sunt nascut in anul1953/09/16,din anul 1975/09/15 pina 2008/01/03 a-m lucrat la petrom.total stagiu de cotizare realizat 40 ani 1 luna si24 zile.mentionez ca a-m lucrat in grupa a-2-a 25 ani 5 luni si22 zile.nu m-ai sunt salariat.as vrea sa stiu cind pot sa ies la pensie?va multumesc.
Tatal meu este nascut pe 01.10.1952.
Are o vechime in munca de 38 de ani si 10 luni. Din cei 38 de ani are o vechime de 30 ani si 10 luni cu gradul 2 de munca (are adeverinta)
Incepand cu octombrie 2008 este in somaj (1 an).
As vrea sa stiu daca poate iesi la pensie (cred ca anticipat partiala) avand in vedere ca nu o sa mai poate beneficia de somaj si care ar fi pasii de urmat (daca se poate face o cerere direct catre somaj sau trebuie sa retraga dosarul de la somaj si sa il duca la casa de pensii).
1. Intrucat este nascut in luna octombrie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.
2. Potrivit legii, pentru ca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la PENSIE ANTICIPATA PARTIALA cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 60 de ani, adica in octombrie 2012.
3. Pentru ca a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca o perioada de 30 ani si 10 luni, poate solicita inscrierea la PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA cu reducerea varstei standard de pensionare, cu cel mult 7 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 58 de ani, adica in octombrie 2010.
Cineva mi-a sugerat sa consult anexa nr 3 din legea 9/2000 in care pentru perioada decembrie 2009 - martie 2010 se mentioneaza ca varsta standard de pensionare ar fi pentru barbati de 63 de ani si 9 luni. Este corecta informatia?
Se poate iesi la pensie folosind reducerea de 7 ani rezultata din munca in conditii deosebite? (Daca ar fi corecta informatia de 63 de ani si 9 luni, mai putin 7 ani ar insemna 56 de ani si 9 luni iar tatal meu a implinit 57).
Discutam strict teoretic, avand in vedere proiectul viitoarei legi care va reglementa modul de acordare a drepturilor de pensie.
Si casa teritoriala de pensii va va da acelasi raspuns ca cel pe care vi l-a dat domnul Tudor. Cu o singura mentiune: la varsta de 60 de ani tatal dvs. va putea beneficia de pensie anticipata, avand in vedere stagiul aferent activitatii desfasurate in grupa II, de 7 ani si 6 luni. Acest stagiu se adauga stagiului realizat, in vederea deschiderii drepturilor de pensie.
Pensionare...
valy 84
tatal meu a implinit 58 de ani in august 28 anul curent, are o vechime in munca de 43 ani, poate depune dosarul de pensionare, daca nu cand ar putea sa o faca. (vezi toată discuția)