avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea 221/2018
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea 221/2018

Buna seara,
am trecut in decizia de pensionare (in baza legii 263/2010,)urmatoarele:
stagiul total de cotizare realizat :-47 ani,2luni,18 zile
din care:
1 in cond normale de munca -1an,10luni,19 zile
in cond speciale de munca - 20ani,2luni,24 zile
in gr 1(legea 3/1977) -7 ani 4 luni 5 zile
in gr 2(legea 3/1977) -2ani,3luni,17 zile
stagiu aferent grupe/cond de munca -14 ani
perioade asimilate -1an,4luni,23zile
iesit la pensie -iulie 2017 la 52 ani
Va rog sa imi spuneti daca ma incadrez pentru recalculare pe legea 221/2018
si daca se reface calculul pe un indice de corectie de 1,2 (2019)sau pe 1,14 cat a fost in 2017 cand s-a emis decizia-va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2019
sandu65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 18:34, 26 Noiembrie 2019
Eu nu am vre-o referire la articolul 100 din legea 263/2010 din documentele pe care le detin in prezent,cartea de munca si decizia de pensionare.In cartea de munca scrie :
1- ....1995-....2001 a lucrat in gr 1 de munca conf HG456/90 Anexa pozitia 4 in procent de 100/100
2- In perioada ...1995-...2010 a lucrat in cond speciale de munca conf legii 19 /200,legii 226/2006 Anexa 1 poz 36,HG1025/2003 in procent de 100/100
3-......2010-2015 a lucrat in conditii speciale ( adeverinta)
Din cele trei perioade de la 1 ,2 si 3 sunt insumati cei 20ani,2luni,24 zile din decizia de pensionare litera F.1( cond speciale de munca - 20ani,2luni,24 zile)
Cei 7 ani 4 luni 5 zile(....1987-.......1995) sunt realizati tot in grupa a 1 a de munca în procent de 100%(asa scrie in adeverinta eliberata de unitate), conform pct. 4 din Anexa la HG 456/1990 si Ordinului 969/1990 (decizia tribunalului).doar acesti ani sunt trecuti la grupa 1.pentru acesti ani am adeverinta eliberata de unitate in urma unui proces in instanta intrucat pe cartea de munca erau trecuti la grupa a 2a.
La punctul "G" scrie:- " G Numar total de puncte realizate

Numar total de puncte realizate xx.00000, din care:
1 numar de puncte realizate in sistemul public -cond normale de munca xx.00000
2numar de puncte realizate in sistemul public -cond speciale de munca xx.00000
3...........................................................................................................
4............................................................................................................
5 nr puncte coresp .pensiei suplimentare x.00000
6..............................................................................................................
7 nr.puncte suplimentare pentru grupe/conditii de munca xx.00000 "
Acestea sunt raspunsurile cu care sper ca d-voastra veti putea formula o concluzie
care sa lamureasca incurcatele cai ale legilor din Romania ce sunt foarte greu de inteles de catre romanii care nu au tangenta cu legislatia muncii ,in cazul de fata.Din aceasta categorie fac parte si eu.
Va multumesc inca o data.
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2019
sandu65, utilizator
Ati postat:
.....
-in decizie la punctul "G" nu este mentionat :puncte conform art.100 din legea 263/2010.

Din datele postate, eu inteleg:
Din 01/04/2001 pana in ...ziua,.x., iulie 2017 ati lucrat in conditii speciale, aproximativ 16 si 3 luni(nu am control pe zile).
Restul pana la 20 ani, 2 luni si 24 zile(4 ani, 1 luna si 24 zile) sunt asimilati de la grupa I.

In decizie trebuie sa fie mentiunea:

In conditii speciale de munca - 20ani,2luni,24 zile, din care anterior datei de 01/04/2001 4 ani, 1 luna si 24 zile(nu am control pe zile).
Restul de 7 ani,4 luni si 5 zile sunt mentionati in grupa I.

Asta este si intrebarea de baza:
De ce nu au fost asimilati la conditii speciale si cei 7 ani, 2 lu ni si 5 zile ?
Ati postat ca toti acesti ani(27 si..)ati desfasurat aceeasi activitate, in aceeasi unitate.
Raspunsul il aveti d-voastra.

