avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare la repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare la repartitoare

Este legal ca membrii aosciatiei de proprietari sa renunte la calculul contravalorii energiei termice consumate pentru incalzire cu ajutorul repartitoarelor?
Mentionez ca acestea au fost instalate in urma cu cativa ani, iar acum mai mult de 80% dintre proprietari doresc sa renunte la acestea, energia termica urmand sa fie calculata pausal in functie de suprafata fiecarui apartament.
Mai mult, unii proprietari si-au extins suprafetele prin includerea balcoanelor sau au marit suprafata radianta (marit numarul de elementi ai caloriferelor, schimbarea acestora cu unele cu caracteristici tehnice superioare).
Am inteles ca incepand din data de 1 octombrie este obligatorie utilizarea repartitoarelor (HG933/2004, modificata prin HG609/2007).
Ce se poate face?
Repartitoarele se citesc prin unde radio , nu intra nimeni in casa lunar sa le citeasca .
Am platit aceasta suma de 1000 Ron pentru 6 repartitoare incluzand montajul si o dobanda pentru plata in rate :cate unul la fiecare baie , 1 la bucatarie si cate unul in fiecare din cele 3 dormitoare.

Exenmplul dat nu reprezenta factura mea reala , ci l-am dat doar ca sa intelegeti ce vreau sa spun .

In mod real factura de caldura doar pentru 2 calorifere care functioneaza aproape permanent este de 3o9Ron Costul unitatii luna aceasta a fost cu 20% mai mare decat luna trecuta .

Sa nu va imaginati ca nu mai pot de cald intr-un apt de 80 mp utili in care functioneaza acum doar 2 calorifere (unul cu mai multi elementi in salon pe nivelul 3 si altul in dormitor cu foarte putini elementi -parca 5elementi ,pe nivelul 5 )

Incluzand si celelalte cheltuieli factura va depasi 500 Ron .
Inainte cu o suma mai mica decat aceasta aveam caldura la toate cele 6 calorifere si in casa era cald .

Sunt vecini care platesc doar citirea contoarelor , nu pot sa-mi explic cum nu le este frig.


Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Iael, utilizator
Ce pot sa va spun este ca eu insami am repartitoare si sunt foarte multumita de costul caldurii fata de perioada cand plateam pausal.

Este adevarat ca fiecare isi cunoaste situatia, dar eu vorbesc si pentru ca de doi ani, blocul meu fiind contorizat, cunosc atat situatia celor care platesc putin, cat si a celor care platesc mult.
In calitate de administrator am studiat cauzele acestor probleme si am incercat sa le impartasesc si altora in speranta ca, fiind pusi in cunostinta de cauza, vor intelege de unde li se trage cu cheltuiala mare la caldura.
Ca am reusit sau nu, nu stiu...eu sper totusi.
Si in cazul meu vi se pare justificat ?Daca ar functiona toate caloriferele la putere maxima cred ca as plati cel putin 800 Ron caldura , poate dvs stiti din experienta.

Daca voi renunta la aceste repartitoare am inteles ca va trebui sa platesc pentru consumul de caldura o suma egala cu cel mai mare consum contorizat +un anumit procent (10 % sau 20% -? ).



Din cate stiu eu nu eram obligati sa montam repartitoare , singura cerinta era ca blocurile sa-si monteze contor individual pentru a se cunoaste exact consumul respectivului bloc .

Cum se imparteau costurile intre proprietari nu ii interesa pe cei de la Radet .


Cred in continuare ca daca Asociatia de Proprietari este de acord sa se renunte la plata caldurii prin aceasta metoda de calcul nu o poate obliga nimeni sa continue citirea acestor contoare .

Dar unii probabil nu vor vrea sa renunte la repartitoare pentru ca nu deschid deloc caloriferele si consuma gaz ( nu este contorizat )
Pentru aceasta categorie este foarte bine asa .

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Iael, utilizator
Nici asociatia, nici proprietarii, individual, nu sunt obligati sa plateasca conform consumului contorizat.
Dar, daca tot ati cheltuit cu niste aparate, nu e mai bine sa le folositi?
Inainte de a lua aceasta hotarare in mod individual ar fi bine sa verificati cateva probleme din asociatie si, pe de alta parte, sa va raspundeti la niste intrebari de ordin individual:

la nivel de asociatie:
- cine face citirile, prin radio....dar le face si cand? Informativ ele trebuie facute in aceeasi zi cu cititorul RADET (in ultima zi din luna).

la nivel individual:
- ce fel de calorifere aveti? Informativ cele din otel (din comert) sunt foarte eficiente. Temperatura lor de la suprafata si pe toata suprafata lor este foarte apropiata cu a tevilor? Aveti aerisitoare la calorifere?
- in fata caloriferelor aveti mobile sau draperii groase? Informativ nu trebuie.
- ferestrele sunt cu rame din lemn sau termopan? Recomandabil sunt cele termopan.
- usile la camere sunt inchise pe parcursul functionarii caloriferelor? Recomandabil este sa fie. Pe timpul aerisirii prin ferestre e bine sa se inchida caloriferele.
- se usuca rufe pe caloriferul in functiune? Nu trebuie.
- in timpul zilei, cand temperatura exterioara este pozitiva sau suportabila incercati si inchideti caloriferele si testati limita de confort termic din apartamentul Dv. Evitati deschiderea caloriferelor la gradatia 5 si incalzirea intregului apartament (usi deschise) cu un singur calorifer.
- cand plecati de-acasa mai multe ore si nu ramane nimeni in apartament inchideti caloriferele.

