avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitatea convocării unei Adunări Generale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitatea convocării unei Adunări Generale Extraordinare

Vineri, 07.09.2018, s-a afișat la Avizierele celor 28 de scări din Asociația noastră, câte un Convocator prin care se anunță pentru azi, 14.09.2018, efectuarea unei Adunări Generale Extraordinare, pentru schimbarea președintei care are mai multe plângeri (dosare) penale și care a dat abuziv în judecată mulți proprietari, cu toate că ea nu era membră proprietară (credea că iese la pensie de aici, dar de rea ce este, i s-a înfundat, pentru că a deranjat mulți din cei 458 de proprietari).
Eu mă pricep mai mult la Adunările Generale ordinare, dar la cele Extraordinare nu știu mare lucru, deoarece n-am avut așa ceva în cadrul Asociației noastre.
Vă rog, cei care ați mai convocat Adunări Generale Extraordinare, să citiți anunțul convocator, să-mi spuneți dacă am dreptate că acolo sunt ceva informații eronate.
Organizatorii „puciului” spun că au strâns 20 % din semnături (minim 92) și că totul e în regulă, pentru că ar fi vorbit cu doi avocați.
Dar nu știu dacă e obligatoriu ca toți cei 92 de semnatari ai convocatorului să fie prezenți diseară, la Adunarea Generală Extraordinară sau sunt suficiente semnăturile lor.
La fel, nu știu dacă o Adunare Generală se poate ține în două etape, adică să existe și o Reconvocată, ca la Adunările Generale Ordinare, anuale. Din ce știu eu, ar trebui să fie doar o Adunare Generală în care se vor alege șefii Asociației.

CITEZ DIN ACEL CONVOCATOR AFIȘAT PE 07.09.2018:
Asociația de Proprietari nr. ..., cu sediul în Bd. Independenței, nr.57, Bl.C1, Sc.4, Parter.
*** CONVOCATOR ***
În temeiul prevederilor art. 23, alin.4 din Legea nr. 230/2007 privind Asociațiile de Proprietari, sunteți convocat să participați la Adunarea Generală Extraordinară a Asociației de Proprietari nr. ..., care va avea loc în data de 14.09.2018, la orele 18:00, în camera din B-dul Independenței nr.57 B1.C1, Sc.4, Parter, fostul sediu al Asociației, având următoarea ordine de zi:
1. Revocarea Comitetului Executiv și a președintei;
2. Alegerea Comitetului Executiv și a președintelui.
În cazul în care nu se întrunește cvorumul legal de jumătate plus unu din numărul de proprietari ai Asociației (totalul e de 458), Adunarea Generală se va desfășura în data de 16.09.2018, la orele 10:00, în același loc, în fostul sediu de la Bl.C1, Sc.4, Parter. Prezenta ține loc de re-convocator.
*** Grupul legal de inițiativă ***
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator
Intradevar se aplica dispozitiile dreptului comun.dar este necesar acordul a 50+1% dintre proprietari
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O Asociație (o persoană juridică) se poate dizolva de drept, fără a se trece prin Adunarea Generală, mai ales dacă s-a încălcat scopul acelei Asociații, conform Noului Cod Civil.
* Dizolvarea persoanelor juridice de drept privat * Art. 245. - Persoanele juridice de drept privat se dizolvă: b) dacă scopul nu mai poate fi îndeplinit; c) dacă scopul pe care îl urmăresc sau mijloacele întrebuinţate pentru realizarea acestuia au devenit contrare legii sau ordinii publice, ori dacă ele urmăresc un alt scop decât cel declarat; e) prin orice alt mod prevăzut de lege, actul de constituire sau Statut.

La fel, și Nulitatea persoanei juridice poate deveni nulă absolut, conform N.C.C.:
* Cauzele de nulitate * Art. 196. - (1) Nulitatea unei persoane juridice poate fi constatată sau, după caz, declarată de Instanţa judecătorească numai atunci când:
c) obiectul de activitate este ilicit, contrar ordinii publice ori bunelor moravuri;
e) actul de înfiinţare nu prevede denumirea, SEDIUL sau obiectul de activitate;
i) au fost nesocotite alte dispoziţii legale imperative prevăzute sub sancţiunea nulităţii actului de înfiinţare a persoanei juridice.
(2) Nerespectarea dispoziţiilor alin.(1) lit. a), c) - g) se sancţionează cu Nulitatea Absolută.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa inteleg ca d-voastra doriti dizolvarea asociatiei cu orice scop si eventual infiintarea unei asociatii mai mici, posibil doar pe scara d-voastra?

