avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... factura apa nova -modificare pret
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

factura apa nova -modificare pret

Cazul pe care vreau sa-l discutam este legat de consumul de apa.
Citirea contorului de apa rece se face aleator ca data. Citirea contoarelor individuale lunar. Rezulta diferenta mare la facturare 200 mc. In normele de aplicare a legii asociatiilor apare
- se poate adauga procentual o cantitate suplimentara la consumul individual de pana la 10 % si ce depaseste se redistribuie egal la consumatori
sau
- se recalculeaza pretul pe mc adica se ia val factura si se imparte la consum -rezulta alt pret.
Se poate face recalcularea pretului ? e legal asa ceva?Pare o nebunie ca o valoare de factura sa duca intern la alt pret pe mc.
Cum sa procedam. Putem obliga Apa Nova sa citeasca lunar?
Cel mai recent răspuns: ContSters85576 , utilizator 20:36, 11 Noiembrie 2009
@LIVIU TOMESCU
De data asta vreau sa va pun intrebari si sa ma si lamuresc - tehnic - cum s-ar putea face aceasta lucrare la mine in bloc.
Pe un palier suntem 19 apartamente si 34 coloane comune (verticale) de AR si tot atatea de AC. Apartamentul meu (il iau ca exemplu) are doua perechi de coloane (baie, bucatarie). Pe coloana sunt racordate (pe verticala) 9 apartamente. Asta ar presupune ca pana la etajul 8, celui de la etajul 1 sa-i treaca prin nisa unde se afla tevile inca 7 tevi de AR si tot atatea de AC aferente vecinilor de deasupra, plus ale lui, dar care s-ar opri la 50 cm de podea pentru racordare la propria instalatie din casa.
.....................
Ma uit la mine in baie, la nisa pentru tevi, ca abia au loc cele actuale. Unde s-ar mai putea plasa si celelalte? Eu stau la un etaj superior, mie mi-ar ajunge mai putine din acest numar impresionant de tevi, dar am pus intrebarea pentru cel de la etajul 1, nu mai zic de cel de la parter.....
.......................
Pentru o asemenea lucrare s-ar presupune ca fiecare din aceste apartamente, dupa ce si-au amenajat apartamentele, sa sparga peretii pentru montarea noilor tevi, asa-i?
.......................
In caz ca se sparge o teava pe verticala (nu ne mai mira nimic acum, la modul cum se lucreaza), inchiderea apei s-ar face tot din subsol si pana cand acest lucru s-ar intampla, apartamentele de dedesupt ar fi la fel inundate ca si pana acum, numai ca "vinovatul", in noile conditii s-ar cunoaste si "napastuitul" ar trebui sa-si plateasca si paguba lui (reparatia tevii) si ar trebui sa plateasca si despagubiri singur unui numar de vecini afectati. Daca nu i-ar despagubi, fie s-ar certa cu ei, fie ar fi dat in judecata. Ce vreau sa spun cu asta? Ca riscul de a adapta un sistem privat de tevi care sa strabata mai multe proprietati private este extrem de mare. Poate ca ce am spus eu acum pare a fi "drobul de sare", dar asta se intampla si cu trecerea timpului posibilitatea de a se intampla devine din ce in ce mai evidenta.
........................
Se mai pune problema ca teava mea sa fie protejata in toate apartamentele prin care trece de o eventuala interventie asupra ei, fie din greseala, fie intentionat. Asta ar fi o problema peste care multi locatari n-ar trece cu usurinta, cunoscandu-se multele conflicte dintre vecini.
........................
Daca solutia ar fi montarea tevilor in exteriorul apartamentelor, una ca, tehnic, la mine in bloc la o parte din acestea nu s-ar putea realiza, iar o parte din semnele de intrebare ar ramane in continuare.
........................
Mie mi se pare, dupa cum ii cunosc pe locatari, ca acest sistem ar complica mult relatia dintre ei, ar rezolva-o pe cea cu pierderile, in schimb ar muta problemele de pe terenul asociatiei de proprietari intre proprietari, in mod particular. Daca acum asociatia mai poate prelua o parte din tensiuni, atunci, in cazul bransamentelor personale, tensiunea si scandalurile dintre vecini s-ar tine lant.
.......................
Si daca mai pun la socoteala si faptul ca in paralel cu APA NOVA ar trebui sa facem demersuri si pe langa RADET sa fie de acord cu acest sistem, pentru ca, nu-i asa? doar n-o sa facem lucrarea de doua ori, o data pentru APA NOVA si alta data, peste un an, pentru RADET....se dovedeste toata afacerea o iluzie frumoasa.
.......................
Vreau sa subliniez un lucru. Sunt adepta tuturor masurilor ce pot fi luate intr-o asociatie de proprietari, pentru ca plata cotelor acestora sa se bazeze pe evidentierea consumului propriu si cat mai putin "la comun". Dar va spun drept, ca daca ar fi sa ma intrebe cineva acum, daca vreau un asemenea sistem de bransare separat, categoric as spune NU, pentru motivele scrise mai sus. Si nu sunt sigura ca nu ar mai fi si altele, pe care inca nu le cunosc sau nu-mi trec acum prin minte.....
.......................
Pentru ca din fericire cunosc acest drum al apei cam cu tot ce tine de el, nu ma mira ca specialistii din instalatii nu au mers pe acesta idee.
