avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... timp de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

timp de munca

buna ziua. eu sunt pensionat pe caz de boala si am gr 3, grupa ce imi permite sa lucrez cu 4 ore. intrebarea mea este daca pot sa adaug un contract de colaborare la cele 4 ore?
Cel mai recent răspuns: Maria4875 , utilizator 12:55, 19 Septembrie 2023
NU :)
1. Da, mai puteti realiza venituri pe langa cele realizate in baza unui c.i.m. cu timp partial de 4 ore,

Pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora.

2. Codul fiscal ;
Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.

Constituie venituri din profesii liberale veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.

3. Legea 263/2010
art.69
În raport cu gradul de reducere a capacității de muncă, invaliditatea este:
....
c) de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
"Pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală". Se refera doar la pensionarii pentru limita de varsta sau si la pensionarii pe caz de boala gr. 3 ( cum e cazul meu ). Doamna spunea,mai sus, ca nu se poate iar dvoastra ca se poate. Deci care e adevarul? Da aunt penaionat pe caz de boala gr 3 dar vreau sa lucrez mai mult decat lucrez acum cu 4 ore. Oare se poate in vreun fel?!? ;(
Cei care primesc pensie de invaliditate au posibilitatea din noiembrie 2017, să cumuleze cu aceasta și veniturile realizate din unele activități dependente și din activitățile independente, după cum prevede Legea nr. 217/2017 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act ce fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 908 din 20 noiembrie 2017.
La ce pensionari se referă, mai exact, legea? La pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate (inclusiv pensionarii de urmaș încadrați așa), pensionarii de invaliditate încadrați la gradul III (inclusiv copiii și pensionarii de urmaș încadrați așa), cei care sunt beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale și soții supraviețuitori care sunt beneficiari ai unor pensii de urmaș.
Aceste categorii pot cumula, potrivit actului, pensiilor lor de invaliditate cu veniturile din activitățile dependente, cu excepția: veniturilor obținute dintr-un contract de muncă, a celor obținute de funcționarii publici sau de persoane în funcții elective, legislative sau judecătorești. De asemenea, mărimea acestor venituri nu mai contează în cazul cumulului. Asta înseamnă că cei ce obțin astfel de venituri nu vor putea fi penalizați în vreun fel din această cauză, în sensul suspendării temporare a dreptului la pensie.In cazul d-voastra vorbim de contractul de munca pe 4 ore – nu mai mult!
"În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora", potrivit legii. Așadar, cumulul cu venturile din activități independente se poate face pentru toate tipurile de pensie, întrucât textul nu face diferențe. Astfel de venituri sunt, de pildă, cele obținute de persoanele fizice autorizate.
În fine, actul mai stabilește și faptul că pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente (salarii, de exemplu), indiferent de cât de mari sunt, următoarele categorii de pensionari: pensionarii pentru limită de vârstă, nevăzătorii, pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate, copiii, pensionari de urmaș, până la 16 ani sau chiar 26, dacă își continuă studiile, dar și pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali/județeni........in cazul d-voastra e vorba de salariul aferent celor 4 ore la care aveti dreptul!!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Dar sa mor daca am inteles ceva.
Ultima modificare: Marți, 23 Octombrie 2018
nicolas25, utilizator

Alte discuții în legătură

O persoana pensionata pe caz de boala, cu drept de lucru 4 ore ... RamonaTache RamonaTache O persoana pensionata pe caz de boala, cu drept de lucru 4 ore pe zi, poate realiza venituri din activitati independente ? (vezi toată discuția)
Modificare art 118 din legea 263/2010 dinur dinur Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala nicolas25 nicolas25 Sunt pensionat pe caz de boala gr. 2 ( lucru ce nu-mi permite sa lucrez). Cum as putea lucra fara să-mi afecteze pensia si fara sa renunt la ea? Prin ... (vezi toată discuția)