Va rog sa nu mi-o luati in nume de rau, sunt sfaturi pe care eu insami le-am pus in practica cu rezultate bune. Nu vreau sa comentam aici de ce unii suporta frigul si altii nu, nu este cazul. Eu, una, informativ, va pot spune ca am ramas cu sechele profunde de pe urma frigului suportat in timpuri imemoriale, cand nu reuseam sa ma incalzesc niciodata, iarna, pentru ca peste tot era frig, am sanatatea subrezita din cauza atator ani de frig si nu as face economie la caldura pentru nimic in lume..... dar sunt atenta sa nu fac risipa. Am o atitudine binevoitoare pentru oricine vrea un confort rezonabil in propriul apartament si nu face excese de niciun fel.
....................
Nu am pus aici problema "reabilitarii termice" care ca sistem rezolva atat problema temperaturii in apartament, cat si costurile acesteia deoarece depinde de primarie cand planifica lucrarea la blocul respectiv.
....................
In cazul in care renuntati la plata consumului contorizat si treceti in mod individual la sistemul pausal veti plati mai mult.

Calculul se face in felul urmator:

Din consumul de pe factura
- se extrage 10% - spatii comune care se considera 100 unitati spatii comune si rezulta consum unitate de consum spatii comune;
- se extrage 15% - coloane de distributie care se considera 100 unitati coloane de distributie si rezulta consum unitate de consum coloane de distributie;
......... pentru fiecare apartament (inclusiv cele necontorizate) aceste consumuri (fiecare in parte) se inmulteste cu cota-parte indiviza si rezulta cat se consuma pentru fiecare apartament pentru caldura pe proprietatea comuna (spatii si tevi);

individual

- se inventariaza toate apartamentele citite, se calculeaza unitatile de consum rezultate pe baza SET-urilor.
- se aplica estimarile pentru cei carora nu li s-a citit (la Dv. in bloc inteleg ca nu este cazul) - numarul mediu de unitati citite / mp ------ rezulta X unitati echivalente / mp. Apoi X se inmulteste cu suprafata utila a fiecarui apartament estimat si rezulta unitatile estimate care se aduna la unitatile calculate anterior de la cei carora li s-a citit.
- pentru cei necontorizati: se ia in calcul numarul de unitati de la apartamentul citit cu maxim de unitati citite inmultit cu 10%, / mp ---- rezulta Y unitati echivalente / mp. Apoi se inmulteste Y cu suprafata utila a apartamentului necontorizat, rezultand numarul de unitati echivalente pentru apartamentele necontorizate care se aduna si ele la totalul unitatilor citite si estimate.

Acest total este impartitorul in ceea ce a rezultat dupa ce s-a scazut partea cu spatiile comune si coloanele de distributie, rezultand cate Gcal reprezinta o unitate de consum individuala.
.........................
In final pentru fiecare apartament rezulta un consum in Gcal format din:
- unitati de consum spatii comune (specific fiecarei cote-parti indivize)
- unitati de consum coloane de distributie (specific fiecarei cote-parti indivize)
- unitati consumul individual (citit, estimat sau necontorizat)
Acest total al fiecarui apartament se inmulteste cu pretul de referinta municipal si rezulta costul caldurii in apartament.
La aceasta valoare se adauga apoi comisionul de citire si calcul si rezulta in total cat are omul de plata.
..................
Probabil ceea ce am scris pare a fi destul de eliptic, insa acestea sunt calculele luate din tabelul general pe care il am in fata si cine doreste poate sa se orienteze pentru informare din ceea ce am scris aici.
...................
Deci ATENTIE celor care vor sa renunte la repartitoare! Consumul lor va fi in functie de consumul maxim al altuia si inmultit cu 10%, plus spatii comune, plus coloane de distributie. Si vreau sa mai adaug ca e destul de mult. Eu, una, nu sfatuiesc pe nimeni sa faca acest lucru intr-un bloc contorizat individual!!!
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Repartitoarele de caldura lauriana74 lauriana74 cum se poate renunta la repartitoarele de caldura montate in apartament? dupa renuntare, cum se va face plata caldurii? contorizat? (vezi toată discuția)
Cate gigacalorii se consuma intr-un bloc fara repartitoare? drg75 drg75 Am constatat in blocul in care locuiesc o \"ceata\" destul de deasa in ceea ce priveste intelegerea aspectelor legate calculul cotelor de caldura cu ajutorul ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)