Avem doua variante:
1) Cei 7 ani, 4 luni si 5 zile nu sunt realizati in conditiile anexelor 2 si 3.
D-voastra stiti acest lucru.
2)Angajatorul a facut o greseala in adeverinta neasimiland si acesti ani(7, 2, 5) la conditii speciale.
Nu ia incadrat in anexele 2 si 3.
Cea mai plauzibila ar trebui sa fie varianta 1) considerand ca angajatorul a respectat legea la eliberarea adeverintei.
Daca stiti ca acesti 7 ani, 2 luni si 5 zile s-ar incadra in anexele 2 si 3, atunci rezolvarea este la angajator.
Solicitati o adeverinta dupa modelul celor din H.G.257/2011 in care sa fie incadrati si cei 7 ani, 2 luni si 5 zile in anexele 2 si 3.
Puteti sa faceti si verificare cu casa locaa, dar nu cu orice persoana.
Cu directorul executiv, sau sef serviciu stabiliri pensii.
Mentiuni:
Daca acei ani nu sunt asimilati la conditii speciale, nu intrati in recalculare.
Daca depuneti in aceasta luna o noua adeverinta, veti intra in derturi incepand cu luna Martie 2019.

Trebuie sa lamuriti urgent problema.

Va multumesc,- va trebui sa am o intrevedere cu cei doi sefi enumerati de d-voastra si se pare ca o sa am probabil un nou proces in instanta daca nu se rezolva problema.Pentru mine era clar ,-eu am lucrat cei 27 ani,...... in acelasi loc de munca iar gr 1 era egala cu gr speciala,din punctul meu de vedere.Un numar de ani din grupa 1 sunt recunoscuti la grupa speciala ,cei care sunt inclusi in cei 20.... iar cei 7...... nu ,asa ziceti d-voastra! Discutia cu unul din cei 2 sefi de la CNPAS locala sper sa ma lamuresca in vre-un fel.In hotararea judecatoreasca pentru adeverinta la cei 7 ....ani scrie clar obligatia unitatii de a-mi elibera adeverinta tip conform HG nr 257/2011,Anexa 14 ,locurile de munca ce faceau parte din grupa 1 erau cuprinse in anexa 2 .O sa revin cu raspunsuri pe masura ce le voi obtine.multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 3 Februarie 2019
sandu65, utilizator
Buna ziua,
Am revenit cu o clarificare,probabil nu m-am exprimat eu bine -eu m-am referit la majorare prin impartirea punctajul mediu anual pentru anii lucrati in gr 1 si grupa speciala la 25 nu la 35 asa cum s-a facut calculul la data iesirii la pensie.
Avantajul acelor persoane care sunt deja la pensie și care au lucrat în trecut in grupa I de muncă si în condiții speciale este acela că vor beneficia de majorarea pensiei, prin împărțirea punctajului acumulat la un număr mai mic de ani de vechime. Punctajul mediu anual obținut va crește, pentru că numărul total de puncte nu se va mai raporta la 35 de ani, ci la 25 de ani de vechime.Va multumesc inca o data daca imi mai raspundeti .
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2019
sandu65, utilizator
Exact pentru asta v-am dat eu raspunsurile.
Legea 263/2010

Art.56
(1) Fac excepție de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin:

c)25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. d) și e) pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 13 ani.

(3) Stagiul complet de cotizare este de:
c)25 de ani pentru persoanele care au realizat cel puțin 25 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. d) și e).

D-voastra va regasiti la litera e),(adica anexele 2 si 3).

Trebuie sa dovediti ca aveti minim 25 ani incadrati in anexele 2 si 3.

Mergeti urgent la casa locala si lamuriti lucrurile.

Alte discuții în legătură

Am dreptul la recalculare pensie conf.legii 221/2018? Hellas Hellas Buna ziua.Am iesit la pensie in anul 1994 cu stagiu realizat 39 ani,2 luni si 22 zile,din care 24 ani 2 luni si 22 zile in grupa a -2-a (legea 3/1977). Trebuia ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie - grupe munca Elenastef49 Elenastef49 De ce nu se recalculează pensiile pentru grupa de munca indiferent de domeniu in care a lucrat? Am lucrat 14 ani grupa 1 si 9 ani grupa 2 in chimie pe ... (vezi toată discuția)
Recalare pensie giulvezan giulvezan Bună seara O întrebare scurtă.Mult trimbitata recalculare a pensiei pt .grupele de munca 1si2 (specială și deosebita).Am 8ani și 9 luni Gr 2 si24anisi8 ... (vezi toată discuția)