avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mansardarea e legala sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mansardarea e legala sau nu?

As dori sa stiu cum sa procedeaza,la mine au venit niste persoane de la o firma care isi doresc sa construiasca apartamente noi de pe acoperisul blocului,daca vecinii au semnat aprobarea in afara de mine mai poate face lucrarea astia de la firma?astept raspuns,va multumesc.
Pentru ca, din fericire, este o persoana care vrea sa stie ce semneaza si de ce semneaza ceva care i se pune pe genunchi in fata usii de catre niste persoane straine de asociatie.
Se pare ca in Romania, nu exista nici la aceasta ora o lege care sa permita mansardarea într-un condominiu. Sa va dau un exemplu: 12 apartamente/scara intr-un bloc cu acoperis numai bun de mansardat. Vecinii de la ultimul nivel au acordul de la toti proprietarii de renuntare la partea lor de condomiu comun si isi mansardeaza podul. Unul din proprietarii de la etajele inferioare isi vinde apartamentul si nou proprietar cere ca in pod (condomiu comun ) sa-si puna ,,borcanele de muraturi''. Ce face ? Reclama, da in judecata si cistiga. Sa nu imi spuneti ca la vinzare-cumparare se specifica o clauza ca a renuntat la condomiu, ca eu personal n-am vazut.
Daca urmariti ce am sintetizat eu intr-un mesaj anterior va veti da seama ce s-a intamplat.
Actele apartamentului vandut nu au fost modificate cu acea "cedare", adica ea, cedarea, s-a facut nelegalizat la notar cu scaderea din cota-parte indiviza a apartamentului respectiv....bucatica cedata....si atunci, pe buna dreptate noul proprietar isi cere dreptul.
Trebuie inteleasa notiunea de cota-parte indiviza care este cuprinsa in actul de proprietate al unui apartament si ca aceasta nu poate fi cedata pe un tabel de semnaturi, decat daca se concesioneaza pe o anumita bucata de timp, ea nu poate fi vanduta decat la notar, suprafata proprietatii micsorandu-se (nu a apartamentului)
Am explicat si am sustinut de mai multe ori ca este aproape imposibil de vandut un spatiu comun. Imposibil sa fie deacodr si sa mearga la notar toti proprietarii. Trebuie refacute toate actele de proprietate de catre specialisti in cadastru. Si chiar si asa tot mai poate cineva contesta sau introduce o actiune in instanta si peste cativa ani, sustanand ca a fost amagit, inselat, etc.
Asa ca cea mai buna solutie este, asa cum prevede legea, incheierea de contracte de folosinta, inchiriere sau concesiune. Aceasta din urma se face pana la 49 de ani.
Pai asta nu stiu daca e legala sau nu,nu ma pricep la asta.In vis a vis de blocul meu sa terminat lucrarea cu apartamente noi facut de pe acoperis,astia de la o firma zice ca imi ofera sa- mi izoleze peretele de afara cu polistiren etc si la subsol imi pune tevi noi la conducte iar eu nu am nevoie pt ca am deja izolate cu polistiren si la subsol am aranjat acu 2 ani iar astia se baga cu constructia apartamentele noi,si mie nu-mi convine ca eu am dat banii pt reparatii si vecinii nau facut nimic si banuiesc ca ei sunt de acord cu propunerea lor de la firma,sper sa intelegetzi ce am zis ca nu prea ma pricep sa explic cum trebuie. va multumesc pt mesajele interioare.

Alte discuții în legătură

construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)
Exista drept de proprietate in acest caz ? gabyteo gabyteo Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti ... (vezi toată discuția)
Mansarde asistent asistent De ce aprobari are nevoie o firma care vrea sa construiasca mansarde? (vezi toată discuția)