avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație, testament sau altă variantă?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație, testament sau altă variantă?

Prezentare caz:
Tatăl și 2 copii.
Tatăl este legatar print testament și are in posesie un imobil cu un nivel (demisol, parter, etaj 1 și pod+grădina+curte - casa are doua intrări.
Dorește sa împartă acest imobil după cum urmează:
- fiica - parter+etaj+pod+grădina
- fiul - demisol+curte

Un contract de vânzare-cumpărare nu este posibil deoarece fiul și fiica nu dispun de banii necesari.
Tatăl dorește sa se asigure ca acești copii vor mosteni aceste spații conform planului de mai sus.
Ce acte se pot face și care sunt pașii in acest demers?
Amânunt important:
Fiica dorește sa renoveze demisolul si sa primească contra-investiției, parterul si etajul. Fiul, va beneficia astfel de un spațiu amenajat pentru locuința sau afacere/închiriere. Ar avea cum, fiul sa renunțe la aceste drepturi si sa își asime acest schimb?
Detalii caz:
- fiica are buletinul la acea adresa
- fiica are o afacere care funcționează in acel spațiu și investește in renovarea imobilului

Va mulțumesc!
Orice informație este binevenita și apreciata!
Josephine
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 16:30, 11 Octombrie 2018
Aici vorbim de copii, nu de alte persoane si va spun ca in RAPORT cu copii poate vinde sau dona, dar actul pote fi atacat cu succes de unul din copii daca se incalca rezerva sucesorala a celulalt. Daca tatal ar mai avea o proprietate sau o suma de bani s-ar rezolva problema usor. in ceea ce priveste plata fictiva veti ajunge la o donatie ascunsa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 1665 Cod civil

Preţul fictiv şi preţul derizoriu

(1) Vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi plătit.

(2) De asemenea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabilă când preţul este într-atât de disproporţionat faţă de valoarea bunului, încât este evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare




raluk0207 a scris:

Da, dar nu e nici o șmecherie.
Tocmai ca pretul este fictiv, vânzarea este anulabila



Se va respecta masa succesorala și se va face contract de vânzare-cumpărare cu suma fictivă. Prețul corect al pieței. Tatăl va depune declarație ca a primit banii. Sau se poate stabili o rata fixa.
Dacă valoarea corectă de pe piata este peste 50.000 lei (ceea ce este foarte posibil), prețul se achita numai prin virament bancar.


raluk0207 a scris:

Dacă valoarea corectă de pe piata este peste 50.000 lei (ceea ce este foarte posibil), prețul se achita numai prin virament bancar.



Asta nu știam!
Îmi puteți da o trimitere spre lege, va rog?

Mai exista plata in rate mai mici de 50.000 lei. Parte din contract, se poate stabili o rata lunară pe care fiica o plătește tatălui.
Dar ce se întâmpla cu aceste rate dacă tatăl decedează înainte de achitarea totala a sumei?

Alte discuții în legătură

Contestarea donatie de catre fii mostenitori luiza_luana luiza_luana Buna ziua! Ma puteti lamuri in aceasta problema: Tatal meu a donat casa lui unei nepoate a ultimei sotii. Sotia este moarta. Tatal meu are 2 copii, eu si sora ... (vezi toată discuția)
Două moștenitoare, din care una are un copil, dorim ca un nepot să intre în posesia întregii moșteniri. ce act e recomandat să facem: donație sau contract de vânzare-cumpărare? galaoan galaoan Buna seara. Asi dori si eu o lamurire. Sunt 2 surori. Parintii sunt decedati, mama de 17 ani, tatal de 4 luni. Se dezbate mostenirea si se doreste ca dupa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)