avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conflict cu o vecină din cauza unității AC: mă ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conflict cu o vecină din cauza unității AC: mă sună și noaptea ca să remediez problema picăturilor de apă, sunt obligată s-o fac?

Va scriu in legatura cu o disputa pe care o am cu vecina mea. Ma suna pe interfon sa se planga de aerul meu conditionat (eu stau la etajul 5) ca pica pe hainele ei (ea sta la etajul 2). M-a sunat initial acum 4 zile si i-am spus ca o sa incerc sa gasesc pe cineva sa remedieze problema insa eu personal nu o pot face avand in vedere ca am 1.6m si nu pot sa ma urc pe geam sa fac o prelungire a furtunului. In seara aceasta m-a sunat din nou, a devenit agresiva adresandu-mi injurii si jigniri. Intrebarea mea este care sunt drepturile mele in momentul acesta avand in vedere ca apelul initial a fost la 7 dimineata si cel de-al doilea la 12 noaptea si doamna pare sa devina agresiva. Din cate stiu , legal nu am nicio obligatie sa remediez problema dar vreau s-o fac din bun simt. Doamna a depasit deja masura apeland la injurii si la apeluri la ore ciudate si acum sincer, parca nu mai am nicio tragere de inima sa-i acomodez dorinta.

Care sunt obligatiile si drepturile mele in acest caz?
Ultima modificare: Marți, 17 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 00:38, 21 Iulie 2018
grosuanatolie a scris:

Mdea,))))

Ce spune legea 50/1991, art. 11 lit.f ?

Pai ce facuram domnule?????
Nu dvs. ati facut trimitere la Legea 50/1991 ?

Art. 11.
(1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor:

a) reparaţii la împrejmuiri, acoperişuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora şi materialele din care sunt executate;
b) reparaţii şi înlocuiri de tâmplărie interioară şi exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor şi tâmplăriei, inclusiv în situaţia în care se schimbă materialele din care sunt realizate respectivele lucrări, cu excepţia clădirilor declarate monumente istorice, în condiţiile legii; (literă modificată prin art. unic din Legea nr. 117/2007, în vigoare de la 10 mai 2007)
c) reparaţii şi înlocuiri de sobe de încălzit;
d) zugrăveli şi vopsitorii interioare;
e) zugrăveli şi vopsitorii exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile clădirilor;
f) reparaţii la instalaţiile interioare, la branşamentele şi racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcţiilor, în limitele proprietăţii, montarea sistemelor locale de încălzire şi de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum şi montarea aparatelor individuale de climatizare şi/sau de contorizare a consumurilor de utilităţi;

Eu am intarit spusele dvs. si am indicat articolul.
Intamplator chiar aveti dreptate. Acum va contraziceti singur? Eu asta inteleg.
In rest sustin observatiile dvs...
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
gigiz, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Ok. Dupa formulare am crezut ca nu sunteti de accord cu articolul de lege indicat de mine. Scuze.
Totusi este bine sa precizam cui anume ne adresam ca sa nu mai apara cate un nedumerit ca mine.
Ei, acum poate se va intelege mai bine ptr. am dat un citat mai amplu din lege.

Cu respect!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
gigiz, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Condensatorul este unitatea care monteaza in afara casei.
Este cutia aceea mare cu un ventilator in ea care se monteaza pe fatada blocului.
De asemenea, din cutia aceea iese si un furtun prin care se elimina apa condensata.

Regula: Se pot executa fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor.

Acele cutii agatate fara autorizatie de peretii blocurilor incalca legea deoarece modifica aspectul arhitectural al blocurilor.

"Arhitectural" este orice element de arhitectura, indiferent cat de mic al blocului.
Arhitectural nu inseamna "frumos sau urat". Intr-adevar, este ciudat sa auzi cuvantul arhitectura in aceeasi propozitie cu blocurile vechi de beton tip ghetou rusesc din Bucuresti (si din toata Romania).

Asa este, nu cutiile alea ale aparatelor nu au cum sa strice aspectul prea mult deoarece blocurile gri sunt atat de mizerabile incat e greu sa afectezi aspectul sordid.

Dar, dpdv juridic, blocurile, asa urate cum sunt... nu ai voie sa le modifici atarnand cutii cu ventilatoare in ele care scurg incontinuu in capul trecatorilor si vecinilor ape uzate (ca doar nu e apa de izvor)

Despre apa reziduala care se scurge de la aparatele de aer conditionat: este plina de bacterii, dintre care una dintre cele mai periculoase este Legionella, care cauzeaza pneumonia cu legionella (boala legionarului) foarte periculoasa pentru . Deci este o sursa de infectie.
(Alte bacterii in apa de la aparat: legionella, leptospira, shigella, E. coli, cryptosporidium, staphylococcus aureus, microsporidia)

Cand se curata tuburile de evacuare veti observa o mazga neagra care nu sunt altceva decat generatii de bacterii, mucegai si microbi.

Desi sunt ilegale montarile fara autorizatii, este adevarat ca legea este rar pusa in executare. Si atarnarea de izmene este ilegala sau sarmele montate, dar sunt destul de jos in lista de prioritati a Primariei.

Primaria abia are bani sa dea salarii la oameni.

Eu inteleg situatia, dar legea este lege, dar aici este site-ul AVOCATNET unde se dau sfaturi legale nu SHMENARNET, unde invatam cum sa smecherim statul sau sa facem potlogarii.

Daca aveti dubii intrebati la Primarie.

Alte discuții în legătură

Salut. am nevoie de putin ajutor, un sfat. vecinii mei de la ... Ioan_Chris Ioan_Chris Salut. Am nevoie de putin ajutor, un sfat. Vecinii mei de la bloc, de la etajele superioare, au probleme cu scurgerea apei de la AC. Evacuarea apei nu se face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! locuiesc la bloc( etajul 2) anul trecut am montat ... Ralu866 Ralu866 Buna ziua! Locuiesc la bloc( etajul 2) anul trecut am montat clima , aparatul exterior eate montat in spatele blocului ( geamul de la bucatarie) condensul pica ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari. buna ziua, as avea o rugaminte/intrebare, ... Pilu Pilu Asociatii de proprietari. Buna ziua, as avea o rugaminte/intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Sunt responsabil bloc (voluntar bineinteles, fara nimic ... (vezi toată discuția)