avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la repartitoare

Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
Nu inteleg de unde aveti informatii ca vecinii Dv. isi dezlipesc repartitoarele de pe calorifere. Daca este adevarat atunci puteti informa comitetul executiv, administratorul pentru a veni sa controleze.
Eu nu inteleg ce este acel 5 lei /unitate. Ce inseamna unitate?
Nu este bine sa renuntati la repartitoare pentru ca veti plati mai mult la pausal, intr-un bloc contorizat.
Daca veti sti sa utilizati robinetul caloriferului in mod eficient nu veti plati in mare parte decat consumul Dv. si in plus caldura la comun pe tevile verticale.
De-abia daca treceti la pausal veti plati ceea ce presupuneti ca va fura vecinii pentru ca toata diferenta de la consumul pe repartitoare ramas fata de valoarea facturii se imparte intre cei necontorizati....si nu e mica deloc!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
elga50, moderator
Faptul ca in blocurile in care nu sunt montate repartitoare toata lumea e multumita (are caldura si factura mai mica sau egala cu a celor care au repartitoare si stau mai mult in frig ) ce explicatie are ? Gigacaloria costa la fel !

Practic aceste repartitoare nefiind aparate de masura , inregistreaza niste unitati ,se aplica factori de corectie etc dar se constata ca de la o luna la alta costul acestei unitati difera (in conditiile in care pretul gigacaloriei ramane constant ).

Astfel intr-o luna in care factura pe intreaga scara sa presupunem ca a fost de 40 milioane lei si s-au consumat 4000 de unitati ,deci oamenii au deschis caloriferele ,costul pe unitate este mic , in casa este cald si factura este mica pentru fiecare (asemanator sistemului necontorizat )

Intr-o alta luna , aceeasi factura de 40milioane , consum 1000 de unitati , conduce la concluzia ca vecinii nu deschid si atunci cei cativa care nu pot sa indure frigul suporta consumul pentru intreaga scara platind un pret foarte mare pe unitate .

Daca oamenii ar deschide cu totii aceste repartitoare ar fi pentru toti mai bine ,dar unii nu deschid deloc si platesc doar citirea acestor repartitoare incercand sa se incalzeasca folosind aragazul .

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Iael, utilizator
Logica Dv. are un defect.

Daca pornim de la prezumtia de declarare corecta a indexului repartitoarelor putem avea urmatoarele doua situatii:
- daca toata lumea sta cu toate calorifere deschise (similar cu blocurile necontorizate) factura poate sa fie de 4000 lei;
- daca unii fac economie, factura e mai mica, proportional cu aceasta economie.
Deci cei care au caloriferele deschise in toata casa, permanent, n-ar trebui sa plateasca mai mult decat la un apartament similar si in aceleasi conditii, dar care plateste la pausal.

Logica Dv. are defect pentru ca:
- nu se compara blocurile intre ele, nici macar cele apropiate deoarece factorul de pierdere a temperaturii pe toata reteaua de alimentare poate fi diferit si este, fara indoiala. La un bloc poate tevile sunt inca protejate, poate la cel de alaturi nu mai exista protectia termica, lungimea intregului sistem de tevi este diferita etc.

