avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la repartitoare

Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
Voi incerca sa contest deciziile proprietarilor, deoarece contravin HG 933/2004, care prevede utilizarea repartitoarelor la stabilirea costurilor pe fiecare apartament, conform Art. 1 alin (4):
În cazul păstrării distribuţiei verticale existente, contravaloarea energiei termice consumate pentru încălzire şi pentru apa caldă de consum se stabileşte pe baza consumurilor înregistrate de contoarele de energie termică montate pe branşamentul de agent termic, respectiv pe branşamentul de apă caldă de consum. Repartizarea costurilor şi controlul acestora pe fiecare apartament în parte se fac cu ajutorul repartitoarelor de costuri şi al robinetelor de reglaj termostatic montate pe corpurile de încălzire din fiecare apartament din condominiul branşat la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, respectiv cu ajutorul repartitoarelor de apă caldă montate pe racordurile la instalaţia interioară de utilizare a fiecărui apartament.

Chiar daca "nu se aplica", este o reglementare in vigoare care trebuie sa se aplice.
HG 933/2004 mai este valabila ? eu pana acum am luna am locuit intr-un bloc fara repartitoare, iar acum stau in altul tot fara repartitoare. Suntem in ilegalitate ? :)).

Oricum e mult mai bine fara repartitoare( facand comparatie cu toti prietenii mei care stau in blocuri cu repartitoare), si pe partea finaciara( cat e de platit pe luna) cat si pe partea de confort. Parerea mea e ca sunt o mare tampenie, ca sa nu mai zic ca mi se par mai degraba mijloace de contorizare specifice lumii a III-a nu unei tari civilizate.
@grandanat
Puteti dezvolta opinia?A enunta o idee fara a argumenta nu e constructiv. De ce considerati ca e mai bine "fara repartitoare"?
Am enumerat si argumentele, financiare si cu privire la confort.
Toti prietenii mei platesc mai mult caldura decat mine iar temperatura in locuinta lasa de dorit. Binenteles ca acesti parametri depind de mai multi factori bloc, apartament, ceilalti locatari din bloc, etc. Insa eu mi-am exprimat doar o parere personala.
Oricum partea centrala a mesajului era intrebarea referitoare la HG 933/2004.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
grandanat, utilizator
Buna ziua!
Am nevoie de ajutorul dvs!

Anul acesta am cumparat un apartament "dotat" cu repartitoare, etaj intermediar, pe mijlocul blocului! Daca sunteti draguti, lamuriti-ma va rog si pe mine daca as putea renunta la repartitoare si sa trec la sistemul pausal. Repartitoarele nu au niciun mijloc de siguranta si, presupun eu, unii vecini le iau de pe calorifere si folosesc caldura pe care o voi plati eu. Mi se pare enorm pentru cate 4 unitati la 2 calorifere (8 unitati) sa platesti 41 lei, aprox. 5,1 lei/unitate. Ce se va intampla cand va veni efectiv iarna?
Nu am in acest moment bani pentru o centrala termica, deci sunt nevoit sa raman la acest sistem de incalzire.
Eu as vrea sa renunt la ele nu din cauza firmei, ci din cauza vecinilor. Parerea mea este ca nu firmele de repartitoare ne fura, ci vecinii! Eu personal nu am semnat niciun contract cu asociatia sau cu firma.
As putea singur sa fac o cerere asociatiei de locatari sa fiu trecut la sistem pausal sau ne e bine?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
florinbbb, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)
Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara repartitoare? drg75 drg75 Am constatat in blocul in care locuiesc o \"ceata\" destul de deasa in ceea ce priveste intelegerea aspectelor legate calculul cotelor de caldura cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)