avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Am si eu o intrebare: mai am dreptul la pensie de urmas in situatia urmatoare?

Tatal meu a decedat in anul 1998. In prezent eu am implinit varsta de 26 de ani, dar sunt in continuare student. In fiecare an, din luna octombrie, pensia mi se oprea automat pana la furnizarea unui document (adeverinta de studii), care sa ateste faptul ca eu sunt in continuare student. Avand in vedere ca am implinit varsta de 26 de ani, nu am mai dus la Oficiul de pensii nici o adeverinta. Totusi, azi am primit prin posta pensia aferenta lunii Ianuarie.
Exista vre-o modificare a legii pensiilor, ce imi confera mie dreptul la aceasta pensie, sau trebuie returnata Oficiului de Pensii?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Buna,

sunt student si beneficiez de pensie de urmas... daca ma angajez nu mai am dreptul la aceasta pensie??? Trebuie sa declar la casa de pensii ca lucrez, sau se suspenda automat? ce se intampla daca nu anunt la casa de pensii si primesc si salariu si si pensie?

Multumesc.

Buna,

sunt student si beneficiez de pensie de urmas... daca ma angajez nu mai am dreptul la aceasta pensie??? Trebuie sa declar la casa de pensii ca lucrez, sau se suspenda automat? ce se intampla daca nu anunt la casa de pensii si primesc si salariu si si pensie?

Multumesc.

art.94 alin2 L.19/200: Beneficiarii pensiei de urmas pot cumula pesia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, daca veniturile brute lunare realizate nu depasesc jumatate din salariul mediu brut lunar pe economie.
Trebuie sa anunti tu la Casa de pensii.
Daca nu anunti va trebui sa returnezi pensia incasata ilegal.
Am 20 de ani si o pensie de urmas.. tocmai m-am angajat cu un salar de 5.600.000 lei mai pot beneficia in continuare de pensia de urmas ? am vazut pe forum o discutie mai veche intre dvs si o alta pers cu aceasi probl in care dvs spuneati ca da pot avea pensie de urmas in cazul in care salarul meu nu depaseste jumatate din salarul mediu brut pe economie.. am cautat si eu cat este salarul mediu brut pe economie dar in zadar .. m-ati putea ajuta ?
Buna ziua.
Am o intrebare legata de pensia de urmas.
Sunt nascut in anul 1980
In vara anului 2003 am absolvit facultatea (UPB-Automatica si Calculatoare- durata 5 ani la zi) si am fost admis in acelasi an, in toamna, la studii aprofundate (cu durata de 1 an la zi), la aceeasi facultate. Studiile aprofundate s-au terminat in vara 2004 (cand aveam varsta de 24 ani).
Din anul 2000 am beneficiat de pensie de urmas, pana in 2004, cand am terminat studiile aprofundate.

In prezent am primit o notificare de la casa de pensii care specifica faptul ca trebuie sa returnez pensia incasata pe perioada studiilor aprofundate (toamna 2003-vara 2004)deoarece aceste studii nu intra in categoria celor pentru care se acorda pensia de urmas.

Va rog sa imi spuneti daca in legea pensiilor de urmas se specifica faptul ca perioada studiilor aprofundate nu este inclusa in categoria pentru care se acorda pensia de urmas sau daca este legala acordarea pensiei pe aceasta perioada, pana la varsta de 26 de ani.

Astept raspunsul dumneavoastra.

Cu respect,
Marius Grigore.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2007
mariusg, utilizator
am si eu o rugaminte mare la dumneavoastra,am 21 de ani si sunt studenta la o facultate cu plata.tatal meu este decedat,iar eu primesc pensie de urmas.intrebarea mea este daca ma angajez si mi se face carte de munca/contract o sa mai pot primii aceasta pensie de urmas.va rog mult de tot sa'mi raspundeti.
va multumesc

Alte discuții în legătură

Lamuriri pensie de urmas francesca.kudler francesca.kudler Buna ziua, Va rog sa imi explicati care sunt drepturile de urmas in urmatoarea situatie: Persoane implicate:- d-na Angela Deleanu, 57 de ani, 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Caz/pensie de urmas liah liah Buna tuturor! Am un caz mai aparte, cred, fata de raspunsurile citite aici: Cei doi copii ai mei au luat pensia de urmas dupa decesul tatalui de multi ani, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas lidia21 lidia21 Buna!!! Am si eu o intrebare...daca ma casatoresc mai am dreptul la pensie de urmas? Tatal meu a decedat anul trecut,eu inca urmez cursurile unei ... (vezi toată discuția)