sa nu le spuneti celor de la firma de distributie apa din orasul dvs. cum este in Pitesti pt. ca le dati idei cum pot fura oficial.
Toate aspectele care va intereseaza legat de bransamentul individual de apa cred ca le puteti afla interesindu-va la firma de distributie a apei din orasul dvs.
Tot acolo cred ca o sa aflati si de unde cumparati acel distribuitor.
Nu inteleg pt. ce va trebuie o schita pt. ca informatiile date sunt suficiente sa va faceti o idee despre cum se poate realiza lucrarea. De la apometrul dvs. din subsol apa poate fi adusa in apartament pe vechile trasee (2 sau 3 (o bucatarie si 1 sau 2 wc-uri)), deci cu distributia apei pe consumatorii din apartament facuta la subsolul scarii, sau numai pe un traseu din cele 2 sau 3 existente si apoi in apartament faceti distributia spre wc-uri si bucatarie prin tevi (ca la centrala de caldura).
Daca considerati ca mai trebuie sa detaliez ceva va stau la dispozitie.
In orice caz, sfatul meu este sa mergeti mai intii la furnizorul de apa si sa discutati cu el intentia dvs. de introducere a bransamentului individual si daca trebuie proiect sa discutati si cu proiectantul, intrebati proiectantul ce trebuie sa cumparati si de unde, si bineinteles cit costa proiectul si cit costa lucrarea.
Dupa ce aveti aceste informatii si aveti suspiciuni sau neclaritati ma contactati si mai vedem ce poate fi facut.
Va doresc succes!
Cu respect,
Liviu Tomescu
Ultima modificare: Marți, 10 Noiembrie 2009
ContSters85576, utilizator

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)