Ea este izvorata din mintea unor "gospodari" care isi doresc sa se separe cu totul de restul vecinilor, uitand ca s-au mutat in bloc, acceptand dintru inceput conditiile de locuit dintr-un bloc si vazandu-se gospodari la casele lor ce si-au zis? "ia sa mai gospodarim noi un pic condominiul asta" si au purces la facut planuri si lansat fel si fel de idei, mansardari de terase cu niste acoperisuri care se tin in doua cuie, de le zboara o furtuna mai acatarii sau ditai constructia unui etaj in plus care risca sa darame tot blocul cu totul la un cutremur mai pus pe rele, adaptarea unor uscatorii la tot felul de improvizatii prin care isi mai lateau suprafata utila cu inca o incapere, ocuparea de asemenea a bucati intregi din holuri, pe acelasi rationament....si acum, folosindu-se de nervii oamenilor ca platesc pierderi la apa, bransamente individuale la apa si la gaze.
....................
Pentru cei care ar dori asemenea modificari de substanta in bloc le sugerez sa se gandeasca responsabil de 10 ori, daca e cazul, si sa puna pe hartie partile rele si partile bune si in final sa faca si o balanta a costurilor, atat imediate, cat si pe timp mai indelungat, ca doar e o casa, nu o haina pe care daca am taiat-o prost o putem si arunca, ca ne luam alta.....
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2009
elga50, moderator
@elga50
Din punct de vedere tehnic se poate realiza lucrarea (pentru ca in interventiile anterioare s-a spus ca nu se poate realiza) si asta este cel mai important lucru. Cum se va realiza? Se va vedea la fata locului de catre locatari impreuna cu executantul lucrarii si cu proiectantul. O solutie v-o ofer eu acum: nu uitati ca aveti 2 sau 3 coloane de apa pt. cele 1 sau 2 WC si bucataria.
Spuneti ca se vor crea tensiuni mai mari decit in vechiul sistem. Nu este adevarat. Vor fi aceleasi tensiuni ca inainte mai putin cele legate de furturi sau pierderi de apa. Asa se vor responsabiliza si mai mult locatarii. Daca purtam aceasta discutie acum 12 ani, cind nu existau apometre individuale in Bucuresti dar in Pitesti se montau de circa 1 an, in mod sigur veneati cu aceleasi argumente: nu se poate d.p.d.v. tehnic sau nu vrea furnizorul, etc.
Numarul de tevi de transport al apei este mai mic decit cel calculat de dvs. daca sunt sau vor fi locatari cu centrala termica proprie.
Nu trebuie scapat din vedere ca acest lucru (bransament individual) chiar este recomandat pt. locatarii cu centrala termica proprie, si pentru acestia chiar nu este o problema, pt. ca daca au avut bani de centrala vor avea si de bransament.
Nu este obligatoriu ca toata scara sa aiba bransament individual dar este recomandabil pt. a scadea pretul proiectului (daca accepta furnizorul - in Pitesti nu vrea) si chiar al manoperei si materialelor, si pentru a elimina furturile, pierderile si calvarul administratorului de a imparti cheltuielile in mod just.
Spuneati de tensiunile create de spargerea tevilor... pai pot sa va sugerez sa nu mai mergem pe trotuar ca vom fi striviti de vre-un sofer imprudent sau de avion sau vom calca strimb si in cadere ne lovim la cap. Sa nu stam in casa ca vine cutremurul sau poate se sparge conducta de gaze si murim asfixiati in somn.
Nu vreau sa fiu sarcastic si nici ironic, iar daca din cuvintele mele asta reiese, imi cer iertare. Nu vrea decit sa fiu foarte realist si sa conving. Tevile se vor sparge oricum .... cindva. Durata de viata depinte de calitatea lor si de indeminarea meseriasului. Dar viata unei tevi nu este eterna.
Sper ca precizarile mele va vor fi de folos.
Cu stima.
Liviu T.
Poate ne-ar fi fort de folos ceva precizari dar nu am gasit nici una.
Acum prin apartamentul de la etajul 1 trece o singura conducta de apa rece pana la etajul 10. Daca s-ar face bransamente individuale prin apartamentul de la etazul 1 ar trece 10 conducte de apa rece. Corect ?
Acum exista riscul spargerii unei conducte , dar dupa ar aexista riscul sa se sparga 10 conducte. Parca e de 10 ori mai mare riscul , nu ?
Apoi acum daca se sparge si curge apa, inunda apartamentele, se sesizeaza, se opreste imediat din apometrul de la subsol. Daca sunt 10 conducte ascunse prin pereti , prin Gheuri si se sparge una, e ceva mai greu de depistat care s-a spart. S-a depistat apoi ca s- spart conducta lui xx de la etajul 8 , dar in peretele proprietarului de la etajul 6. Cine plateste reparatia conductei personale a lui xx situata in apartamentul altuia ?
Sunt multe inconveniente. Poate mai bun ar fi conducta comuna pe casa scarii si apometre individuale in hol la intrarea in fiecare apartament ca si la gaz.
Da aveti dreptate.In cazul in care, AC si AR ar fi 2 coloane la 2 cam si 3 coloane la 3 cam binenteles ca initial la parter si et 1 vor fi cate 9-10 tevi x2 20 tevi pe coloana.
Ce nu spuneti este valoarea investitiei. Se amortizeaza in 100 ani probabil. Si blocul va fi oricum daramat pana atunci. Reparatiile pe coloane acum sunt pe cota parte indiviza. Daca e coloana lui xx plateste xx in acest caz ( fiecare coloana lui)
adriantot a scris:

