avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare?

Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea). Bunica semnează un act de vanzare cumparare pe casă si grădina aferentă cu o doamnă care o ia in întreținere. In 2010 moare bunica si doamna intră în posesia casei și a grădinii. Acum, după 9 ani ( tata între timp a decedat) ma trezesc cu telefon de la unchi ca este convocat la notar să dea o declarație de renunțare la niște hectare de pământ,despre care nici el nici tata nu aveau habar. Se pare că pe lângă casă și grădină, există pământ pentru care bunica a făcut testament tot in favoarea doamnei. Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.
Acum întrebările;
-de ce este unchiul chemat la notar după 9 ani,dacă există testament?
-de ce nu sunt și eu chemată la notar in calitate de succesoare a tatalui meu?
-doamna înțeleg că face demersuri să își treacă pământul pe numele dânsei,probabil are nevoie de acordul mostenitorilor. Mă gândesc că de fapt se dezbate succesiunea acum,dar nu inteleg de ce nu sunt si eu chemată. Notarul spune că unchiul e destul,să nu mă mai deranjez....Asta imi spune unchiul.





-
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dacă părinţii aşa au hotărât, trebuie să respecţi dorinţa lor.
Chiar dacă nu este sfânt "juridic" şi poate fi atacat, dacă dorinţa lor aşa a fost, ar trebui să fie "sfânt" pentru tine.
E ciudat să citesc sfaturi că nimic nu mai e sfânt. Nu mai e morală... toţi după căpătuială, dacă au de câştigat 50 lei îl dau şi Dzeu în judecată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Albert Kurtyan a scris:

Dacă părinţii aşa au hotărât, trebuie să respecţi dorinţa lor.
Chiar dacă nu este sfânt "juridic" şi poate fi atacat, dacă dorinţa lor aşa a fost, ar trebui să fie "sfânt" pentru tine.
E ciudat să citesc sfaturi că nimic nu mai e sfânt. Nu mai e morală... toţi după căpătuială, dacă au de câştigat 50 lei îl dau şi Dzeu în judecată.


Pai, nu.
E" sfant" sa-ti dezmostenesti copiii.
Cum ii numeati intr-o postare? "Niste persoane absolut respingatoare".
Sunt intru totul de acord cu dl. Kurtyan.
Daca se dorea contestatrea testamentului, atunci trebuia sa se conteste atunci cand a fost incheiat.
Pe de alta parte, testamentul a fost incheiat in schimbul intretinerii prestate de persoana respectiva, deci nu este vorba de o dezmostenire.
Acum acea persona este "sanctionata" de mostenitori si plateste pentru faptul ca nu a incheiat un act de vanzare cumparare in loc de un testament, care este supus reductiunii, intrucat un act de vanzare -cumparare poate fi cu greu desfiintat.

Dar, acum analizand situatia de fapt, trebuie sa va ganditi ca persona in favoarea careia s-a facut testamentul se va adresa instantei de judecata si trebuie sa aveti in vedere faptul ca, este vorba de o succesiune veche de 9 ani, ca dvs. nu ati acceptat succesiunea (tacit) in termenul legal de 1 an si atunci sunteti decazut din dreptul de a mosteni, indiferent daca sunteti mostenitor rezervatar sau nu.

Trebuie sa analizati foarte bine situatia, pentru ca sunt sanse foarte mari sa pierdeti procesul in aceste conditii si cel mai probabil veti plati si cheltuieli de judecata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Daca se dorea contestatrea testamentului, atunci trebuia sa se conteste atunci cand a fost incheiat. "

Serios? E foarte interesant cum poti sa "contesti" un testament, cât timp traieste testatorul.
Apoi, nu stiu de unde concluzia ca testamentul a fost incheiat in schimbul întreținerii..
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
raluk0207, utilizator
Revin cu o precizare, nu este vorba de o contestare in instanta, desi nu stiu de unde s-a dedus asta.
Din exprimare "trebuiau sa conteste atunci cand a fost incheiat" rezulta despre ce fel de contestare este vorba, pentru ca este evident ca nu poti contesta un testament chiar atunci cand este incheiat, nu m-am exprimat sa conteste in timpul vietii testatorului..
Daca mostenitorii aveau ceva de obiectat in legatura cu incheierea testamentului, erau impotriva incheierii acestuia, trebuiau sa conteste atunci.

Userul a precizat clar faptul ca doamna respectiva a intretinut-o pe bunica, iar aceasta a incheiat un testament.
Ma intreb oare de ce s-o fi incheiat acel testament?
Nu in schimbul intretinerii cumva?
Daca mostenitorii nu erau de acord cu testamentul, trebuiau sa isi intretina ei bunica sau repet la momentul incheierii testamentului sa obiecteze.
Intre timp au aflat de rezerva succesorala si de faptul ca pot beneficia de o parte din mostenire, chiar si in conditiile in care exista un testament.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)