- declararea indecsilor este din start defectuoasa si consumul declarat viciat de mai multe cauze pe care le-am descris intr-un alt topic, declararea se face la date diferite fata de citirea contorului de catre furnizor, unii locatari isi declara indecsii gresit cu voie sau fara de voie, unii nu-i declara deloc, estimandu-li-se un consum care poate sa fie departe de cel adevarat.
.............................
Comparatia intre blocuri o putem face pe parcursul unui an, deoarece repartitoarele memoreaza consumurile reale si regularizarea se face macar o data in an si atunci cei care au platit mai putin (cu voie sau fara de voie) vor plati mai mult, cu mult mai mult decat viseaza. De aici vine si mirarea unora care "se fac ca ploua" ca nu inteleg "ce prostie mai sunt si aceste repartitoare si ca mai bine stateam la pausal".......
...............................
Sistemul cu repartitoare permite fiecaruia sa consume dupa mintea, buzunarul si sanatatea proprie precum si dupa nevoia personala de o anumita temperatura in casa.
...............................
Decat sa incriminam un sistem care este obiectiv bun, mai bine am lucra un pic la mentalitate.
..............................
Intotdeauna calculatorul ti-arata cand minti sau cand vrei sa inseli..... asta e cu repartitoarele. Ne face semn la obraz cand vrem sa nu fim corecti sau ne face semn la tampla cand chiar nu intelegem cum sa ne comportam vis-a-vis de aceste micute aparate .....menite sa scoata din minti pe romani. :)
Ce vreau sa spun este de fapt ca la acelasi consum de Gcal suma unitatilor consumate individual este diferita de la o luna la alta .Cum explicati ?

Astfel costul pe unitate creste desi Gcal nu s-a scumpit .Deci ma incalzesc la fel de mult ca luna trecuta dar platesc mai mult din cauza ca unitatea costa mai mult .

Costul unei unitati este diferit in fiecare luna ,acest lucru se poate observa de catre fiecare familie care foloseste repartitoare .De ce este diferit daca gicaloria ramane la acelasi pret in perioada respectivei facturari ?

Exemplu :luna decembrie pentru 1000 de unitati platesc 2,5mil lei
si in luna ianuarie consum 1000 de unitati dar platesc 1,9 mil lei .

In blocul in care locuiesc citirea se face automat , nu preda nimeni indexul si nu se pune in discutie ca cineva ar declara ceva eronat .





Aceste repartitoare sunt pentru confort , nu pentru repartizare de costuri si nu se folosesc la sistemele de incalzire pe verticala .

Doar daca toti vecinii ar folosi caloriferul pentru scopul in care a fost montat , acela de a genera caldura , repartitia ar putea fi corecta .

Am hotarat sa renunt la aceste repartitoare ,trecand peste faptul ca am platit 10 mil .lei vechi pentru aceste aparate care mi-au pricinuit numai probleme :cheltuieli mari si caldura putina .

Credeti dvs ca beneficiarii acestor aparate de masura s-ar plange daca ar fi multumiti ?

Oamenii au vazut ca platesc facturi mai mari decat inainte de contorizare si in plus stau in frig .

Sunt poate unii intr-adevar cu alta mentalitate , care inteleg sa locuiasca in pesteri in anul 2010.

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Iael, utilizator
Cum adica "repartitoarele se citesc automat"? Nu le citeste ochi de om?
Cum adica ati dat 1000 lei pe montarea acestora? Dar cate repartitoare aveti? Ca unele normale cu citire clasica costa in jur de 100 lei, cu tot cu montat.
.........................
Pai ma gandesc ca daca aveti atatea repartitoare si ati consumat caldura, ca pareti a fi un om care vrea confort termic in casa lui, vi se pare ca ati platit mult in decembrie si ianuarie?

Diferenta poate proveni si de la citirea in alta zi decat citirea RADET, considerand ca toate repartitoarele au fost citite in aceeasi zi si aceeasi ora in tot blocul.
Raman totusi la ideea (matematic este demonstrat) ca exista factorul subiectiv de citire diferita a repartitoarelor (momente diferite, cititori diferiti, momente diferite fata de RADET etc) ca sa rezulte o valoare diferita de la luna la luna a unitatii de consum.
..........................
Aveti libertatea de a renunta la plata consumului contorizat, nu cred sa fie cineva sa va opreasca si veti avea posibilitatea, cu aceasta ocazie, sa optati in cunostinta de cauza - cu sau fara repartitoare.

Alte discuții în legătură

Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)
Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara repartitoare? drg75 drg75 Am constatat in blocul in care locuiesc o \"ceata\" destul de deasa in ceea ce priveste intelegerea aspectelor legate calculul cotelor de caldura cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)