avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitatea convocării unei Adunări Generale ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitatea convocării unei Adunări Generale Extraordinare

Vineri, 07.09.2018, s-a afișat la Avizierele celor 28 de scări din Asociația noastră, câte un Convocator prin care se anunță pentru azi, 14.09.2018, efectuarea unei Adunări Generale Extraordinare, pentru schimbarea președintei care are mai multe plângeri (dosare) penale și care a dat abuziv în judecată mulți proprietari, cu toate că ea nu era membră proprietară (credea că iese la pensie de aici, dar de rea ce este, i s-a înfundat, pentru că a deranjat mulți din cei 458 de proprietari).
Eu mă pricep mai mult la Adunările Generale ordinare, dar la cele Extraordinare nu știu mare lucru, deoarece n-am avut așa ceva în cadrul Asociației noastre.
Vă rog, cei care ați mai convocat Adunări Generale Extraordinare, să citiți anunțul convocator, să-mi spuneți dacă am dreptate că acolo sunt ceva informații eronate.
Organizatorii „puciului” spun că au strâns 20 % din semnături (minim 92) și că totul e în regulă, pentru că ar fi vorbit cu doi avocați.
Dar nu știu dacă e obligatoriu ca toți cei 92 de semnatari ai convocatorului să fie prezenți diseară, la Adunarea Generală Extraordinară sau sunt suficiente semnăturile lor.
La fel, nu știu dacă o Adunare Generală se poate ține în două etape, adică să existe și o Reconvocată, ca la Adunările Generale Ordinare, anuale. Din ce știu eu, ar trebui să fie doar o Adunare Generală în care se vor alege șefii Asociației.

CITEZ DIN ACEL CONVOCATOR AFIȘAT PE 07.09.2018:
Asociația de Proprietari nr. ..., cu sediul în Bd. Independenței, nr.57, Bl.C1, Sc.4, Parter.
*** CONVOCATOR ***
În temeiul prevederilor art. 23, alin.4 din Legea nr. 230/2007 privind Asociațiile de Proprietari, sunteți convocat să participați la Adunarea Generală Extraordinară a Asociației de Proprietari nr. ..., care va avea loc în data de 14.09.2018, la orele 18:00, în camera din B-dul Independenței nr.57 B1.C1, Sc.4, Parter, fostul sediu al Asociației, având următoarea ordine de zi:
1. Revocarea Comitetului Executiv și a președintei;
2. Alegerea Comitetului Executiv și a președintelui.
În cazul în care nu se întrunește cvorumul legal de jumătate plus unu din numărul de proprietari ai Asociației (totalul e de 458), Adunarea Generală se va desfășura în data de 16.09.2018, la orele 10:00, în același loc, în fostul sediu de la Bl.C1, Sc.4, Parter. Prezenta ține loc de re-convocator.
*** Grupul legal de inițiativă ***
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2018
flory_mr, utilizator
CITEZ din sentința definitivă favorabilă mie în dosarul de Nulitate Absolută a hotărârilor Adunării Generale Reconvocate din 30.05.2015:
<<< Din coroborarea dispoziţiilor legale, Instanța constată că la orice Adunare Generală Reconvocată se pot adopta hotărâri numai DACĂ TOŢI MEMBRII ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI AU FOST CONVOCAŢI, fapt nedovedit de conducerea Asociației de Proprietari nr. 71 Brăila.
Întrucât art. 14, alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007 prevede expres că reconvocarea este dovedită mai ales prin Tabelul Nominal Convocator cu semnături, INSTANȚA CONSTATĂ CĂ NU ESTE SUFICIENT CA RECONVOCAREA SĂ SE REALIZEZE DOAR PRIN AFIŞARE LA AVIZIER ORI DOAR PRIN SEMNAREA TABELULUI NOMINAL CONVOCATOR, CI PRIN AMBELE MODALITĂȚI, CUMULATIV.
În prezenta cauză, TABELELE NOMINALE DIN CONVOCATORUL ÎNTOCMIT DE COMITETUL EXECUTIV AL ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI NR. 71 (filele 68-95 vol. 1, existente în dosarul Fondului) NU AU FOST SEMNATE DE CĂTRE TOŢI PROPRIETARII, CEEA CE CONDUCE LA CONCLUZIA CĂ NU EXISTĂ DOVADA CONVOCĂRII LEGALE A TUTUROR MEMBRILOR ASOCIAŢIEI ŞI, PRIN URMARE, NU ERAU ÎNDEPLINITE CONDIŢIILE PENTRU CA ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI NR.71 SĂ ADOPTE HOTĂRÂRI.
În raport cu această situație de fapt, INSTANȚA A REȚINUT CĂ NU AU FOST RESPECTATE EXIGENȚELE LEGALE LA ADOPTAREA HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI NR.71 DIN DATA DE 30.05.2015 ȘI A REȚINUT DREPT CAUZĂ DE NULITATE ABSOLUTĂ LIPSA CONSIMȚĂMÂNTULUI MEMBRILOR A.P.71, DISPUNÂND ANULAREA ACESTEIA. >>>
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dumneavoastră citați, dar ce ați scris e de necitit.
Nu mă mir că nu se înghesuie userii să intre în discuție. Aveți un stil foarte obositor de redactare a mesajelor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În grupurile mele cer minim 5 membri să intre zilnic, să vadă acțiunile juridice pe care le mai am împotriva infractorilor dovediți din A.P.71.
Eu nu înțeleg ce nu se poate citi din postările mele. Cumva citarea unei sentințe să fie obositoare pentru cineva ? Aș fi curios să știu ce e în neregulă cu postările mele pe teme juridice.
Eu doar am întrebat dacă și pentru Adunarea Generală Extraordinară Reconvocată se aplică același articol 14, alin. 5 din H.G. nr. 1588/2007. Este așa de greu să fi răspuns cineva ?
Eu nu cred că n-are nimeni capacitatea de a răspunde la o întrebare simplă și clară ... userii nu pot fi desconsiderați ca și cum n-ar putea citi sau răspunde la întrebări banale.
Am scris:
Aveți un stil foarte obositor de redactare a mesajelor.


