avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, custodie comuna minor, bunica nu ma lasa sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, custodie comuna minor, bunica nu ma lasa sa ies cu el din curte...

Salutare!
Ma aflu intr-o situatie similara multor tati, probabil, si anume:
In urma divortului amiabil de sotia mea, am stabilit ca.. custodia comuna asupra minorului de 4 ani ar fi cea mai buna solutie pt copil, si ca noi ne vom intelege. Eu platesc pensia alimentara.

Mama este insa plecata in strainatate de 3 ani, fusesem si eu un an, iar pe durata plecarii ei am convenit ca copilul va sta cu bunica (mama sotiei). Domiciliul stabilit prin acte este acelasi pt copil, mama si bunica.

Eu am petrecut timp zilnic cu copilul, mergeam la el si de 2 ori pe zi, minus anul in care am fost plecat, dar si atunci veneam zilnic timp de 2 saptamani la fiecare 3 luni, ne intelegem bine si ne iubim mult.

Recent s-au mutat la casa, si mai nou, nu sunt lasat sa ies cu copilul din curte.. de exemplu sa mergem in parc sa ne dam cu bicicleta sau pe tobogan etc, fiind 'obligat' sa interactionez cu fiul meu doar in acel mediu, inchis sa zicem.

Care ar fi cele mai ok metode de a ne bucura de mai multa libertate? Ca nu vreau sa ma cert cu nimeni, mai ales ca fiul meu ar fi mereu de fata? Mama l-ar lasa sa vina cu mine, vrea si el, dar ma lovesc de bunica in grija careia este si nu stiu ce sa fac, a devenit prea posesiva, cred.

Va multumesc!


@When, Poliţia e cea mai proastă variantă, poate traumatiza copilul pentru totdeauna.
Mai repede l-aş sfătui pe user ca el să vorbească cu mama copilului, ca ea să-i ordone bunicii să lase copilul cu tata, pe răspunderea ei, a mamei.
martonze, nu sunt de acord. Domnul poate merge la politie inainte, sa roage echipajul sa stea in fata usii si in cazul in care nu e lasat sa plece cu copilul sa intervina.
Nu as vrea sa se impamanteneasca acest obicei, de rugat de altcineva sa ti se elibereze copilul....ce inseamna asta? Acum bunicii, maine si vecinii vor capata dreptul sa ne retina copii.
Sunati-o pe mama cand mergeti la copil, de fata cu bunica si anuntati-o ca iesiti cu copilul la plimbare.
Intrebati-le daca e cazul sa obtineti o hotarare judecatoreasca care sa le dovedeasca ca aveti acest drept, sau si mai radical, sa cereti ca locuinta copilului sa fie la dvs ca sa nu mai stea copilul la bunica ci macar cu unul din parinti, cum e firesc..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stati putin, tatal trebuie sa ceara voie mamei plecata de ani de zile in strainatate sa iasa cu propriul copil la plimbare?????????
Serios acum, parintii au drepturi egale, neaparat ajutorul organelor de politie. Asa se face cand cineva iti retine fara drept copilul.
Ce mai urmeaza sa faca tatii? Sa mearga in genunchi de acasa pana la copil in vizita poate poate or avea voie sa-l vada??????

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca mergeti cu politia, genul de "sfaturi" care se practica, veti duce lucrurile intr-o zona de conflict, care se va accentua pe zi ce trece.
Odata ce copilul are stabilit domiciliul la acea adresa, va puteti trezi ca nu veti mai avea acces la copil pana la o hotarare judecatoreasca cu acest obiect. Asadar, veti risca sa pierdeti luni de zile orice legatura cu copilul.
Sigur ca nu e normala atitudinea bunicii (fie aceasta o atitudine proprie, fie la solicitarea mamei). Cred ca ar fi mai bine sa-i scrieti mamei spunandu-i ca daca nu exista o atitudine normala si o posibilitate fireasca de a relationa cu copilul, va veti adresa instantei.
In plus, politia, in absenta unei hotarari, nu va poate ajuta cu nimic.Politia va va indruma sa apelati la executarea silita cu executor, ceea ce presupune o hotarare definitiva.
E usor sa declansezi un conflict. Problema e cu ce te alegi dupa acest razboi. Stiu unii parinti, care, aveau initial o relationare cu copilul. Initial acea relationare nu era tocmai pe placului parintilor nerezidenti. In loc sa astepte si sa gaseasca o cale amiabila, ei au trecut la "razboi". Rezultatul a fost ca pe masura ce timpul a trecut acei parinti au avut o relationare din ce in ce mai proasta cu copilul.
Multi parinti nerezidenti nu inteleg ca "poarta" lor catre copil e parintele rezident si prin urmare, oricat s-ar simti de indreptatit sa-l atace pe acesta, rezultatul va fi ca "poarta" se va inchide din ce in ce mai mult.
Numai nebunia poate face pe cineva sa creada ca va obtine colaborarea celuilalt prin forta si atacuri. Prin razboi nu obtii colaborare, ci ostitlitate crescuta.
Exista parinti care acuza de alienare pe celalalt. Sa stiti ca nu e nevoie ca parintele rezident sa-l denigreze pe celalalt pentru ca copilul sa-l respinga, nici sa-i spuna "nu pleca". E absolut suficient ca acel copil sa perceapa ca persoana lui de ingrijire si de referinta, adica parintele rezident, e atacat si ca "atacatorul" e celalalt parinte. Asa ca incercati, dupa parerea mea, cai amiabile dar ferme si in acelasi timp oneste pentru a restabili normalitatea. Demonstrati ca sunteti o persoana de incredere si ca temerile bunicii sau mamei sunt nejustificate si ca copilul e in absoluta siguranta cu dvs si nu intentionati nimic rau. Copilul nu e despre "care pe care", nu e un trofeu!

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti Mario09 Mario09 Buna ziua.am si eu o problema...am un copil in varsta de 7 luni...mama copilului imi interzice sa mai am contact cu el...el fiind la mama lui.pers cu care am ... (vezi toată discuția)
Urgent! nerespectare program vizita minor Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua, Am urmatorul caz si va rog sa ma ajutati cu un sfat. - parinti divortati in urma cu mai bine de un an. - tatal deschide proces pentru relatii ... (vezi toată discuția)
Ascunde copiii si nu ii duce la scoala cornycorny cornycorny Buna seara, sunt in divorț cu sotia, aceasta a părăsit locuința comuna împreună cu fiica invatata de avocat, deoarece se manifestă violent, eu am depus ... (vezi toată discuția)