avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare?

Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea). Bunica semnează un act de vanzare cumparare pe casă si grădina aferentă cu o doamnă care o ia in întreținere. In 2010 moare bunica si doamna intră în posesia casei și a grădinii. Acum, după 9 ani ( tata între timp a decedat) ma trezesc cu telefon de la unchi ca este convocat la notar să dea o declarație de renunțare la niște hectare de pământ,despre care nici el nici tata nu aveau habar. Se pare că pe lângă casă și grădină, există pământ pentru care bunica a făcut testament tot in favoarea doamnei. Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.
Acum întrebările;
-de ce este unchiul chemat la notar după 9 ani,dacă există testament?
-de ce nu sunt și eu chemată la notar in calitate de succesoare a tatalui meu?
-doamna înțeleg că face demersuri să își treacă pământul pe numele dânsei,probabil are nevoie de acordul mostenitorilor. Mă gândesc că de fapt se dezbate succesiunea acum,dar nu inteleg de ce nu sunt si eu chemată. Notarul spune că unchiul e destul,să nu mă mai deranjez....Asta imi spune unchiul.





-
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se aplică Noul Cod Civil în speța aceasta.
Nu se aplică articolele pe care le-ați citat dvs.

Spuneți că vă interesează legea, dar îmi pare că vreți doar să vă contraziceți cu mine.
Și în vechiul Cod Civil sunt dispoziții referitoare la reducțiune.
Dar mai sunt și alte aspecte de care ar trebui să țineți seama în speța aceasta. (prescripția, de exemplu).
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
romascanu, moderator

Keyla a scris:

Art.1093 si 1094 din Codul Civil trateaza aspectele privitoare la rezerva succesorală. Am cerut aici răspunsuri strict pe lege ,de la persoane competente,pentru a-mi cunoaște niște drepturi,atât. Repet,doamna,cu tot respectul,nu suntem in sala de judecata si nu sunteti aici avocata nimănui. Nu e treaba mea,și,deci,nu ma interesează de partea cui sunteți, e treaba strict a dvs. Ma intereseaza legea,nicidecum preferințele dvs.pentru una sau alta dintre părți. Iar legea e mai mult decat clară, nu aveti ce interpretari sa ii dati . Va multumesc pentru ajutor,pentru timpul acordat ,am toate datele acum și consider discutia încheiată.





Da, este dreptul dvs sa solicitati reductiunea testamentului. De fapt a fost, ca termenul in care puteati solicita asta a trecut de mult
Art. 1095 Cod civil
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

Ideea e ca dupa modul in care ati pus problema si ati adresat intrebarile pareti a fi deranjata de faptul ca ati fost chemata si dvs la notar.
Apoi, ati sustinut mai sus ca din cunostintele dvs "testamentul e sfant", ca de ce sa mai fiti chemati daca bunica a lasat deja un testament fiind cumva resemnata si impacata cu situatia.
Ulterior, va invocati drepturile de mostenitor rezervatar si il acuzati pe legatar ca vrea sa puna mana pe tot.
Aveti o atitudine contradictorie.
Implicati-va mai mult. Nu asteptati sa va dea dreptate oamenii de pe net, nici sa va rezolve unchiul problemele. Mergeti la notar, solicitati o consultatie si discutati direct, cu actele in fata. Lamuriti dvs personal toate aspectele, nu prin telefonul fara fir.
Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
raluk0207, utilizator
Tatal si unchiul au dat declaratii de renuntare, in ce priveste succesiunea , dupa tatal lor.

Nu, insa, dupa bunica.

In anul 2005, au dat o declaratie de renuntare la succesiunea, dupa tatal, decedat.(orice pact asupra unei succesiuni nedeschise este lovit de nulitate absoluta).

Adresati-va notarului public, pentru a verifica daca exista alte declaratii de renuntare la succesiune.

Stimate user raluk0207,de ce nu reproduceti TOT ceea ce stpuleaza articolul 1095 din Codul Civil? Ca sa dezinformati? Am cerut raspunsuri competente,nu dupa ureche. M-ati informat gresit de doua ori. Unu :
- in ceea ce priveste prescriptia reductiunii,pt.ca exista in art.1095 si un punct 2 pe care nu ati vrut sa il amintiti aici,desi se aplica exact cazului de fata ; ,, (2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv."
Intelegeti ca testamentul s-a incheiat FARA STIREA MOSTENITORILOR .Cunoastem existenta lui de o spatamana,desi exista de 9 ani. Nu am fost informati,nu aveam de unde sa visam ca exista testament.
Doi;
-ati scris mai sus ca mama nu are ce cauta la notar ,nu are nici o calitate! Surprize,surprize! Notarul NU FACE NIMIC fara mama,ea trebuie sa dea o declaratie de renuntare in calitate nu de nora,cum s-a vehiculat mai sus,ci in calitate de sotie de fiu post decedat! Este deranjant,sunt doi useri aici care m-au informat in bataie de joc,afirmand ca mama nu are ce cauta la notar cu mine. Ba are,nevasta mosteneste cota de 1/4 dupa sotul decedat!
Am scris mai sus ca deja am fost la notar si am semnat actele,nu am stat doar sa o ard pe forumuri cum credeti dvs. am cerut informatii ca sa am temele facute. Nu am precizat ,dar locuiesc in alt oras decat unchiul si notarul,de aceea a fost mai greu sa ajung acolo. Nu de lene,nu de nespasare.Am scris aici cu unicul scop de a ma informa ,nu de a ma vaita sau a-mi rezolva problemele.
Iertati-ma,dar am senzatia ca aici multi useri (din pacate unii cu competente in domeniu) citesc superficial postarile si raspund aceeasi maniera. Pacat.

Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Nu contest ceea ce spuneti,dna.avocat nu ma contrazic cu dvs,eu am competente in cu totul alt domeniu. Nu cunosc vechiul Cod Civil,dar ma gandesc ca daca termenul de prescrptie trecea,nu se ostenea notarul sa ma mai cheme. La ce bun,daca prescriptia e in vigoare? Vreau sa specific faptul ca noi,mostenitorii rezervatari nu am avut cunostinta despre existenta unui testament. Cunoastem existenta lui de o saptamana. Nu cumva termenul de prescriere curge de la data la care mostenitorii afla despre testament? Nu stiu,intreb. Desi nu mai are importanta,am rezolvat azi problema la notar . Va multumesc pentru raspunsuri.

Nicoleta Cristina Romașcanu a scris:

Nu se aplică Noul Cod Civil în speța aceasta.
Nu se aplică articolele pe care le-ați citat dvs.

Spuneți că vă interesează legea, dar îmi pare că vreți doar să vă contraziceți cu mine.
Și în vechiul Cod Civil sunt dispoziții referitoare la reducțiune.
Dar mai sunt și alte aspecte de care ar trebui să țineți seama în speța aceasta. (prescripția, de exemplu).

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)