avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu testament: de ce cheamă notarul din nou unul dintre moștenitorii rezervatari, dacă amândoi dăduseră declarație de renunțare?

Expun cat pot de scurt situația: in 2005 bunicul moare,se dezbate succesiunea,iar tatăl meu și unchiul meu ( fratele tatei) renunță la toate bunurile in favoarea mamei lor ( bunica mea). Bunica semnează un act de vanzare cumparare pe casă si grădina aferentă cu o doamnă care o ia in întreținere. In 2010 moare bunica si doamna intră în posesia casei și a grădinii. Acum, după 9 ani ( tata între timp a decedat) ma trezesc cu telefon de la unchi ca este convocat la notar să dea o declarație de renunțare la niște hectare de pământ,despre care nici el nici tata nu aveau habar. Se pare că pe lângă casă și grădină, există pământ pentru care bunica a făcut testament tot in favoarea doamnei. Precizez ca după moartea bunicii nu s-a dezbătut succesiune.
Acum întrebările;
-de ce este unchiul chemat la notar după 9 ani,dacă există testament?
-de ce nu sunt și eu chemată la notar in calitate de succesoare a tatalui meu?
-doamna înțeleg că face demersuri să își treacă pământul pe numele dânsei,probabil are nevoie de acordul mostenitorilor. Mă gândesc că de fapt se dezbate succesiunea acum,dar nu inteleg de ce nu sunt si eu chemată. Notarul spune că unchiul e destul,să nu mă mai deranjez....Asta imi spune unchiul.





-
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator


DinuX a scris:

Iata de ce, acum cand a aparut o masa succesorala dupa bunica sunteti chemate amandoua, ca mostenitoare ale tatalui, sa-l inlocuiti pe tata in succesiunea bunicii. Inclin sa cred ca notarul 1 are dreptate.



Nu prea inclinati bine...
Nurorile nu vin la succesiune prin reprezentare (inlocuire).
Vorbim de 2 succesiuni diferite si de retransmitere.
Mama nu are vocatie succesorala decat la succesiunea tatalui. In dosarul succesoral dupa bunica nu are ce cauta declaratia nurorii.
Inca o data, decesul bunicii este inainte de al tatalui?
Daca ati fi stiut de pamanturi cand a murit bunica faceati succesiunea? Cine ar fi devenit proprietari? Tatal si unchiul, jumatate-jumatate (in lipsa testamentului). Cei 50% cota tatalui cine ar fi mostenit-o dupa decesul lui? Dumneavoastra si mama... Aveti un certificat de mostenitor dupa tata? Cine sunt mostenitorii de acolo?
Succesiunile se dezbat in ordinea deceselor, nu in ordinea in care mai aflati de cate un bun. Da, daca tatal ar fi decedat inaintea bunicii, mama nu mai avea ce cauta in formula.
Mergeti inca o data la notarul 2 cu TOATE actele, in special certificatul de deces la bunicii, certificatul de deces al tatalui si certificatul de mostenitor dupa tata si puneti-l sa se uite bine la date.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
DinuX, utilizator
Iar o luam de la Adam si Eva?
Tata a murit după bunica. Deci este postdecedat.
S-a dezbătut succesiunea după tata, moștenitori fiind mama și fiica.
Ulterior s-a aflat că mai există niște bunuri ale bunicii, pentru care s-a lăsat testament.
Legatarul vrea să dezbată succesiunea după bunica,în baza testamentului.
Notarul i-a chemat pe fiul in viata al bunicii și pe nepoata de la fiul postdecedat, în calitate de moștenitori rezervatari.
Ce sa caute soția fiului postdecedat? Adică nora defunctei?
Prima a murit bunica. Toată averea era pe numele ei. A facut vânzare cumparare pe casă si grădina. Nu stiu de ce nu si pe pământ,ca acum nu ne durea capul. De aceea nu s-a dezbătut succesiune dupa bunica,noi credeam ca ea nu mai are bunuri,deci nu e nimic de moștenit. Apoi moare tatal meu. Precizez că dupa tata am facut deja succesiune. Apoi,brusc,răsare testamentul,trecut sub tăcere de legatara timp de 9 ani. Notarul 2 spune că succesiuneaxfacuta dupa tata e și motivul pt. care mama nu poate da hârtie de renuntare ,pentru ca A ACCEPTAT deja sucesiunea după tată,deci nu poate și accepta și renunta in același timp . Calitate de succesor al bunicii nu are,deci rezultă că notarul 1 o cheamă pe mama ca moștenitoare a unei patrimi din partea cuvenită tatei. Dar masa succesorala e indivizibilă și mama nu are cum sa renunte la ceva ce deja a acceptat. Aici dezbatem succesiune după bunică, nu înțeleg de ce notarul 1 complică atât lucrurile. Astazi merg la notarul 3,vreau sa vad ce spune.

DinuX a scris:

Inca o data, decesul bunicii este inainte de al tatalui?
Daca ati fi stiut de pamanturi cand a murit bunica faceati succesiunea? Cine ar fi devenit proprietari? Tatal si unchiul, jumatate-jumatate (in lipsa testamentului). Cei 50% cota tatalui cine ar fi mostenit-o dupa decesul lui? Dumneavoastra si mama... Aveti un certificat de mostenitor dupa tata? Cine sunt mostenitorii de acolo?
Succesiunile se dezbat in ordinea deceselor, nu in ordinea in care mai aflati de cate un bun. Da, daca tatal ar fi decedat inaintea bunicii mama nu mai avea ce cauta in formula.
Mergeti inca o data la notarul 2 cu TOATE actele, in special certificatul de deces la bunicii, certificatul de deces al tatalui si certificatul de mostenitor dupa tata si puneti-l sa se uite bine la date.


Ideea e ca din moment ce bunica a lăsat un testament, nu se mai pune problema retransmiterii (tata sa fie moștenitor, în calitate de fiu postdecedat, împreună cu unchiul).
Problema se pune daca moștenitorii rezervatari (nepoata și fiul in viata) isi pretind rezerva succesorala si solicita reductiunea testamentului.
Presupunând că mama nu e de acord cu testamentul și are pretentii la succesiunea bunicii, oricum nu poate face nimic.

Alte discuții în legătură

Testament autentic Georgyana22 Georgyana22 Testament autentic Bună ziua!. Am un testament autentic lăsat de la bunica și bunicul meu făcut în anul 1996. Din păcate ei au decedat,având 2 copii ... (vezi toată discuția)
Mostenirea daca exista testament bla bla bla bla buna ziua as avea o intrebare:bunicul meu a decedat si a lasat prin testament totul bunicii mele.tatal meu la fel e decedat deci unicii mostenitori am fi eu ... (vezi toată discuția)
Protejare mostenire paradox paradox Buna ziua, neavand cunostinte juridice, intreb daca se poate ca bunica mea sa lase sau sa instraineze printr-un artificiu judiciar (donatie, act de ... (vezi toată discuția)