Nu cred că n-ați înțeles ce înseamnă (majuscule, bold, underline etc. în exces). Vi s-a spus asta de nenumărate ori.
george-neagu a scris:
Inițiatorii cererii, adică cei 92 nu trebuie sa si fie prezenți. Același principiu se aplica ca la adunarea generală ordinară, că dacă la primul termen nu se întrunește cvorumul, la al doilea termen care trebuie să fie trecut în convocator, se consideră valabilă. Acum se hotărăște darea la o parte a respectivei și a echipei, constatându-se situația de fapt și luarea unor măsuri de recuperare a pagubelor iar dacă nu se poate alege pe loc alta conducere, se numește cineva interimar urmând ca la un nou termen sa se organizeze o adunare generală cu alegeri.

De ce să nu fie obligați să fie prezenți cei 92 de membri proprietari la o Adunare Generală Extraordinară ? Doar dacă au semnat Împuterniciri pentru un alt vecin, ar putea să nu se prezinte.
Astfel, această așa-zisă Adunare Generală Extraordinară s-ar dovedi ilegitimă, deoarece nici măcar cei 92 nu-și pot exprima părerea și votul, pentru a gira acea așa-zisă Adunare Generală Extraordinară Reconvocată ?
Dacă tot discutăm pe baza legislației din domeniul Asociațiilor, este destul de clar că și la Adunările Generale Extraordinare se aplică același principiu ca la A.G. ordinare, adică „șefii” Asociației de Proprietari să fie obligați să-i (re)convoace pe TOȚI proprietarii membri ai Asociației, altfel această A.G.E. Reconvocată este NULĂ ABSOLUT, de fapt și de drept !
Ce ziceți, nu se aplică aceste două articole de legi (Legea nr. 230/2007, art. 24, alin. 3 și H.G. nr. 1588/2007, art. 14, alin. 5), știind că e vorba de o Adunare Generală Extraordinară Reconvocată ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara a proprietarilor tomasso tomasso La adunarea gen. extraordinara a propriet. convocata potrivit art.!4(3) din HG 1588/2007( de cel putin 20% din membrii propriet). avand ca obiect alegerea ... (vezi toată discuția)
Presedinte papagal58 papagal58 Buna dimineata, Am si eu o nedumerire. Asa ca peste tot , si noi avem problemele noastre in Asociatie. Cum alegem un nou presedinte , daca cei 20% ... (vezi toată discuția)