avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, custodie comuna minor, bunica nu ma lasa sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, custodie comuna minor, bunica nu ma lasa sa ies cu el din curte...

Salutare!
Ma aflu intr-o situatie similara multor tati, probabil, si anume:
In urma divortului amiabil de sotia mea, am stabilit ca.. custodia comuna asupra minorului de 4 ani ar fi cea mai buna solutie pt copil, si ca noi ne vom intelege. Eu platesc pensia alimentara.

Mama este insa plecata in strainatate de 3 ani, fusesem si eu un an, iar pe durata plecarii ei am convenit ca copilul va sta cu bunica (mama sotiei). Domiciliul stabilit prin acte este acelasi pt copil, mama si bunica.

Eu am petrecut timp zilnic cu copilul, mergeam la el si de 2 ori pe zi, minus anul in care am fost plecat, dar si atunci veneam zilnic timp de 2 saptamani la fiecare 3 luni, ne intelegem bine si ne iubim mult.

Recent s-au mutat la casa, si mai nou, nu sunt lasat sa ies cu copilul din curte.. de exemplu sa mergem in parc sa ne dam cu bicicleta sau pe tobogan etc, fiind 'obligat' sa interactionez cu fiul meu doar in acel mediu, inchis sa zicem.

Care ar fi cele mai ok metode de a ne bucura de mai multa libertate? Ca nu vreau sa ma cert cu nimeni, mai ales ca fiul meu ar fi mereu de fata? Mama l-ar lasa sa vina cu mine, vrea si el, dar ma lovesc de bunica in grija careia este si nu stiu ce sa fac, a devenit prea posesiva, cred.

Va multumesc!

When a scris:

Stati putin, tatal trebuie sa ceara voie mamei plecata de ani de zile in strainatate sa iasa cu propriul copil la plimbare?????????
Serios acum, parintii au drepturi egale, neaparat ajutorul organelor de politie. Asa se face cand cineva iti retine fara drept copilul.
Ce mai urmeaza sa faca tatii? Sa mearga in genunchi de acasa pana la copil in vizita poate poate or avea voie sa-l vada??????

Nu am scris ca trebuie sa ceara voie, am scris sa o anunte, mai ales ca ea e cea care isi poate convinge mama, poate bunica nu lasa copilul sa plece, tocmai ca se teme ca mama copilului ar certa-o .

Puteti discuta cu mama ca la randul ei sa vb cu bunica, sa evitati o cearta cu bunica.

Ok, am insa o intrebare, unde e legea si unde e dreptul superior al copilului in acest moment? La Mama aflata peste mari si tari? Ca ea ar putea sa induplece bunica daca bunica e cea care se teme ca tatal ar fugi....... poftim?
Legal, avand custodie comuna tatal poate merge cu copilul la inghetata? Da.
Legal, daca nu e lasat sa iasa cu copilul dintr-o incinta ce poate face? Nu peste 3 luni, sau 10?
Solutiile acestea, eventual sunati mama si discutati, poate va va raspunde, poate aveti noroc, poate poate poate..... scuze, nu mi se pare ca tin de un forum unde vreau sa aflu legal ce pot face.
Tatal a fost de acord din cauza plecarilor sale copilul sa ste intr-un loc. Insa NU a fost de acord sa ii fie restrictionat dreptul lui si al copilului de a petrece timp unul cu celalalt.
Imi cer scuze daca sunt patimas insa nu imi pot imagina cum ar fi sa fiu nevoit sa imi vad copilul ca maimuta la circ, sa trebuiasca sa il imbratisez doar supravegheat, sa ma plimb cu el ca la puscarie in curtea interioara a cladirii.
Unul dintre cei care raspund aici isi pot imagina asta?
Copilul ala nu are si el niste drepturi, legea nu ii garanteaza nimic?
Dreptul lui de a avea o relatie sanatoasa cu parintii lui, atat cat ii duce pe acestia, unde este, la mana mamei sau a bunicii?
Ce tara e aia in care mie ca parinte mi se ia copilul din mana si e ok asta?
Da, asa imi duc copilul si la gradinita, asta inseamna ca educatoarea daca are chef poate sa-l pastreze cat vrea ea? Pe principiul ca il las acolo 10 ore, clar ea are mai mult timp de el si eu nu?
Copilul ala, daca vrea sa mearga cu tatal in parc de ce sa nu I se dea voie?
Cat timp nu vrea la tata tipati sa I se respecte dorinta, ca nu e animal, ca are sentimente insa daca vrea sa iasa din curte sa-l dea taica-su in leagan nu poate, asta nu il mai traumatizeaza, nu mai e animal cand e tinut in spatele gardului ca vitele. Nu cumva judecati cu dubla masura?
Un parinte care are toate drepturile, in tara noastra, nu isi poate lua copilul din curtea socrilor.
Ca nu vrea fosta soacra. Ce se poate face? Divortul nu l-a facut mai putin parinte.