Poate ne-ar fi fort de folos ceva precizari dar nu am gasit nici una.
Acum prin apartamentul de la etajul 1 trece o singura conducta de apa rece pana la etajul 10. Daca s-ar face bransamente individuale prin apartamentul de la etazul 1 ar trece 10 conducte de apa rece. Corect ?
Acum exista riscul spargerii unei conducte , dar dupa ar aexista riscul sa se sparga 10 conducte. Parca e de 10 ori mai mare riscul , nu ?
Apoi acum daca se sparge si curge apa, inunda apartamentele, se sesizeaza, se opreste imediat din apometrul de la subsol. Daca sunt 10 conducte ascunse prin pereti , prin Gheuri si se sparge una, e ceva mai greu de depistat care s-a spart. S-a depistat apoi ca s- spart conducta lui xx de la etajul 8 , dar in peretele proprietarului de la etajul 6. Cine plateste reparatia conductei personale a lui xx situata in apartamentul altuia ?
Sunt multe inconveniente. Poate mai bun ar fi conducta comuna pe casa scarii si apometre individuale in hol la intrarea in fiecare apartament ca si la gaz.

Si eu m-am gandit la aceasta solutie cu tevile comune pe hol, in afara apartamentelor.
...............
Numai daca ma gandesc la reactiile dure ale locatarilor cand aud de lucrari pe tevile de apa....la faptul ca toti ar trebui, fapt fara tagada, sa suporte si ceva lucrari in interiorul apartamentelor, unele proaspat amenajate, alti sau aceeasi foarte multi cu experiente nefericite de inundatii provocate de treaba prost facuta de meseriasi atunci cand au montat apometrele..... faptul ca nu mai departe de acum 2 ani am refacut toata tevaraia din subsol pentru AR, care acum ar trebui modificata si ca ar trebui, cu aceasta ocazie inlocuit si ce a mai ramas nereparat de la AC...... faptul ca foarte multi nu mai suporta in peisajul holurilor si asa incarcat la maxim de cabluri, cutii (adevarate lazi) ale distribuitorilor de cablu, internet, tv, alte tevi si apometre.....si ca sa trec peste toate acestea faptul de a-i pune la plata cu ceva milioane bune pentru asemenea lucrare.....ma face sa spun ca la mine in bloc acest lucru s-ar putea face numai daca am ramane ultimul bloc din cartier fara bransament individual si poate nici atunci.
..................
Sigur ca exista carcotasi, nu de astia ne impiedicam si nu pe acestia ii punem in discutie, dar cand o masa mare de oameni "carteste", n-ai ce face..... nu poti sa-i obligi sa-ti accepte un proiect, cu atat mai mult cu cat nu mai sunt necunoscatori, au experienta apometrelor si repartitoarelor.
...................
Am trecut cu vecinii mei prin 3 lucrari de contorizare si apoi verificare metrologica a apometrelor. Nu cred ca ar mai fi de acord si cu acest proiect care este chiar mai mare in costuri efective, dar si in costuri colaterale.
...................
Partile bune ar fi ca ar reduce substantial pierderile si pe de alta parte, cu aceasta ocazie s-ar pune la punct aceasta infrastructura pe care o tot peticim si nu mai terminam o data.
...................
Inca o data o spun, ca locatar as vrea sa-mi platesc numai consumul meu, iar ca administrator ar fi mult mai usor de gestionat acest sistem, de departe mult mai usor. Ma refer la cel cu coloana comuna pe hol. Dar locatarii nu vor asta, nu mai suporta sa auda de sume mari de bani dati deodata, nu mai au incredere in niciun proiect. Plus ca ar trebui ca presedintele asociatiei, comitetul, sa-si asume acest proiect. Trebuie mult curaj ca sa-l incepi si sa-l duci la bun sfarsit, convingand oamenii ca faci un lucru util, sa-i faci sa renunte la suspiciune...

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor facturate de asociatie pe consumul de apa din apartamente vladut2 vladut2 Locuiesc intr-un cartier cu toate blocurile contorizate la nivel de bransament si in apartamente. Cum se repartizeaza cheltuielile facturare de asociatie pe ... (vezi toată discuția)