avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare?

Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea). Bunica semnează un act de vanzare cumparare pe casă si grădina aferentă cu o doamnă care o ia in întreținere. In 2010 moare bunica si doamna intră în posesia casei și a grădinii. Acum, după 9 ani ( tata între timp a decedat) ma trezesc cu telefon de la unchi ca este convocat la notar să dea o declarație de renunțare la niște hectare de pământ,despre care nici el nici tata nu aveau habar. Se pare că pe lângă casă și grădină, există pământ pentru care bunica a făcut testament tot in favoarea doamnei. Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.
Acum întrebările;
-de ce este unchiul chemat la notar după 9 ani,dacă există testament?
-de ce nu sunt și eu chemată la notar in calitate de succesoare a tatalui meu?
-doamna înțeleg că face demersuri să își treacă pământul pe numele dânsei,probabil are nevoie de acordul mostenitorilor. Mă gândesc că de fapt se dezbate succesiunea acum,dar nu inteleg de ce nu sunt si eu chemată. Notarul spune că unchiul e destul,să nu mă mai deranjez....Asta imi spune unchiul.





-
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Dna Ciurea,vă pripiți cu concluziile,la fel cz alții pe aici. V-am cerut răspunsuri juridice,nu judecăți de morală.
Revin cu precizarea că înainte de moartea bunicii aceasta a semnat un ACT DE VANZARE CUMPARARE cu doamna care voia sa o ia in întreținere, cu acordul fiilor. Așa a fost înțelegerea. I s-a lăsat doamnei respective casa întreagă si gradina in schimbul întreținerii bunicii. Despre testament noi,rudele,nu am avut habar,a fost facut fără stirea noastră. Dna. a pus mana pe pământ, l-a și dat 9 ani in arendă, cu toate că nu era proprietar,iar acum vrea sa intre in legalitate. Fiți pe pace,doamna nu a tinut-o pe bunica gratis! Dar nici mie nu mi se pare firesc că nu s-a mulțumit cu ceea ce i s-a dat conform înțelegerii avute cu tata si unchiul. Nu stiu cum a ajunscla un acord cu bunica si nici nu ma interesează. Știți bine ca sunt metode să constrangi un om bolnav și neputincios să semneze orice.
Dealtfel, doamna știe bine ce a făcut, dovada ca a venit să ne propună acum o înțelegere.
Mulțumesc pentru răspunsuri,mai ales celor ce s-au dovedit a fi bine informați și imparțiali.

Cristina Hortensia CIUREA a scris:

Revin cu o precizare, nu este vorba de o contestare in instanta, desi nu stiu de unde s-a dedus asta.
Din exprimare "trebuiau sa conteste atunci cand a fost incheiat" rezulta despre ce fel de contestare este vorba, pentru ca este evident ca nu poti contesta un testament chiar atunci cand este incheiat, nu m-am exprimat sa conteste in timpul vietii testatorului..
Daca mostenitorii aveau ceva de obiectat in legatura cu incheierea testamentului, erau impotriva incheierii acestuia, trebuiau sa conteste atunci.

Userul a precizat clar faptul ca doamna respectiva a intretinut-o pe bunica, iar aceasta a incheiat un testament.
Ma intreb oare de ce s-o fi incheiat acel testament?
Nu in schimbul intretinerii cumva?
Daca mostenitorii nu erau de acord cu testamentul, trebuiau sa isi intretina ei bunica sau repet la momentul incheierii testamentului sa obiecteze.
Intre timp au aflat de rezerva succesorala si de faptul ca pot beneficia de o parte din mostenire, chiar si in conditiile in care exista un testament.


Abordezi greşit dreptul bunicii de a lăsa averea cu vrea. Bunica nu trebuia să ceară nimănui aprobare ca să facă testament. Era dreptul ei să lase propria avere cui pofteşte. Nu avea nicio obligaţie să vă raporteze cui lasă averea.

La urma urmei, gândiţi-vă la ce v-a lăsat şi veţi vedea cât de merituoşi aţi fost pentru ea.

Să o acuzi pe o femeie care ţi-a îngrijit bunica (că dacă o îngrijea propria familie nu mai apela la străini) că a profitat de o bătrână bolnavă şi neputincioasă ca s-o constrângă... asta este o acuzaţie ieftină pe care nu o probezi cu nimic, Doar acuzi un om cinstit de săvârşirea unei infracţiuni.

Dacă a fost voinţa bunicii ca această femeie care a îngrijit-o până la moarte să primească terenul aferent casei ar fi un semn de respect faţă de memoria bunicii să-i împliniţi dorinţa.

Dar oricine poate să dea în judecată pe oricine în ziua de astăzi... cum spunea o doamnă cu multă siguranţă în afirmaţie "nu e nimic sfânt".
Fiți pe pace,nu dau pe nimeni in judecată, voiam să îmi cunosc drepturile,atât. Nu cunoasteti istoricul familiei,nu va aruncați la afirmații. Realitatea e că această doamnă a tăinuit existența testamentului si in veci nu am fi avit habar de el daca nu ne chema notarul.Exista moștenitori rezervatari, a dreptul la o cotă nu am facut eu legea.

Ultima modificare: Duminică, 10 Martie 2019
gi-jane2, moderator
Ei bine, iată raspunsul la intrebarea dvs.
Asta e motivul pentru care ati fost chemată la notar.
Am înțeles acum toate aspectele. Confuzia mea era generată de faptul că succesorii sunt chemați la notar,cu toate că există un testament. Credeam ca prin testament se desemnează ca unic moștenitor al averii legatarul si se elimină de la moștenire fără drept de apel oricine persoană ar avea vreun drept la masa succesorală . Credeam ca,indiferent de pretențiile pe care le au, succesorii legitimi nu se mai iau in calcul. Iertati-mă, dar in acest caz mi se pare o prostie să lași testament,având în vedere ca ceva vrea cel ce lasă moștenirea, altceva stipulează legea in România.

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)