Dnule when si tatal si mama cand au acceptat ca copilul sa le fie crescut de bunica s-au dezbracat de o buna parte din drepturile parintesti. Nu a luat nimeni copilul cu forta, nu l-a sechestrat sau alte chestiuni apocaliptice. Cine va luat copilul din mana? Mai lasati apocalipsa.
Cand il lasi pe altul sa-ti creasca zi de zi copilul, sa-i poarte zi de zi de grija, apai nu poti apoi ulterior sa-i negi acelei persoane orice drept, caci tu, si mama si tatal, i le-ai dat!
Bunica are o jucarie ziceti. Cat tupeu. Dar de ce nu a crescut el jucaria in loc sa o viziteze in vreme ce o crestea altul?
Ultima modificare: Joi, 6 Iulie 2017
proastasatului, utilizator
Doamna proastasatului, cred ca omiteti faptul ca mama si tatal nu au plecat in croaziere ci s-au dus sa munceasca. Ca daca ei nu ar trimite bani acasa, unul sau celalalt sau amandoi, bunica nu prea avea cu ce sa se joace.
Este dureros insa sunt oameni care au de ales intre a sta langa copil si a-l privi cum flamanzeste sau a-l lasa parintilor si a pleca pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp sa isi faca un rost.
Nici mama si nici tatal nu au fost decazuti din drepturi si nici bunica nu a fost validata de catre o inalta autoritate sa poata decide peste parintii nepotului.
Din punct de vedere legal, ca lasa copilul o saptamana in vacanta sau ca l-a lasat 3 ani, tatal respectiv are dreptul sa iasa cu copilul din curtea socrilor.
Sa va mai subliniez faptul ca nu ati mentionat nimic de dreptul copilului de a se bucura atat cat poate si cum poate de o relatie cu tatal lui? Nu va mai subliniez, ca degeaba o fac de luni de zile. Tot aparand dreptul superior al copilului va scapa exact dreptul superior al copilului.
Ba e tragedie si e apocalipsa, se iau copii din mana parintilor si se permite asta cu lejeritate.
Si iar ma repet, ca intre educatoarea care sta 10 ore pe zi cu fi-miu si bunica care sta luni cu nepotul, e doar o diferenta de timp.
Cand si unde incepe dreptul copilului?
Legal, bunica nu are dreptul sa decida in locul parintilor, legal bunica nu are dreptul sa restrictioneze drepturile tata plus copil sa ii iasa din curte.
Hranitul, schimbatul, stersul la cur, nu te absolva in fata legii.
Dumneavoastra aveti senzatia ca daca cresti un copil, bunica sau mama, poti dispune de acel copil si de drepturile lui cum ai tu chef, ca doar te sacrifici,nu?

Dnule when si tatal si mama cand au acceptat ca copilul sa le fie crescut de bunica s-au dezbracat de o buna parte din drepturile parintesti.

Cum? In mod legal? S-au decazut singuri din drepturile parintesti? Va rog sa ne luminati si pe noi unde in lege si ce articol prevede ca daca iti lasi copilul la bunici, nu mai ai voie sa fi parinte. poate ne informati si despre o perioada de timp, cine stie, e vacanta de vara, poate ma duc sa-mi iau copilul de lasocrii de la tara si aflu ca socra-miu e mai tata decat mine ca am depasit timpul, ca la parcare.

Cand il lasi pe altul sa-ti creasca zi de zi copilul, sa-i poarte zi de zi de grija, apai nu poti apoi ulterior sa-i negi acelei persoane orice drept, caci tu, si mama si tatal, i le-ai dat!

