avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Mi-au fost furate bunuri din locuință de către o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Mi-au fost furate bunuri din locuință de către o persoană cu dizabilitate mintală. Va răspunde pentru faptă?

Buna ziua si sper sa ma puteti ajuta. In urma cu cateva luni mi-au fost furate bunuri din locuinta.Faptasul pentru a scapa a depus la politie dovada ca primeste indemnizatie permanenta de persoana cu hanticap mental.Aceasta indemnizatie este obtinuta pe spaga el fiind perfect sanatos.
Am rugamintea sa-mi spuneti daca exista in lege si sa-mi spuneti in ce lege, ceva legat de faptul ca persoanele cu hanticap raspund pentru faptele lor.
Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Iulie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Zebedeu , utilizator 10:41, 2 August 2018
Daca il inregistrati cand se lauda ca a platit pentru a primi acte ca are o dizabilitate mintala exista sansa ca sa fie verificata corectitudinea actelor, sau chiar ca judecatorul sa ordone o evaluare a respectivului - daca se ajunge la proces. Alte cateva inregistrari cu un comportament normal sau de "jmecher" pot ilumina problema.
#German, cine anume din Romania crezi că ar face anchetă pe baza unei înregistrări audio a unui "nebun" cu acte în regulă?! :)))) Sa fim seriosi.

Și, mai terminați cu luatul pe spaga a certificatului de handicap, așa ceva a este aproape imposibil in Romania,
acum.
Mai mult de atât, omul având handicap psihic, cu siguranță are internări valabile la spitale de specialitate.

Este interesant de văzut, așa cum s-a mai spus, cine îi este tutore ?

Chiar daca el pare a fi "normal" , este obligatoriu să aibă tutela pentru ca este declarat persoana cu dizabilități psihice.

Soluția ar fi, așa cum vi s-a mai spus de colega avocat, sa va constituiți că parte civila in cadrul plângeri penale, pentru a va putea recupera suma de bani de la tutorele acestuia.
Chiar daca el ca persoana, nu va fi tras la răspundere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
Quartila, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum sa spun: lipsa de discernamant scuteste de puscarie, nu de tratament psihiatric fortat. Si da, in drept civil, chiar daca el nu raspunde, raspunde cine il ingrijeste (curatorul, tutorele). Daca nu are curator sau tutore, puteti cere punerea sa sub interdictie.

Este un mit urban ca iresponsabilii pot sa comita orice fapta fara sa pateasca nimic (penal/civil).
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iulie 2018
tgeorgescu, utilizator
Domnule Quartila, sa va povestesc un fapt real. Tatal meu la varsta de 3 ani in 1937 s-a imbolnavit de paralizie infantila. Ani buni a mers in carucior pana a putut merge din nou extrem de greu. A avut picioare rahitice, coloana in S cu cocoasa vizibila si a mers doar in baston toata viata. Acum 15-20-25 de ani s-a dus sa obtina certificat de handicapat pentru ca avea o reducere la nu mai tin minte ce, impozit sau altceva. Credeti ca comisia la care s-a prezentat i-a acordat certificatul? NU. O asistenta de acolo l-a luat deoparte la plecare si i-a spus in particular ca toti cei din comisie aveau certificat de handicapat. Pe alta linie, mai multi muncitori care au lucrat la mine la casa s-au laudat ca sunt pensionati pe caz de boala. Asta acum doar 10 ani. Banii inca cumpara orice la noi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @GermanAlex, vâ obositi de pomanâ! Aceastâ personâ este atât de sigurâ de propriile convingeri câ a-l acuza de deschidere de spirit ar fi o insultâ.
În România de azi, nu existâ coruptie, spaga, mitâ, bacsis, totul se obtine prin cinste, muncâ si perseverentâ!!! LOOOL
Recunosc, am cunoscut epoca lui Ceausescu, am învâtat sâ vorbesc si sâ înteleg aceastâ formâ de limbâ lemnoasâ.
Un WE plâcut.

Alte discuții în legătură

Parte civila intr-un dosar de distrugere ContSters360604 ContSters360604 Buna ziua ! Vreau sa va explic intai speta cu care ma confrunt. Astazi mi-am gasit masina zgaraiata pe toata partea dreapta, autoturism proprietate personala, ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre curator si reprezentant legal al unui adult cu handicap grav? animarsrl animarsrl Buna ziua, va rog sa mi spuneti si mie daca reprezentantul legal al unui adult cu handicap grav este tot una cu notiunea de curator al adultului cu handicap ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)