avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mansardarea e legala sau nu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mansardarea e legala sau nu?

As dori sa stiu cum sa procedeaza,la mine au venit niste persoane de la o firma care isi doresc sa construiasca apartamente noi de pe acoperisul blocului,daca vecinii au semnat aprobarea in afara de mine mai poate face lucrarea astia de la firma?astept raspuns,va multumesc.
Toate aceste discutii nu ar fi existat daca nu ar fi functionari corupti in primarii . Mansardarea legala este foarte complicat de realizat atat dpdv juridic (toti proprietarii trebuie dusi la notar) cat ,ami ales, tehnic. O expertiza tehnica nedistructiva facuta profesionist costa la un bloc de 4 etaje cu doua scari cateva zeci de mii de euro. Probabilitatea ca expertiza sa recomande consolidarea blocului este foarte mare ceea ce inseamna alte zeci de mii de euro. Iar la final constructorul va putea construi doar mansarda si nu etaj + mansarda cum se intampla acum. In final apartamentele vor costa mai mult decat apartamentele existente .
:offtopic:
Probabil ca avem in codul genetic inclinatia spre lucruri prost facute. A venit criza si a oprit inflatia de tzepe in constructii acum a inceput frenezia termoizolarii. Se termoizoleaza orice, oricand,oricum .
Mansardarea este legala daca se otine autorizatia de construire. La eliberarea autorizatiei de construire este obligatorie prezentarea acordului TUTUROR proprietarilor direct afectati, pe orizontala si verticala, adica ce-i invecinati direct, de la ultimul etaj... Prin urmare daca exista acordul acestora si a unei majoritati de peste 50% asociatia de proprietari poate obtine autorizatia de construire...
Mansardarea in scopul vinderii apartamentelor astfel construite presupune cedarea unei parti din cota-parte indiviza a fiecarui proprietar din condomiu. Asa ca este necesar votul tuturor proprietarilor, nu numai a celor afectati si a unei majoritati. Plus refacerea actelor de proprietate pentru ca suprafata proprietatii comune se modifica.

Dar vorba lui @gikurtu
Probabil ca avem in codul genetic inclinatia spre lucruri prost facute
. Si coruptie cat cuprinde, as adauga eu.
Cand se intampla ceva rau cu mansarda, pentru ca nu a fost temeinic analizata, facuta constructia si temeinic pusa in acte juridic, incep problemele.
A fost un caz postat de un utilizator, proprietar al unui spatiu la mansarda, caruia i-a luat foc aceasta si distrusa 100% din cauza unui alt vecin de mansarda...si-si punea problema daca terasa (podeaua mansardei arsa acum) de deasupra apartamentului sau nu cumva trebuie reparata de toti proprietarii. Voila de vezi! Cand a fost mansarda, era numai a lui, cand a venit necazul...sa plateasca toti!
guvernator mg a scris:

Mansardarea este legala daca se otine autorizatia de construire. La eliberarea autorizatiei de construire este obligatorie prezentarea acordului TUTUROR proprietarilor direct afectati, pe orizontala si verticala, adica ce-i invecinati direct, de la ultimul etaj... Prin urmare daca exista acordul acestora si a unei majoritati de peste 50% asociatia de proprietari poate obtine autorizatia de construire...


Cum ramane cu dreptul de proprietate?! Il decide o majoritate?
Daca obtin 51% pot sa va ocup o camera din apartament? ;) :D

Ultima modificare: Joi, 20 Mai 2010
RaDracones, utilizator
Hotararile care se iau de adunarea generala, conform legii, se refera la administrarea partilor comune ale condominiului si nu la proprietatea individuala. Asa ca nu se poate ca 51% din proprietari sa hotarasca ocuparea unei camere din apartamentul cuiva. Scopul constituirii asociatiilor de proprioetari si definirea notiunilor de proprietate individuala, comuna etc. sunt clar stabilite in primele articole ale legii 230/2007.

Alte discuții în legătură

construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)
Exista drept de proprietate in acest caz ? gabyteo gabyteo Un amic a incheiat un contract de vanzare -cumparare a unui apartament in forma scrisa dar nu prin notariat ci pur si simplu tehnoredactat si semnat de parti ... (vezi toată discuția)
Mansarde asistent asistent De ce aprobari are nevoie o firma care vrea sa construiasca mansarde? (vezi toată discuția)