avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot ieși din asociația de proprietari?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot ieși din asociația de proprietari?

Fac parte dintr.o asociație de proprietari de peste 10 ani ( când toate facturile se plăteau la comun) . Ce pot face sa ies din aceasta asociație de proprietari , având în vedere ca singura cheltuiala comuna și utila este pentru salariul femeii de serviciu, celelalte cheltuieli " mostenite" fiind inutile : salariul administratorului și al președintelui. Menționez ca toți proprietarii au contracte individuale la toate utilitățile. Am depus o cerere în acest sens la administrația blocului și răspunsul a fost, sa aduc dovada ca fac parte din alta asociație de proprietari.
Cel mai recent răspuns: dsa_2023 , utilizator 21:10, 13 Ianuarie 2024
ynocentta a scris:

În calitate de proprietar de spațiu cu destinația de locuit în imobil de locuit în comun vă revine obligația legal prevazută să contribuiți lunar la achitarea cotei părți comune.
Interesul dv. de ieșire din Asociație se poate concretiza foarte simplu prin adresarea unei cereri la președintele de Asociație dar demersul dv. nu va genera exonerarea dv. de la obligația achitării părților comune.
Locuiți într-un imobil de locuit în comun, unde prin votul majorității proprietarilor s-a hotărât înființarea Asociației de Proprietari cu scopul administrării părții comune de construcții și instalații.
Consecința cererii dv. de retragere din Asociație generează restricționarea drepturilor dv., în rest obligațiile către Asociație sunt identice cu cele ale tuturor locatarilor.

