Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?AM UN SRL SI AM SEDIUL FIRMEI LA APARTAMENTUL LA CARE LOCUIESC.AM CONTRACT DE COMODAT DAR NU ESTE FACUT LA NOTARIAT.ESTE VALABIL?
Nu este obligatorie inregistrarea la administratia financiara, nici intocmirea contractului la notariat.
Se inregistreaza la administratia financiara, doar in cazul in care de pe urma lui se obtin venituri supuse impozitarii.
Contractul de comodat este valabil incheiat sub semnatura privata si nu este necesara inregistrarea acestuia la fisc, deoarece proprietarul nu obtine venituri in baza unui astfel de contract. Atunci cand ati inregistrat firma la ORC sau chiar si acum, daca nu ati facut-o, autorizati activitatea de birouri la sediul firmei, altfel nu veti putea deduce cheltuielile aferente sediului, cele pe care banuiesc ca le-ati stipulat deja in contractul de comodat, daca nu faceti act aditional.
Contractul de comodat este un contract prin care o persoana (fizica sau juridica) care este proprietarul unui bun, da acel bun in folosinta gratuita altei persoane, pe o perioada determinata.
Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului.
Contractul de comodat este esentialmente gratuit, deci nu se percepe nici o suma de bani in schimbul cedarii folosintei.
In concluzie, contractul de comodat nu trebuie inregistrat la Administratia Financiara.
TOTUSI DACA SE OBTIN VENITURI, Codul Fiscal, la art. 81 alin. (2),prevede:
"Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal au obligaţia să depună o declaraţie privind venitul estimat, în termen de 15 zile de la încheierea contractului între părţi. Declaraţia privind venitul estimat se depune o dată cu înregistrarea la organul fiscal a contractului încheiat între părţi."
Comodatul este valabil pana la expirarea termenului stipulat in contract. Acest termen este stabilit de comun acord intre comodant (cel care cedeaza folosinta) si comodatar (cel care preia folosinta) la semnarea contractului.
Comodatul NU se prelungeste automat la expirarea termenului, fiind nececara incheierea unui alt contract.
Mult succes!