avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1382 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am o fetiță de 4 ani, al cărei tată a decedat de curând într-un accident de mașină. Rudele acestuia spun că minora este obligată prin lege să facă înmormântarea tatălui, este adevărat?

Buna ziua - Sunt mamica unei fetite de 4 ani. Sunt divortata de tatal ei iar ulterior acesta a decedat in ac de masina. Rudele defunctului spun ca legal fica lui ar trebui sa ii faca mormantarea. Eu fiind divortata nu am indraznit de a ma implica sau a face ceva in legatura cu acest eveniment. Va intreb un copil minor de 4 ani este obligat prin lege sa faca inmormantarea tatalui, in cazul in care parintii sunt divortati. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 15 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: mariaevelina , utilizator 12:09, 3 Aprilie 2019
- apartamentul este bun comun, 1/2 al meu, 1/2 al fetitei - mostenit de la tatal ei - in cazul acesta se mai pot indrepta creditorii sa il scoata la licitatie
- nu il vom vinde pt ca vrem sa platim ratele mai departe, iar alte datorii ramase majoritatea sunt bani imprumutati de la familia lui - daca ne vor da in judecata, mai vedem, vom ruga judecatorul sa ne puna o rata (o poprire) cat mai mica si le vom plati mai usor in timp.
- este infricosator sa vand ap in care stam eu si fetita noastra, sa platim datoriile lui - nu cred ca e ceea mai buna solutie

Ionut.ion a scris:

Cum suneam, domnul in cauza a ales trei beneficiari ai politei si suma asigurata se va imparte conform clauzelor din contract.
Chiar daca acceptati sau nu si restul succesiuni, dvs. va ramane un apartament cumparat de dumnealui si mostenit de fiica, prin dvs., si creditori se pot indrepta spre asta, adica sa scoata la licitatie, sa execute, apartamentul si banii sa mearga la banca (restul de credit) si diferenta la ei.
Cel mai bine, dupa parerea mea, ar fi sa faceti un inventar al TUTUROR bunurilor ce intra in masa succesorala, mostenite de fiica dvs., sa acceptati succesiunea si sa vindeti apoi totul pentru stingerea datoriilor.
Vedeti totusi sa nu existe un contract de aigurare pentru acel credit, stiu ca ma repet, dar, in general, asa lucreaza* bancile in cazul creditelor, va pun sa platiti, separat de rata, si o polita de asigurare pentru suma respectiva.

Nu ziceam sa vindeți dvs apartamentul ci ca il pot vinde eventualii creditori...in contul datoriei. Dar pentru asta trebuie proces, hotarare judecătorească... Pana atunci...platiti ratele la timp si vedeti.va de viata.
Dvs.puteti vinde restul de moștenire ce.i v.a reveni fetiței pentru plata datoriei catre rude, asta daca pot face dovada cu acte ca domnul a fost dator la dumnealor.
Sau puteti incerca o negociere, dvs. renunțați la celelalte bunuri ce ar reveni fetiței in schimb al datoriei. Mare atenție la asta, sa nu renunțați degeaba daca persoanele nu pot dovedi datoria. Si, daca renunțați, face.ti asta la notar, poate si cu ajutorul unui avocat.
Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, mergeti la un avocat, caci lucrurile nu stau asa cum se intelege aici.
Intai, suma asigurata nu este mostenire, este rezultatul unul contract de asigurare. Este dificil sa va explic in scris de ce.
Apoi, cu acceptare sau nu, acel apartament este ipotecat bancii probabil, asa incat banca il poate vinde oricand si va poate evacua.
Dv. nu garantati pentru jumatate din credit, ci pentru tot, vedeti ca in contract nu e pusa nicio limita.
Fiica nu poate sa datoreze mai mult decat mosteneste prin efectul legii.
Asa incat, luati actele frumos si mergeti la un avocat.
multumesc - am fost la avocati deja la 2 si 1 notar si mai astept o parere de la un alt notar si daca mai tb ma mai duc si la altii, dar parca as vrea sa ma duc si eu cu lectia invatata cat se poate.

- oare am inteles bine?
- beneficiul asigurarii nefiind mostenire inseamna ca nu se vor platii datoriile si nu intra in masa succesorala, deci atunci nici fetita lui primul mostenitor nu este obligata prin lege sa plateasca cu acest beneficiu datoriile tatalui.
- da asa este in caz de neplata a ratelor - banca ne poate evacua, deci sa inteleg ca fiind divortata si cu imprumutant decedat (copil minor care nu poate sa preia ratele) creditul de pe aparatament devine al meu in totalitate. Proprietar fiind eu si fica noastra pt ca bunul este al meu si al fostului sot, iar prin decesul tatalui - fetita mosteneste partea lui adica jumate din ap. Acesta este efectul legii?
- deci daca acceptam succesiunea (pt ca vreau sa i-au creditul pe numle meu si ne cere banca succesiunea) - alti creditori pot sa ne ceara sa platim cu partea fetitei din apartament datoriile tatalui?


Liliana Gradinaru a scris:

Doamna, mergeti la un avocat, caci lucrurile nu stau asa cum se intelege aici.
Intai, suma asigurata nu este mostenire, este rezultatul unul contract de asigurare. Este dificil sa va explic in scris de ce.
Apoi, cu acceptare sau nu, acel apartament este ipotecat bancii probabil, asa incat banca il poate vinde oricand si va poate evacua.
Dv. nu garantati pentru jumatate din credit, ci pentru tot, vedeti ca in contract nu e pusa nicio limita.
Fiica nu poate sa datoreze mai mult decat mosteneste prin efectul legii.
Asa incat, luati actele frumos si mergeti la un avocat.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu stiu ce alti creditori sunt, in ce limite, in ce baze. Sincer, din 2 aavocati si un notar ar fi trebuit sa puteti pune lucrurile cap la cap, nu prea inteleg cum s-au intamplat atatea consultatii degeaba.
Noi nu avem actele, nu stim mare lucru, e greu sa va dam o solutie. Aici gasiti o indrumare, pentru o solutie concreta trebuie cineva sa se uite pe documente, sa calculeze diferenta credit, valoare imobil, sa stati impreuna stramb sa judecati drept.
Cum asteptati de la un notar o parere? I-ati lasat actele, ati stat de vorba cu el si el a refuzat consultatia verbala?

Alte discuții în legătură

Procedura succesorala calituioana calituioana Buna ziua, In data de 23 aprilie tatal meu a fost gasit mort in locuinta sa din comuna Berca, jud. Buzau. Fratele meu vitreg a dat o declaratie la politie ... (vezi toată discuția)
Poate plati si dupa moarte?? katy_nicu katy_nicu :( buna ziua.As avea nevoie de un sfat.Fratele meu a facut un credit la banca pt masina(10000ron),iar pe 30 august a decedat in accident de masina. acum banca ... (vezi toată discuția)
Cine plateste? ilieviorel ilieviorel tatal meu a decedat acum 2 luni. avind 3 credite de nevoi personale contractate cine plateste bancile avind in vedere ca in momentul decesului el nu avea ... (vezi toată discuția)