avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict cu o vecină din cauza unității AC: mă ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict cu o vecină din cauza unității AC: mă sună și noaptea ca să remediez problema picăturilor de apă, sunt obligată s-o fac?

Va scriu in legatura cu o disputa pe care o am cu vecina mea. Ma suna pe interfon sa se planga de aerul meu conditionat (eu stau la etajul 5) ca pica pe hainele ei (ea sta la etajul 2). M-a sunat initial acum 4 zile si i-am spus ca o sa incerc sa gasesc pe cineva sa remedieze problema insa eu personal nu o pot face avand in vedere ca am 1.6m si nu pot sa ma urc pe geam sa fac o prelungire a furtunului. In seara aceasta m-a sunat din nou, a devenit agresiva adresandu-mi injurii si jigniri. Intrebarea mea este care sunt drepturile mele in momentul acesta avand in vedere ca apelul initial a fost la 7 dimineata si cel de-al doilea la 12 noaptea si doamna pare sa devina agresiva. Din cate stiu , legal nu am nicio obligatie sa remediez problema dar vreau s-o fac din bun simt. Doamna a depasit deja masura apeland la injurii si la apeluri la ore ciudate si acum sincer, parca nu mai am nicio tragere de inima sa-i acomodez dorinta.

Care sunt obligatiile si drepturile mele in acest caz?
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 00:38, 21 Iulie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Alberto Kurtyan

am inteles teoria dvs. cu privire la autorizatia de construire ptr. instalatiile de aer conditionat. Chiar va rog sa-mi spuneti si articolul de lege care prevede autorizatie ptr. astfel de instalatii pentru ca daca este asa..... au incurcat-o milioane de proprietari care au aer conditionat in apartamente.
In cazul de fata cred ca ar trebui sa vedem si la doamna ce autorizatie de construire are ptr. a monta sarme de rufe pe fatada blocului ca sa-si puna izmenele la uscat.
Pentru uscat rufele sun balcoane si incaperi speciale cu destinatia de uscatoare.
Pentru aerul conditionat este o singura posibilitate de montare. In exterior pe fatada blocului.
Sa n-o luati ca pe o rautate cererea mea. Chiar sunt curios ce spune legea cu privire la montarea AC-urilor si a sarmelor ptr. uscat rufe.

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
gigiz, utilizator
Nu ma deranjeaza deloc intrebarea.
Montarea de aparate de aer conditionat in exteriorul cladirii, inchiderea balcoanelor, sarmele pentru uscat rufe sau antenele satelit se considera "constructii" si trebuie autorizate conform legii constructiilor si legea locala a urbanismului.
Este adevarat, nu prea se aplica legea, dar in caz de conflict la judecatorie, se poate obtine sentinta.
Asa este, dar nu va ginditi ca milioane de aere conditionate vor fi desfiintate, ci doar al dvs, dearece in instanta nu vor fi dati in judecata milioane, ci doar dvs.

De ex. milioane savarsesc infractiuni, mai mari sau mai mici, dar sunt prinsi foarte putini, doar la reclamatie. Asa si aici. Este nevoie de un interes, o cearta.

Avand in vedere ca blocurile noastre arata la fel de urat cu sau fara aere conditionate sau izmene atarnate, nu cred ca urbanismul poate fi afectat prea mult de izmenele vecinei sau de condensatorul montat pe perete si de tevile de scurgere de pe peretii cladirilor.

Dar legea, la cererea unui cetatean preocupat poate fi aplicata foarte strict.

Legea cere strict certificat urbanism/autorizatie de construire pentru cea mai mica modificare a fatadei unui bloc. Pana si culoarea blocului trebuie autorizata.
In teorie... in practica...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Alberto Kurtyan a scris:

Legea cere strict certificat urbanism/autorizatie de construire pentru cea mai mica modificare a fatadei unui bloc. Pana si culoarea blocului trebuie autorizata.
In teorie... in practica...