Dreptul copilului unde este in enunturile de mai sus. Ok, tu ca tata ai pierdut dreptul moral, ca ai lasat copilul la bunici, bunica a capatat dreptul de viata si de moarte asupra copilului, iar copilul? Dreptul copilului de a avea o relatie fireasca cu propriul tata, drept la care minorul nu a renuntat, asta cum se respecta?

Sau e mic si prost si nu stie?
Copilul vrea sa iasa din curte cu tatal?
Daca da, de ce nu aparati acest drept al minorului, de a putea alege cu cine petrece timpul? Sau are voie sa aleaga atata timp cat alege mama, bunica, sau orice alta parte feminina, nu tatal?

When, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
proastasatului a scris:

Dnule when si tatal si mama cand au acceptat ca copilul sa le fie crescut de bunica s-au dezbracat de o buna parte din drepturile parintesti. Nu a luat nimeni copilul cu forta, nu l-a sechestrat sau alte chestiuni apocaliptice. Cine va luat copilul din mana? Mai lasati apocalipsa.
Bunica are o jucarie ziceti. Cat tupeu. Dar de ce nu a crescut el jucaria in loc sa o viziteze in vreme ce o crestea altul?

Tatal nu minimalizeaza rolul bunicii in ecuatie, pt el ( din ce reiese din mesaj) nu e femeia care il sterge la fund pe fii-su, dar pt ca bunica are grija de el in lipsa maica-sii, asta nu ii da dreptul acesteia de a decide daca acel copil poate iesi sau nu din curte cateva ore, insotit de tatal sau. Copilul vrea sa se duca, omul nu pleaca cu el in lume, ci in parc 2 ore, chiar nu vad motiv pt impotrivirea bunicii si nici drept.

when
Legal, avand custodie comuna tatal poate merge cu copilul la inghetata? Da.
Legal, daca nu e lasat sa iasa cu copilul dintr-o incinta ce poate face? Nu peste 3 luni, sau 10?
Solutiile acestea, eventual sunati mama si discutati, poate va va raspunde, poate aveti noroc, poate poate poate..... scuze, nu mi se pare ca tin de un forum unde vreau sa aflu legal ce pot face.

Ma gandeam sa trebuie ca om sa fii civilizat, nu te duci la bunica, dai cu poarta de perete, iti iei copilul si dispari..E firesc ca mama sa stie ca tatal iese cu copilul. Nu stiu de ce vi se pare atat de deplasat ca tatal sa ii telefoneze mamei sa anunte.. daca dvs sunteti acasa cu copilul mic ca e vacanta si nu il mai duceti la gradi si mama e la serviciu, nu o sunati sa o anuntati ca aveti chef sa mergeti cu copilul in parc sau la film sau la o inghetata? Gen - vezi ca iesim ?
Bine- si urmeaza sfaturile de rigoare- sa ii iei apa, sa ii pui sapca, sa ai grija sa nu cada etc, etc ?
A, daca o suna si mama nu raspunde, nu comunica, se impotriveste etc.. bunica la fel, deja conflictul e gata si te apuci chemi politia, daca nu rezolva problema asa si data urmatoare nu mai e primit in curte, ceri program de vizita , pui hot in executare si asta e.
Incerci sa rezolvi fara conflict ( telefoane, mediere), dar asta nu inseamna ca o sa stai cu copilul in curte inca 14 ani de acum incolo, ca nu il lasa bunica sa iasa la plimbare.

gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti Mario09 Mario09 Buna ziua.am si eu o problema...am un copil in varsta de 7 luni...mama copilului imi interzice sa mai am contact cu el...el fiind la mama lui.pers cu care am ... (vezi toată discuția)
Urgent! nerespectare program vizita minor Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua, Am urmatorul caz si va rog sa ma ajutati cu un sfat. - parinti divortati in urma cu mai bine de un an. - tatal deschide proces pentru relatii ... (vezi toată discuția)
Ascunde copiii si nu ii duce la scoala cornycorny cornycorny Buna seara, sunt in divorț cu sotia, aceasta a părăsit locuința comuna împreună cu fiica invatata de avocat, deoarece se manifestă violent, eu am depus ... (vezi toată discuția)