avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de curând într-un accident de mașină. Rudele acestuia spun că minora este obligată prin lege să facă înmormântarea tatălui, este adevărat?

Buna ziua - Sunt mamica unei fetite de 4 ani. Sunt divortata de tatal ei iar ulterior acesta a decedat in ac de masina. Rudele defunctului spun ca legal fica lui ar trebui sa ii faca mormantarea. Eu fiind divortata nu am indraznit de a ma implica sau a face ceva in legatura cu acest eveniment. Va intreb un copil minor de 4 ani este obligat prin lege sa faca inmormantarea tatalui, in cazul in care parintii sunt divortati. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mariaevelina , utilizator 12:09, 3 Aprilie 2019
Platit de catre cine? si de unde sa incasatii banii?
Cred ca dvs. o sa ramaneti cu ratele, daca creditul nu a avut o asigurare de viata inclusa, si o sa primiti banii din cealalta polita, in care sunt trecuti fratii dumnealui si fetita.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu nu asa am inteles din ce scrie mai sus
Fetita este beneficair (mostenitor) a jumate din proprietate (apartamentul luat cu credit) - tot creditul ipotecar este o datorie a decedatului (eu fiind garant raspund doar de jumate din proprietate nu si de creditul decedatului care este o datorie) + alte credite...
Din intregul activ (aceea asigurare a decedatului) - de 100.000 euro se vor scadea datoriile decedatului - mergand pe rezerva succesorala fetita noastra va incasa juamte din cat ramane dupa plata datoriilor. Asa imi pare si normal in conditiile date.
Cum spunea si domnul mai sus, din averea domnului se vor plati prima data datoriile...restul revenind mostenitorilor.
Ce spuneti dvs., ca o sa platiti restul de credit din acea asigurare este adevarat, eu credeam ca va referiti la faptul ca banca o sa piarda jumatate din credit, jumatatea di proprietate a fetei, ceea ce nu se poate.
Daca nu exista acea asigurare dvs. ramaneati cu tot creditul, cu toata rata.
Acum... nu stiu cat se poate aplica rezerva succesorala la o asigurare in care titularul a trasat termenii de despagubire...
Eu il consider, contractul, ca un testament in care domnul imparte un bun detinut in timpul vietii dupa cum doreste,
Asteptati si alte pareri pana sa luati o decizie...
Ultima modificare: Luni, 18 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am primit raspunsul de mai jos de la un avocat - fara alte explicatii

Fostul sot a lasat trei legate cu titlu particular, adica din bunurile pe care le detinea la decesul sau, a hotarat ca niste sume de bani sa mearga catre trei beneficiari stabiliti de el. In rest, nu a hotarat nimic cu privire la ceea ce ramane dupa el: din perspectiva legala vorbim despre o universalitate de drepturi si obligatii. Singurul mostenitor cu vocatie succesorala la aceasta universalitate este fiica lui, fratii si parintii (clasa a II-a de mostenitori) sunt inlaturati de la succesiune. Asa ca sumele de bani respective, facand parte dintr-un legat particular, adica sume cu o destinatie speciala stabilita de catre defunct, nu pot fi folosite la stingerea datoriilor pentru ca legatarii cu titlu particular (in speta noastra fratii lui) nu au aceasta obligatie.

Se poate face un singur lucru : in masura in care legatele depasesc cotitatea disponibila se poate cere reductiunea lor. Trebuie calculata valoarea bunurilor ramase dupa fostul sot, suma datoriilor, rezerva fiicei tale si trebuie vazut ce rezulta din acest calcul.

deci am inteles bine -
1. din beneficiu asigurarii nu pot fi platite datoriile defunctului - fratii nu sunt obligati
2. nu acceptam succesiunea pt ca daca acceptam succesiunea datoriile sunt mai mari fata de suma incasata din beneficiu asigurarii pt fica lui. Cum pt incasarea beneficiului din asigurare va tb sa deschid un cont pt minori pe numele fetitei in care sa se vireze cei 34%. Datoriile pe care le are defunctul se vor plati de aici (ca deaja suntem amenintate din cel putin 2 parti) - deci in concluzie datoria se va plati doar de mostenitorul legal daca aceptam succesiunea.
3. in cazul acesta daca aceptam succesiunea si cu bani fetitei incasati din asigurare platim o parte din creditul de casa - special pt a nu mai fi amenintate de plata altor datorii pe care le mai avea defunctul oare e ok? s-au si mai raspunde si cu jumate din apartament??
- nu mai inteleg nimic e foarte incalcita povestea noastra cred ca iesim pe minus cu tot cu rezerva succesorla

Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
mariaevelina, utilizator
Cum suneam, domnul in cauza a ales trei beneficiari ai politei si suma asigurata se va imparte conform clauzelor din contract.
Chiar daca acceptati sau nu si restul succesiuni, dvs. va ramane un apartament cumparat de dumnealui si mostenit de fiica, prin dvs., si creditori se pot indrepta spre asta, adica sa scoata la licitatie, sa execute, apartamentul si banii sa mearga la banca (restul de credit) si diferenta la ei.
Cel mai bine, dupa parerea mea, ar fi sa faceti un inventar al TUTUROR bunurilor ce intra in masa succesorala, mostenite de fiica dvs., sa acceptati succesiunea si sa vindeti apoi totul pentru stingerea datoriilor.
Vedeti totusi sa nu existe un contract de aigurare pentru acel credit, stiu ca ma repet, dar, in general, asa lucreaza* bancile in cazul creditelor, va pun sa platiti, separat de rata, si o polita de asigurare pentru suma respectiva.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Procedura succesorala calituioana calituioana Buna ziua, In data de 23 aprilie tatal meu a fost gasit mort in locuinta sa din comuna Berca, jud. Buzau. Fratele meu vitreg a dat o declaratie la politie ... (vezi toată discuția)
Poate plati si dupa moarte?? katy_nicu katy_nicu :( buna ziua.As avea nevoie de un sfat.Fratele meu a facut un credit la banca pt masina(10000ron),iar pe 30 august a decedat in accident de masina. acum banca ... (vezi toată discuția)
Cine plateste? ilieviorel ilieviorel tatal meu a decedat acum 2 luni. avind 3 credite de nevoi personale contractate cine plateste bancile avind in vedere ca in momentul decesului el nu avea ... (vezi toată discuția)