Pan la urma, cati falsi presedinti ati avut?
Intreb pentru ca spuneti ca in 16.09.2018 ati demis oficial falsa presedinta dar tot d-voastra spuneti ca ati fost membru in comitet 6 luni dupa ce ati demis un alt fals presedinte?

Chiar asa haiducie este la d-voastra in aosciatie, se fura in ultimul hal?

Tot d-voastra spuneti ca noul presedinte a facut parte din vechiul comitet.
Daca este asa si lucrurile sunt chiar asa grave, de ce lumea l-a ales?

De curiozitate, de ce nu mai sunteti membru in comitet pentru ca din acea postura puteti demasca cat mai multe, aveti acces la acte, etc?
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2018
I0nutz83, utilizator
Așa îi denumesc eu, mai pe scurt ... falși președinți, deoarece ori n-au fost nici proprietari, nici membri ai Asociației noastre, semnatari ai Acordului de Asociere, ori n-au convocat nicio A.G. între 2010 și 2013, cel puțin pentru alegerea conducerii,
Eu am fost membru în Comitetul Executiv după ce am forțat Primăria să-i oblige pe impostorii care au condus ilegal Asociația între 2010 și 2013, să organizeze prima Adunare Generală după anul 2009, pe data de 06.04.2013.
Am ales, cu greu, o președintă, noi crezând că ea era sinceră, zicând că ea ar fi fost proprietară cu actele legale, implicit și membră a Asociației noastre, semnatară a Acordului de Asociere (noi nu știam atunci de obligația de a fi și membru și proprietar pentru a fi ales legal ca șef de Asociație - mama ei era proprietară a imobilului în care locuia din 1964).
Odată ce ea nu ne-a informat că nu e proprietară membră a Asociației, este logic că am cerut Instanțelor să ia măsuri împotriva ei, știind că ne-a mințit pe toți

Vedeți că abia din 10.06.2017 a devenit proprietară cu acte, dar era prea tardiv, pentru că între 2013 și 2017 nu avea nicio calitate în Asociația noastră, nici măcar de membru - [ link extern ]
Când am văzut că această falsă președintă abuzează de funcție și nu respectă nicio lege, nu m-am mai prezentat la ședințele Comitetului Executiv, ulterior infractoarea îndepărtându-i și pe ceilalți 5 membri care fusesem aleși pe 06.04.2013, acum aflând, după debarcarea ei forțată, că-și măriseră salariile și indemnizațiile cu salariul minim, la un program de 8 ore/zi, cu toate că programul lor zilnic e de 3 ore !
Vedeți demisia ultimului membru al C.E., din cei 7 care eram în 2013, acesta fiind și el enervat că această impostoare refuza să aplice deciziile C.E., dar și hotărârile A.G. - [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 27 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator
george-neagu a scris:

Inițiatorii cererii, adică cei 92 nu trebuie sa și fie prezenți. Același principiu se aplica ca la adunarea generala ordinara, ca dacă la primul termen nu se întrunește cvorumul, la al doilea termen care trebuie sa fie trecut in convocator, se considera valabila. Acum se hotărăște darea la o parte a respectivei si a echipei constatându-se situația de fapt si luarea unor măsuri de recuperare a pagubelor iar dacă nu se poate alege pe loc alta conducere, se numește cineva interimar urmând ca la un nou termen sa se organizeze adunare cu alegeri.

De ce să nu fie prezenți cei 92 de membri proprietari la o Adunare Generală Extraordinară ?
Astfel s-ar dovedi ilegitimă, deoarece nici măcar cei 92 nu-și pot exprima părerea și votul, pentru a gira ace așa-zisă Adunare Generală Reconvocată ?
Dacă tot discutăm pe baza legislației din domeniul Asociațiilor, este destul de clar că și la Adunările Generale Extraordinare se aplică același principiu ca la A.G. ordinare, adică „șefii” Asociației de Proprietari să fie obligați să-i (re)convoace pe TOȚI proprietarii membri ai Asociației, altfel această A.G.E. Reconvocată este NULĂ ABSOLUT, de fapt și de drept !
Ce ziceți, nu se aplică aceste două articole de legi (Legea nr. 230/2007, art. 24, alin. 3 și H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5), știind că e vorba de o Adunare Generală Extraordinară Reconvocată ?

Alte discuții în legătură

Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara a proprietarilor tomasso tomasso La adunarea gen. extraordinara a propriet. convocata potrivit art.!4(3) din HG 1588/2007( de cel putin 20% din membrii propriet). avand ca obiect alegerea ... (vezi toată discuția)
Presedinte papagal58 papagal58 Buna dimineata, Am si eu o nedumerire. Asa ca peste tot , si noi avem problemele noastre in Asociatie. Cum alegem un nou presedinte , daca cei 20% ... (vezi toată discuția)