avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contractul de comodat trebuie intocmit numai la ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?

Contractul de comodat trebuie intocmit numai la notariat?AM UN SRL SI AM SEDIUL FIRMEI LA APARTAMENTUL LA CARE LOCUIESC.AM CONTRACT DE COMODAT DAR NU ESTE FACUT LA NOTARIAT.ESTE VALABIL?
Cel mai recent răspuns: MADALINA SALOMIA , Consultant fiscal 16:03, 13 Octombrie 2009
Radu Alexandru a scris:
......................................In concluzie, contractul de comodat nu trebuie inregistrat la Administratia Financiara............................................................................


Si atunci cand vine controlul si incepe sa taie din cheltuieli sau toate cheltuielile , depui contestatie sau angajezi un avocat ? :O

Inregistrarea contractului de comodat la finante e ca si folosirea stampilei pe documentele contabile : nu scrie nicaieri ca este obligatoriu sa folosesti stampila , dar daca nu e stampila pusa nu e bine !

E foarte usor sa urmezi sfaturile de pe forumuri , sfaturi bazate pe experienta teoretica , dar atunci cand vine controlul si incepe sa taie din cheltuieli , trecandu-le ca nedeductibile , si incepe sa calculeze majorari si penalitati , o sa iti blestemi ziua aia in care nu te-ai dus la fisc sa iei un numar de inregistrare pentru contractul de comodat .

@ romania indedit

Poti sa-i pui unui contract 7 stampile si tot atatea timbre si numere de inregistrare si tot degeaba, daca in continutul lui nu sunt scrise "a la proasta", cum place mie sa spun, toate acele clauze necesare intr-u luminarea mintii celor despre care vorbesti.

Contractul de comodat este esentialmente gratuit. Dar gratuit in sesnul ca nu se stipuleaza o contravaloare pentru folosinta lucrului imprumutat (comodat = imprumut de folosinta ..."moca"). Daca s-ar stipula o contravaloare (de platit proprietarului) pentru folosinta lucrului imprumutat, atunci n-ar mai fi comodat, ci ar fi locatiune/inchiriere.

Acest gratuit a fost insa de natura sa obnubileze (daca mai avea ce) vederea si mintea unora, care nu puteau pricepe cum naiba vine asta: gratuit si totusi cu niste cheltuieli de folosinta (de dedus).

Simplu. Pentru ca si bunica-mea, care stie carte cat sa citeasca sarbatorile in călindar si sa numere ouale de sub closca (tot cum imi place mie sa spun si am spus-o des pe forumul acesta) pana si ea stie ca daca imprumuta cuiva calul (= contract de comodat) acel cineva (comodatarul) nu-i aduce inapoi calul lihnit de foame si sfarsit de sete.
Adica, pe acela ce s-a folosit de cal gratis (fara sa-i plateasca bunicii vreun leu contra acestei folosinte) il costa totusi macar mancarea calului, pe care nu poate sa-l tina nemancat in perioada in care s-a folosit de dansul. (comodatarul suporta cheltuielile necesare folosintei lucrului, pentru ca nu poate sa mearga la arat cu calul nemancat).

Asta ar fi in "traducere libera" ceea ce scrie in Codul civil in art 1569: "Comodatarul, facand speze (cheltuieli - n. ns) necesare la uzul lucrului imprumutat, nu poate sa le repere (adica nu are dreptul sa ceara, de la comodatar/proprietarul lucrului, restituirea acestor cheltuieli).

Drept pentru care, ultimilor domni cu care am avut o discutie pe marginea comodatului (era mai demult si mi s-a parut ca s-au mai trezit intre timp), le-am spus ca daca nu pot sa vada ca in epoca noastra am schimbat doar calul care manaca ovaz cu masina care "mananca" benzina, jur ca voi scrie in contestatie exact povestea cu bunica-mea pe care am spus-o mai sus ...si sa vad si eu ce judecator cred ei ca ar vrea sa para intr-o motivare mai ingust la minte decat bunica-mea. (de fapt, gresit am spus, pentru ca ei ii lipseste doar cartea, dar gandind in felul ei simplu si esential, rezemata in coada sapei, a emis intotdeauna judecati mult mai adanci decat posesorii multor patalamale).

Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
romascanu, moderator
@ romascanu , eu am scris despre alt aspect , mai exact despre mentalitatea organului de control !
Contractul de comodat nu este obligatoriu sa fie intocmit la notar.
Iar la finante nu se inregistreaza deoarece este cu titlu gratuit (nu se obtin venituri in baza lui)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat ana-maria voicu ana-maria voicu buna seara!as dori si eu sa stiu daca in cazul unui contract de comodat in cazul unui imobil,comodatarul trebuie sa plateasca impozit??va multumesc (vezi toată discuția)
Contract de comodat MOCANU DOINA MOCANU DOINA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti, daca o firma are sediul declarat intr-o casa si conform contractului, administratorul firmei, are datoria de a face reparatii ... (vezi toată discuția)
Contractul de comodat este asimilat celui de inchiriere? adela05 adela05 Este adevarat ca in Noul Cod Civil, Ctr de Comodat este asimilat Ctr de Inchiriere? Ma ajutati si cu un temei legal? Multumesc (vezi toată discuția)