Voi comenta remarca dvs. de aici și vreau un răspuns clar: „Locuiți în imobil de locuit în comun, unde prin votul majorității proprietarilor s-a hotărât înființarea Asociației de Proprietari cu scopul administrării părții comune de construcții și instalații.
O fi cum ziceți dvs. dar în cazul în care într-o așa-zisă Asociație de Proprietari ce are în componență 458 de proprietari care locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări, situate pe 6 străzi diferite, nu putem vorbi de o unică proprietate comună (un Condominiu, conform definiției date de Legea nr. 196/2018, art. 2, litera h) !
Cum pot avea eu, pe scara și în blocul meu, proprietăți (conducte) comune, cu ceilalți proprietari, din celelalte 8 blocuri și 27 de scări, noi plătind aiurea Fondurile Comune, pentru că nu putem avea un singur Condominiu, cu proprietate comună unică, dacă avem 9 blocuri și 28 de scări la distanțe mari unele de altele ... chiar și de 1 km ?!
Ce scriu eu e valabil pentru orice Asociație care nu respectă strict definițiile aflate în Legea nr. 196/2018, la art. 2, în special aceste articole vitale:
Art. 2. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) Acord de Asociere - actul care consfinţeşte decizia a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor dintr-un Condominiu de a se asocia în condiţiile prezentei legi;
d) Asociaţie de Proprietari - formă de asociere autonomă (...) a proprietarilor dintr-un Condominiu, având ca scop administrarea, exploatarea, întreţinerea, repararea, reabilitarea şi modernizarea proprietăţii COMUNE, menţinerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor şi asumarea obligaţiilor de către toţi proprietarii din Condominiu;
h) Condominiu - IMOBIL format din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există cel puţin 3 proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie, după caz, şi cote-părţi indivize de proprietate comună;
k) cota de contribuţie la cheltuielile Asociaţiei de Proprietari - suma corespunzătoare din cheltuielile Asociaţiei pe care fiecare proprietar din Condominiu este obligat să o plătească lunar, CONFORM PREVEDERILOR PREZENTEI LEGI;
l) Cotă-Parte Indiviză - Cota-Parte de Proprietate Comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual şi este calculată ca raportul dintre Suprafaţa Utilă a proprietăţii individuale şi suma Suprafeţelor Utile ale tuturor proprietăţilor individuale din Condominiu. Suma Cotelor-Părţi Indivize trebuie să fie egală cu 100%; în caz contrar, acestea trebuie recalculate prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, conform Suprafeţelor Utile;
o) MEMBRU al Asociaţiei de Proprietari - proprietarul semnatar al Acordului de Asociere sau al unei cereri depuse la Asociaţie;
p) părţi comune - părţile din clădire şi/sau din terenul aferent acesteia care nu sunt proprietăţi individuale şi sunt destinate folosinţei tuturor proprietarilor sau unora dintre aceştia, precum şi alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună. Părţile comune sunt bunuri accesorii în raport cu proprietăţile individuale, care constituie bunurile principale. Toate părţile comune formează obiectul proprietăţii comune. Părţile comune nu pot fi folosite decât în comun şi sunt obiectul unui drept de coproprietate forţată;
q) părţi comune aferente tronsoanelor sau scărilor care nu pot fi delimitate - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează ÎN COMUN tronsoane ori scări sau părţi de construcţie COMUNE tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
s) proprietar din Condominiu (proprietar) - persoana fizică sau juridică, titular al unui drept de proprietate asupra a cel puţin o unitate de proprietate imobiliară dintr-un Condominiu;
t) proprietate individuală - locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-un Condominiu, destinată locuirii sau altor activităţi, deţinută în proprietate exclusivă;
v) Statut - act cuprinzând ansamblul de dispoziţii, adoptat de cel puţin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor dintr-un Condominiu, prin care se reglementează scopul, structura şi modul de organizare şi funcţionare a Asociaţiei de Proprietari, conform prevederilor prezentei legi;
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2018
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În condițiile în care Asociația de Proprietari nu mai are ca scop administrarea părților comune și împărțirea cheltuielilor pe părți comune ( pentru ca acestea nu mai exista) nu îi văd rostul . Menționez ca locuiesc într. un bloc cu 4 etaje , 2 scări 20 proprietari. Toți proprietari au facturi individuale pentru utilități; părțile comune ( terasa , subsolul , țevile comune, anvelopatul blocului) s.au făcut pe banii strânși de noi fără implicarea asociației. Pe lista de plață acum sunt decât salariile lor. Care mai este scopul Asociației???
Ca sa ma lamuresc. Asociatia cuprinde prprietari doar din blocul respective. Deci 4 etaje, doua scari si 20 apartamente pe fiecare scara, adica 40 apartamente in total. Da?
Si inca ceva: in medie cam cat platiti dvs lunar la asociatie?
gigiz, utilizator
Da. 47lei /lună
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ok. Sa o luam incet.
De ceva timp aici la noi ne-am despartit de vechea asociatie si am facut alta doar ptr. o scara a blocului cu 10 etaje si 54 de apartamente. Platim indemnizatii ptr. presedinte, administrator, censor si ingrijitor. Aceste indemnizatii inseamna 1064 lei/ luna. Adaugam energie electrica ptr. iluminat si ptr. ascensorul care consuma destul de mult, mentenanta ascensorului si alte cheltuieli ptr. diverse material. Ei bine, nimeni de la noi nu a platit mai mult de 40 lei/luna. Si asta in situatia in care avem si apartamente cu 5 camera deci cu o suprafata utila destul de mare. Cei cu doua camera mult mai putin.
Atunci, cum ajungeti sa platiti in medie 47 lei /luna ??
Pai nu aveti ascensor, femeia de serviciu sigur nu are o indemnizatie ca la noi unde are scara cu 10 etaje. Inseamna ca platiti indemnizatii destul de mari daca ajungeti la acele sume. Zic si eu ....
Deci eu as face asa:
as face o mica sedinta cu proprietarii de la scara mea, I-as convinge sa ne despartim de cealalta scara si am face o asociatie separata. La 20 apartamente as cauta cativa vecini de buna credinta care sa se ocupe onorific. As renunta la contractual ptr. energia electrica necesara iluminatului ( daca aveti). Iluminatul se poate asigura pe fiecare palier cu unul sau doua becuri alimentate de la cineva care isi recupereaza consumul de la vecini lunar (se poate face un calcul estimative al consumului) Curatenia se asigura de proprietary. Fiecare pe palierul lui. La intelegere. Si cu asta basta. In felul acesta nu mai aveti de platit decat acest consum lunar cu iluminatul si poate atunci cand apare ceva de reparat se strang bani strict ptr. treaba respective.
Mai mult, poate chiar as renunta la infiintare unei alte asociatii. La 20 apt. chiar nu se justifica. Totul tine de cat de bine se inteleg vecinii intre ei.
Acum mai este o treaba. Spre rusinea mea nu stiu daca este sau nu obligatoriu infiintare a asociatiilor. Dar chiar si cu asociatie tot trebuie sa iesit mai ieftin. 47 lei / luna mi se pare prea mult.
Stiti de ce am spus toate astea? pentru ca mai am un apartament in alt bloc exact cu 20 de proprietari pe scara si exact asa am procedat,

Retragerea dvs. din asociatie nu va ajuta prea mult. Legea 196/2018 va oblige sa participate la acoperirea cheltuielilor chiar daca nu sunteti membru al asociatiei.
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea unei asociatii de proprietari albuemanoil albuemanoil Ce demersuri legale trebuiesc facute pentru desfiintarea unei A. P. ? Motivele sunt urmatoarele : 1. nu exista un acord de asociere ; 2. nu exista o ... (vezi toată discuția)