avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se dorește scoaterea apometrelor pe casa scării, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se dorește scoaterea apometrelor pe casa scării, însă acest lucru presupune lucrări deranjante și inestetice în apartamente. Conform cărei legi suntem obligați să acceptăm acest lucru?

Se dorește scoaterea apometrelor din apartamente pe casa scării(foarte bine) probleme apare la execuție, am fost informați că țevile de apă pentru baie respectiv bucătărie vor circula prin apartament, exemplu țeava de apă care va merge în baie va trebui să-mi traverseze holul de la intrare, sufrageria și încă un hol ca să ajungă in baie, lucru cu care eu nu sunt de acord, deoarece este inestetic, teama că acea țeavă poate face condens și ulterior mucegai în casă , plus deranjul pe care trebuie să-l îndur și păienjenișul de țevi care se va crea pe casa scării . Întrebarile ar fi: care lege reglementează scoaterea apometrelor, în ce condiții și câți locatari trebuie să fie de acord pentru a se pune în aplicare și din moment ce există o coloana existentă de ce nu se poate trage țeva tot prin ea? Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 1 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:00, 3 Aprilie 2019
La noi s-au desființat centralele de cartier, toată lumea funcționează pe centrală proprie pe gaz, încă din 2001 avem apometre in casă, unul la baie si unul la bucătărie! Modalitatea de plăta este exact cum o expuneți!
BEN46 a scris:

@MirceaGB


Asociația poate adopta hotărari pe partea comună a Asociației , instalațiile din interior sunt proprietate privată și nu poate dispune Asociația circuitul apei din ap. .

Se poate face altceva toate ap. să aibă contoare de apă rece și caldă ( nu repartitoare ) iar contractele se vor face pe ap . , astfel fiecare ap. va plăti ce consumă la fel ca la cablu și curent deci aplicați art. 32 pct. 1 .



5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iertati-ma, poate sunt cam dur, dar e plina lumea de nebuni si voi va luati dupa ei !! Cum sa traverseze conductele de apa apartamentul ? Ce aveti oameni buni ? Orice conducta se poate fisura. De aceea exista acea coloana pentru conducte cu masca, ca in caz de inundatie apa sa se duca in subsol. Bineinteles ca daca pui toate gospodinele habarniste sa-si dea cu parerea sau sa voteze, chiar s-ar putea sa se intample. La o inundatie o sa platiti toti de o sa va usuce ! Sa nu va surprinda daca intro zi o sa aveti cascada Niagara pe treptele din hol. Administratorul care v-a propus asa ceva, luati-l la bataie si dati-l afara urgent. Da ! Puneti contorizare radio sau ce vreti voi, dar lasa-ti functionalitatea instalatiilor asa cum au fost proiectate. Mai zilele trecute la doua scari de noi a explodat o centrala termica la o scara tot asa plina de oameni "inteligenti" care au zis ca fac ei separatie de gaze si au impanzit fatada blocului cu tevi. Un baiat destept, inginer de instalatii, s-a rugat de ei sa nu faca asta, pentru ca nu e acelasi lucru sa faci revizie la 20 instalatii si altceva este sa faci revizie doar la o singura coloana de gaze. Este suficient ca unul sa nu faca revizia din vari motive sau sa o faca cu vreun Dorel si toata lumea se trezeste cu tavanul in cap. N-au ascultat ! Acum dorm pe la vecini cu plapuma in rucsac si habar nu au CINE O SA PLATEASCA. Mai mult, au inceput sa se dea in judecata unii pe altii. Nu uitati, prostia se plateste, uneori cu mult mai mult, decat cei 5 m3 de apa pe care presupunem ca i-a furat vecinul !
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2019
viorel55, utilizator
@viorel55

Respect!

MirceaGB a scris:

Nu am o problema cu scoaterea pe casa scării. Dar vi se pare normal sa traverseze casa țeava de la baie, la bucătărie sa zicem că nu e atât de dramatic, dar la baie să-mi treacă prin două holuri și sufragerie nu mi se pare normal, gândiți-vă dacă acea țeavă s-ar sparge in sufragerie, sa distrugă mobilier, electronice care se află acolo, plus inundarea vecinilor de sub mine. Sunt de principiu ca trebuie să funcționeze traseele pe unde au fost gândite de către proiectant! Mai sus s-a prezentat o idee foarte bună cu apometre controlate radio.


