avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu cotizare pensie.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu cotizare pensie.

Dacă intr-o perioadă de timp (la vârsta de 35 ani)) am urmat cursurile universitare la zi, cu diplomă de licență și în același timp ap plătit cotizația la cas conform legii 19/2000, cum se ia în calcul la stabilirea stagiului de cotizare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:48, 17 Martie 2021
Astăzi am discutat cu cineva care a lucrat la casa de pensii și m-a dat peste cap. Mi-a spus că pot cumpăra vechime doar cei care sunt în situația de a se pensiona și cărora le mai trebuie ani. Eu am 45 ani și doresc să plătesc primii doii ani din ultimii cinci.


Cornel Vasile a scris:

1. persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

2. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii 5 ani anteriori acestei date.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu distinge acea situatie mentionata de acel functionar public ....mentioneaza clar : persoanele care nu au calitatea de pensionari ....
Conform noii legi a pensiilor, persoanele care vor avea un stagiu de cotizare cuprins între 10 și 15 ani vor putea ieșii la pensie (nu pensia socială care asigură venitul minim) sau doar persoanele aflate în plată la data intrării în vigoare a legii vor beneficia de aceste prevederi ?
Eu înțeleg că aceste persoane vor beneficia de o pensie în cuantum de 40% din salariul minim brut pe țară.
Citez din lege:
"""Şi asta în timp ce persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară."""
Nu am înțeles foarte clar din prevederile legii, cei care vor ieșii la pensie după intrarea în vigoare a legii nu vor beneficia de prevederea 10-15 ani ?

Cornel Vasile a scris:

Legea nu distinge acea situatie mentionata de acel functionar public ....mentioneaza clar : persoanele care nu au calitatea de pensionari ....

Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2018
Barbu Nicolae, utilizator
Nu avem cum sa purtam discutii pe ceva ce nu este inca adoptat de Parlament .... pana la adoptare si publicare mai este ceva cale de urmat.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Corect.
Ieri am plătit retroactiv.
Indolență maximă. Funcționarul de la ghișeu avea o treabă......., făcea politică la telefon. Cu mari rugăminți și cu umilință am reușit să-l fac să mă ajute. După ce ne-a întâmpinat cu seninătate pentru că aștepta pe cineva trimis de altcineva, constatând că nu suntem persoanele respective, a devenit foarte antipatic.
Cu chiu cu vai, pe banii nostri si pe muzica noastră am reușit să le dăm o căciulă de bani.
Eu l-aș dubla salariile la cât muncesc.
Mă întreb cât ar fi rezistat la privat.
Aștept aplicarea noii legi.


Cornel Vasile a scris:

Nu avem cum sa purtam discutii pe ceva ce nu este inca adoptat de Parlament .... pana la adoptare si publicare mai este ceva cale de urmat.

Alte discuții în legătură

Bună seara! va rog frumos, as putea sa ma pensionez anticipat? ... Birnau Nicoleta Birnau Nicoleta Bună seara! Va rog frumos, as putea sa ma pensionez anticipat? Am 25 ani în câmpul muncii și 55, 5 ani virsta! Va mulțumesc! Exista posibilitatea sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, Întrebare: sunt pensionara la limita de vârsta. ... Doinaalexandru Doinaalexandru Buna ziua, Întrebare: Sunt pensionara la limita de vârsta. Sunt născuta in Octombrie 1951. Stagiul complet este de 27 ani si 10 luni. Eu am cotizat 26 ani ... (vezi toată discuția)