Aveti dreptate. Asa este.
Eu am vrut si cred ca am reusit sa-i atrag atentia domnului cu aerul conditionat ca are si dumnealui un as in maneca si la o adica are cu ce sa o santajeze pe doamna cu rufele.
Si cred ca este putin probabil sa se decida demontarea instalatiei de aer conditionat. Mai repede cred ca s-ar dispune demontarea sarmelor ptr. rufe. Dar asta este doar o presupunere.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 16 Iulie 2018
gigiz, utilizator
buna ziua tuturor. aproape identic am patit si eu. desi picaturile nu cadeau pe vreo rufa ci doar langa scara de intrare a blocului administratorul a facut comentariu precum ca picaturile pica pe cei care ies/intra in bloc. in conditii normale de vreme acestea aveau o traiectorie care nu deranja insa la cea mai mica adiere , ei alta era problema. si stau la etajul 7 !!!! dupa ce I-am explicat administratorului cateva din legile fizicii privind atractia gravitationala si traiectorii (el fiind fost APV-ist ……) am considerat ca este bine sa dau dovada de buna intelegere a proverbului ''cel intelept cedeaza'' si am prelungit teava de scurgere cu cca 1.5 M. s-a produs o oarece imbunatatire in frecventa caderii picaturilor in locuri ce deranjau insa tot ce am reusit a fost sa ''inchid'' orice comentariu privind implicarea mea in rezolvarea acestei mai probleme a asociatiei ….. dand dovada de mult spirit civic le-am explicat ca numai BUSU cu vremea mai poate face ceva. va urez mult success.
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
61dan, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum aparatele de AC se montează pe fațada, înseamnă ca se intervine la fațada. Conform Legii 50 ar trebui sa se ceara Autorizație de construire. Și acordul titluri proprietarilor, fațada fiind parte comuna. Este adevărat ca primăriile nu intervin in astfel de cazuri, dar dacă se face o plângere la inspectoratul de stat in construcții sau la Primărie, acestea sunt obligate sa intervină. La fel și cu închiderea balcoanelor. Este ilegală fără autorizație de construire. Doar ca s-ar amenda mai mult de jumătate din populație penteu balcoane închise sau aparate de aer condiționat.

61dan a scris:

buna ziua tuturor. aproape identic am patit si eu. desi picaturile nu cadeau pe vreo rufa ci doar langa scara de intrare a blocului administratorul a facut comentariu precum ca picaturile pica pe cei care ies/intra in bloc. in conditii normale de vreme acestea aveau o traiectorie care nu deranja insa la cea mai mica adiere , ei alta era problema. si stau la etajul 7 !!!! dupa ce I-am explicat administratorului cateva din legile fizicii privind atractia gravitationala si traiectorii (el fiind fost APV-ist ……) am considerat ca este bine sa dau dovada de buna intelegere a proverbului ''cel intelept cedeaza'' si am prelungit teava de scurgere cu cca 1.5 M. s-a produs o oarece imbunatatire in frecventa caderii picaturilor in locuri ce deranjau insa tot ce am reusit a fost sa ''inchid'' orice comentariu privind implicarea mea in rezolvarea acestei mai probleme a asociatiei ….. dand dovada de mult spirit civic le-am explicat ca numai BUSU cu vremea mai poate face ceva. va urez mult success.

Alte discuții în legătură

Salut. am nevoie de putin ajutor, un sfat. vecinii mei de la ... Ioan_Chris Ioan_Chris Salut. Am nevoie de putin ajutor, un sfat. Vecinii mei de la bloc, de la etajele superioare, au probleme cu scurgerea apei de la AC. Evacuarea apei nu se face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! locuiesc la bloc( etajul 2) anul trecut am montat ... Ralu866 Ralu866 Buna ziua! Locuiesc la bloc( etajul 2) anul trecut am montat clima , aparatul exterior eate montat in spatele blocului ( geamul de la bucatarie) condensul pica ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari. buna ziua, as avea o rugaminte/intrebare, ... Pilu Pilu Asociatii de proprietari. Buna ziua, as avea o rugaminte/intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Sunt responsabil bloc (voluntar bineinteles, fara nimic ... (vezi toată discuția)