Singura problema a contoarelor radio este legalitatea. In legea noua 196/2018 ele nu sunt pomenite ca solutie tehnica pentru contractarea individuala a utilitatilor, in cazul acesta pentru furnizarea apei potabile nu exista decit o singura solutie agreata :

"Articolul 96
(1)Facturarea individuala la nivel de proprietar in cadrul condominiilor se face in baza:
a)conventiilor de facturare individuala, anexe la contractul de furnizare/prestare incheiat cu asociatia de proprietari; sau
b)contractului individual de furnizare/prestare a serviciilor incheiat cu fiecare proprietar.
(2)Facturarea individuala este permisa numai daca determinarea consumului se realizeaza prin intermediul contoarelor supuse controlului metrologic legal, prevazute la bransamentele condominiului in situatia prevazuta la art. 95 lit. a) ori la bransamentele proprietatii individuale in situatia prevazuta la art. 95 lit. b).
(3)Pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare se pot incheia contracte individuale de furnizare/prestare intre furnizor si proprietari fara a fi necesara executarea racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate si pluviale de la fiecare proprietate individuala, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a)exista bransamente proprii individuale de alimentare cu apa realizate intre reteaua publica si reteaua interioara a fiecarei proprietati individuale, dotate cu aparate de masura legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuala;
b)furnizarea serviciului de alimentare cu apa, precum si prestarea serviciului de canalizare se fac de catre acelasi operator;
c)toti proprietarii din condominiu au fost de acord, in scris, cu introducerea in contractul individual de furnizare/prestare incheiat in nume propriu a clauzei de sistare/intrerupere a serviciului de alimentare cu apa in caz de neplata a contravalorii serviciului de canalizare;
d)solutia tehnica de realizare a bransamentelor proprii de alimentare cu apa, precum si tipul de contoare achizitionate/montate de catre proprietari au fost avizate de catre furnizor."

Bransamentul individual este atunci cind apometrul este scos in afara proprietatii si din acel moment furnizorul incheie contract individual cu proprietarul si el raspunde de functionarea aparatului si de verificarile metrologice. Insa el va aviza si proiectul de montare. Daca teava trebuie sa treaca prin apartament , asta e.

Contorii radio sunt o solutie tehnica in care raspunderea pentru functionarea apometrului ramine la utilizator. Ca si toate cheltuielile de achizitionare si verificari ulterioare, reparatii etc. Bineinteles ca furnizorul de apa va trebui sa avizeze tipul de contor ce se va monta, va avea costuri de citire a acelor contori samd Plata tuturor cheltuielilor se face de catre utilizator.

Insa ce aveti acum montat in apartamente este perfect legal si nu vi se poate impune modificarea prin nici o adunare generala. Legea spune doar ca trebuie sa ai apometre.

Nu ati lamurit un singur lucru : cererea de a trece la bransamente individuale v-a fost propusa pentru incheierea de contracte individuale, sau pentru ca asa vrea "asociatia" ? In condominiul dvs. sunt probleme mari de necorelare intre suma consumurilor individuale si valoarea lunara a contorului general ?

Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2019
latka, utilizator
@latka, nu cred ca se pune problema trecerii la bransamente individuale (ceea ce ar presupune si existenta unor contracte separate, per proprietar, a furnizarii de apa, in intelegerea mea).

Banuiesc (@MirceaGB poate sa confirme, sau sa detalieze) ca:
- e vorba de un imobil mai vechi (bloc comunist), cu cel putin 2 coloane de apa per apartament (pot fi mai multe, noi avem 3, bucatarie, baie, baie de servici)
- asociatia intampina dificultati in a obtine citirea contoarelor de apa de la proprietari (asta e clasica)
- posibil si coloanele existente sunt imbatranite, si ar trebui schimbate

Si atunci unii din asociatie s-au gandit ca, in loc sa inlocuiasca coloanele de apa pe traseele existente, mai bine trag coloane de apa pe casa scarilor, urmarind anumite beneficii (cel putin teoretic)
- o singura coloana principala, in loc de 2-3-4-5-6
- un acces facil la apometre
- eliminarea posibilitatii unor bypass-uri
fara sa se ia in consideratie dezavantajele evidente
- traversarea spatiilor de locuit cu tevi de apa ce vor fi montate aparent (inconveniente estetice si riscuri tehnice, in caz de defectiune)

Alte discuții în legătură

Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)
Nu toți proprietarii sunt de acord cu montarea de apometre cu citire la distanță. cum se rezolvă această situație în mod legal? ivanvintilica ivanvintilica Daca intr-un bloc sunt proprietari nu sunt de acord cu montarea apometrelor cu citire la distanta, fata de majoritatea celorlalti, cum se rezolva aceasta ... (vezi toată discuția)
Contorizare verticala apa rece pe scara blocului Nivea Nivea Contorizare verticala apa rece pe scara blocului trebuie aprobata de 100% din locatarii blocului? Ma intereseaza intrucat la o locatie a parintilor unde ... (vezi toată discuția)