avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

legalitate solicitare licenta pentru muzica ambientala

Buna ziua,
Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de televiziune,a venit un domn de la Centrul roman pentru administrarea drepturilor de artistilor interpreti(culmea era ca se difuza muzica straina) si ne-a spus ca trebuie sa detinem licenta pentru a putea asculta muzica in incinta salonului.Mi se pare un abuz al celor de la respectivul Centru,deoarece detinem un contract de televiziune prin cablu,iar la televizor poti urmari orice post doresti.Imi puteti da baza legala prin care saloanele de infrumusetare sunt obligate sa detina licenta drepturi de autor pentru a putea asculta muzica ?
Cel mai recent răspuns: Horatiu Coldea , Consultant de business 08:51, 25 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca difuzati muzica in incinta barului, aveti obligatia sa incheiati autorizatii licente neexclusive cu UCMR-ADA (pentru autori, compozitori, textieri, etc.), cu UPFR (pentru producatori, case de discuri, etc.) si cu CREDIDAM (pentru artistii interpreti sau executanti).
Achitarea remuneratiei catre unul dintre aceste organisme de gestiune nu va absolva de achitarea si catre celellate deoarece reprezinta categorii de titulari diferite.
In cazul in care aveti si televizor care difuzeaza canale tv, intervine inca o remuneratie, pentru audio-vizual, incasata in numele altui ogc tot de catre UPFR.
Am un bar și am un televizor și mă uit la știri și la meciuri de fotbal,trebuie sa am licență????
Da, trebuie să aveți de la UCMR-ADA (opere muzicale, chiar dacă sunt numai cele din reclame), de la UPFAR-ARGOA (producătorii respectivelor transmisiuni sportive) și de la CREDIDAM însă doar pentru ”prestațiile artistice din operele audiovizuale”, nu și pentru fonograme (mare atenție aici, că vă vor cere pentru ambele și nu trebuie să achitați decât pentru una singură).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Deciziei ORDA nr. 198/2012 actualizata,

2. În sensul prezentei metodologii, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
[...]
b) utilizator de opere muzicale în scop ambiental - orice persoană juridică sau fizică autorizată, care deţine ori
foloseşte cu orice titlu (de proprietate, administrare, concesiune, închiriere, subînchiriere, împrumut etc.) spaţii,
închise ori deschise, în care sunt instalate sau deţinute aparate şi orice alte mijloace tehnice ori electronice cum ar
fi: televizoare, receptoare radio, casetofoane, combine muzicale, echipament informatic, CD-player, instalaţii de
amplificare şi orice alte aparate ce permit recepţia, redarea sau difuzarea sunetelor sau imaginilor însoţite de sunet.


Dupa cum observati, legea sanctioneaza inclusiv detinerea mijloacelor electronice sau tehnice prin care ar putea fi difuzate opere muzicale in scop ambiental.

Pe de alta parte, Decizia ORDA nr. 198/2012, prevede ca dovada deplina a utilizarii operelor muzicale in scop ambiental o reprezinta inregistratile efectuate de reprezentantii organisemelor de gestiune colectiva.

7. Organismele de gestiune colectivă pot monitoriza, prin reprezentanţi împuterniciţi în acest sens, utilizarea
operelor muzicale în scop ambiental, accesul acestora fiind asigurat în mod liber în orice spaţiu de utilizare a
muzicii în scop ambiental. Reprezentanţii organismelor de gestiune colectivă pot utiliza echipamente de înregistrare
audio şi/sau video portabile în spaţiile în care sunt utilizate operele muzicale, înregistrările astfel efectuate făcând
dovada deplină a utilizării operelor muzicale în scop ambiental.


In functie de datele concrete ale spetei se poate invoca faptul ca nu s-a facut dovada utilizarii sau detinerii mijloacelor electronice de transmitere a operelor muzicale.

Jasmine
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Directiva 2001/29/CE, prin considerentul 27, spune că ”Simpla furnizare a instalațiilor care permit sau care realizează comunicarea nu reprezintă comunicare în înțelesul prezentei directive.” iar acest fapt a fost sustinut in nenumarate randuri si de CJUE in jurisprudenta sa constanta. Astfel, prevederea din metodologie (atentie, nu se prevede asa ceva in lege) incalca prevederile europene.
In privinta comunicarii efective a operelor muzicale, nu trebuie dovedit (o spune tot CJUE, incepand cu hotararea in cauza SGAE) ca s-au comenunicat efectiv ci ca publicul ar fi putut beneficia de respectivele opere muzicale puse la dispozitie de utilizator. Spre exemplu, amplasarea de televizoare in camerele de hotel nu este considerata comunicare publica (este doar o furnizare a instalatiilor) insa conectarea acestor televizoare la un semnal radiodifuzat (antena, cablu, etc.) devine automat comunicare publica indiferent daca cei care au fost cazati in respectivele camere au utilizat televizorul sau nu. A nu se confunda cu situatia in care exista tv-ul, este racordat la cablu insa camera nu este ocupata - in acest caz nu mai e comunicare publica deoarece nu mai exista... publicul.

Alte discuții în legătură

Legalitate solicitare licență muzică ambientală ovi47 ovi47 Buna ziua, Intr-un salon de infrumusetare este un televizor(cu contract televiziune prin cablu).Zilele trecute,in timp ce se asculta muzica pe un post de ... (vezi toată discuția)
Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Autorizarea comunicarii publice a operelor muzicale si audiovizuale sisimona sisimona In multitudinea de taxe pe care trebuie sa le plateasca un hotel cu restaurant exista si aceste taxe pentru obtinearea unor licente ce ne permit difuzarea de ... (vezi toată discuția)