avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

sunt nascut in anul1953/09/16,din anul 1975/09/15 pina 2008/01/03 a-m lucrat la petrom.total stagiu de cotizare realizat 40 ani 1 luna si24 zile.mentionez ca a-m lucrat in grupa a-2-a 25 ani 5 luni si22 zile.nu m-ai sunt salariat.as vrea sa stiu cind pot sa ies la pensie?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:36, 16 Octombrie 2009
Credeam ca legile sunt facute sa fie respectate. Eu nu vorbesc "strict teoretic". Daca in anexa unei legi scrie ca varsta standard de pensionare valabila in perioada august 2009 - noiembrie 2009 este pentru barbati de 63 de ani si 8 luni, in baza carei legi imi va spune casa de pensii ca trebuie sa astepte pana la 65 de ani? :O
Din cate stiu cei care lucreaza la casa de pensii sunt angajati ai statului, platiti din banii publici si ar trebui sa ne ajute si sa ne ghideze in desisul legislativ, nu sa isi bata joc de oameni care au muncit o viata ca sa fie disponibilizati la batraneti!
Nu ma intereseaza proiectele viitoare pentru ca momentan traim in prezent!
Daca am ajuns sa mergem cu legea in brate si sa fim trimisi la plimbare traim mai rau decat pe vremea comunistilor!
oana_007 a scris:

Cineva mi-a sugerat sa consult anexa nr 3 din legea 19/2000 (...)

Eu va sugerez sa consultati si Ordinul nr. 340/2001, cap. B - "Pensii" si anexa 9 a acestui act normativ, pentru ca, potrivit sectiunii 2, pct. 3 din acesta:

3. Vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 3 la lege, detaliată în funcţie de data naşterii în anexa nr. 9 la prezentele norme.

Atributiile legale ale personalului caselor de pensii sunt prevazute in art. 24 din H.G. nr. 13/2004 iar printre acestea nu exista reglementata obligatia "ghidarii prin desisul legislativ" a celor care urmeaza sa beneficieze de drepturi de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
oana_oo7:
1. Anexa 3 la Legea 19/2000 a dus la multe interpretari eronate si de aceea a fost emis Ordinul 340/2001 in care la anexa 9 se explica cum se interpreteaza data iesirii la pensie, in functie de data nasterii. Daca cititi aceasta anexa veti vedea ca raspunsul dat de mine corespunde cu textul legal.
2. Daca mergeti la Casa de Pensii veti primi acelasi raspuns, chair daca, din punctul de vedere al dvs., nu v-ar fi favorabil.
3. Pot sa va spun ca si in cazul meu, cand am iesit la pensie, s-a procedat la fel. Si eu a trebuit sa citesc foarte bine legea si modificarile ei pentru a intelege de ce se procedeaza asa.
4. Va inteleg nedumerirea si supararea dar nu stiu cum altfel sa va explic. Mi s-a intamplat si mie sa fiu, de multe ori, suparat pe unele legi care nu corespundea dorintelor mele.
5. Nu o sa va spuna nimeni ca trebuie sa astepte pana la varsta de 65 de ani. In raspunsul meu v-am spus:
Pentru ca a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca o perioada de 30 ani si 10 luni, poate solicita inscrierea la PENSIE PENTRU LIMITA DE VARSTA cu reducerea varstei standard de pensionare, cu cel mult 7 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv, la implinirea varstei de 58 de ani, adica in octombrie 2010.
Sunt nedumerita pentru ca in lege scrie un lucru si in norme scrie altceva (anexele clar se bat cap in cap). Adica in momentul de fata conform anexei 3 varsta de pensionare e 63/8 la care se aplica reducerea iar in anexa 9 varsta de pensionare e de 65 la care se aplica reducerea.... In mod normal normele ar fi trebuit sa anuleze anexa 3.
Modul de calcul pentru anexa nr 9 este foarte logic pentru cei care nu beneficiaza de reduceri (am tot cautat si nu se specifica nicaieri ca reducerea se aplica la anexa 3 sau la anexa 9). Daca legea permite astfel de scapari, va rog sa imi spuneti cum ar putea argumenta cineva (legal vorbind) la care anexa se refera reducerile. De ce 9 si nu 3? In anexa 9 nu se specifica nimic de reduceri, ci pur si simplu se face un calcul. Avand in vedere ca anexa 3 imi spune ca varsta legala e de 63/8, ce articol ma obliga sa nu aplic reducerea?
Sper ca intelegeti nedumerirea mea (si de aici o mare frustrare in lipsa unui text legislativ care sa inlature orice dubiu). Sunt o gramada de oameni care sunt in situatia asta si multi au rezolvat problema prin tribunal

Sunt suparata pentru ca in tara asta trebuie sa te zbati pentru drepturile tale si ti se mai si da peste bot ca nu astea sunt atributiile
Atat timp cat platesc salarii unor functionari am pretentia sa mi se raspunda frumos si legal (nu sa stau sa bat forumurile ca sa aflu un raspuns competent si legal). Daca te duci la ghiseu ti se spune "NU" fara explicatii si asta nu mi se pare normal si nu cred ca nesimtirea celor din spatele ghiseului este reglementata in vreo lege.
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
oana_007, utilizator
oana_007:
In general aveti dreptate in ce spuneti.
Ar fi bine daca legile in tara asta s-ar face cu cap si fara posibilitati de interpretari si care sa aiba nevoie de norme de aplicare si altele asemenea.
Pe acest site noi discutam cum se face in practica, nu cum ar fi bine din punctul nostru de vedere. De aici apar multe nemultumiri ale noastre. Eu unul am mari nemultumiri in legatura cu multe legi dar eu raspund in litera si spiritul lor nu cum as dori eu. De aici imi atrag si antipatia multor useri care nu agrreaza raspunsurile pentru ca nu le sunt favorabile.
Nu cunosc nici un caz in care cineva sa fi castigat in instanta pe Anexa 3.
Se pare ca viata este mai complicata decat ne-am dori noi.
Fiti optimista si sperati ca va fi mai bine! Numai bine!

Alte discuții în legătură

Cand pot sa ma pensionez anticipat. taranusicat taranusicat Sunt nascut in 05.06.1958 si am inceput sa lucrez din 01.08.1978 cu vechime neatrerupta in munca. Am lucrat in grupa I de munca 21,6 ani, si am avut in anul ... (vezi toată discuția)
Pensionare... valy 84 valy 84 tatal meu a implinit 58 de ani in august 28 anul curent, are o vechime in munca de 43 ani, poate depune dosarul de pensionare, daca nu cand ar putea sa o faca. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata/limita de varsta? ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua! am o intrebare:taica-meu are varsta de 59 ani si 3 luni,nascut in 1951,a lucrat efectiv 32 ani si are 10 luni gr I si 17 ani grupa II. As dori sa ... (vezi toată discuția)