Daca se fura orice indicator, sau se deterioreaza, nu mai e vizibil, e intors cu 90 de grade, fapta nu se poate dovedi. Codul rutier spune ca circulatia se desfasoara dupa mijloacele de semnalizare. Ce-ar fi sa dispara un indicator de STOP intr-o intersectie ! Politia il va sanctiona pe soferul vinovat ca n-a oprit si s-a intimplat un accident, pe principiul ca acum o zi in urma era acolo ? Va spune cumva ca n-a fost atent, ca intra intr-un bulevard mai mare si ca n-a respectat conduita preventiva de intrare pe bulevard ? Chiar daca el facea dreapta ? Si intr-o intersectie nedirijata avea prioritate de dreapta ? Ca trebuia sa deduca faptul ca a fost acolo indicator de STOP ?
In cazul de la acest post a fost constatata de catre politisti o contraventie legata de depasirea limitei de viteza in conditiile art. 121 alin. 1 din regulamentul de aplicare a codului rutier. Fapta a fost incadrata in PV de contraventie la unul dintre articolele 100, 101 sau 102 din OUG 195/2002.
Cum poate motiva politia incadrarea sanctiunii (fata de care limita ?) fara existenta unei semnalizari rutiere care sa arate acest lucru ? A fost depasita cu 10, cu 20 sau cu 30 km/h ?
Legea s-a modificat cu ceva ani in urma si intr-o localitate se poate pune limitare de viteza de la 50 km/h pina la 80 km/h ?
Nu e numai faptul ca erau niste case acolo, ci ca s-a facut o incadrare juridica ce trebuie probata. Sunt mai multe posibilitati, in functie de limita admisa pe acel sector de drum semnalizata prin indicatoare.
Chiar si intr-o localitate sunt diferite zone cu diferite limitari de viteza.
O fapta se apreciaza doar dupa probe. Orice contravenient beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, atunci cind ajunge in instanta si fapta trebuie dovedita prin probe.
„Prin jurisprudenta CEDO, printre care si cauza Anghel contra Romaniei, s-a statuat ca procesul-verbal de contraventie reprezinta o acuzatie in materie penala concluzie ce atrage aplicabilitatea garantiilor prevazute de art. 6 din Conventie oricarui acuzat in materie penala si anume prezumtia de nevinovatie (art. 6 din Conventie).
Curtea nu se opune insa stabilirii unei prezumtii de temeinicie a procesului verbal, cu conditia sa nu se incalce dreptul de aparare a petentului, iar acesta sa nu fie pus in situatia de a dovedi fapte negative (cauza Blum contra Austriei).
Or, in cauza, instanta retine ca nu petentului ii revine sarcina probei de a dovedi un fapt negativ, respectiv ca, la data de (…), pe strada (…), nu exista un indicator de acces interzis, ci intimatului care trebuia sa dovedeasca existenta acestui indicator la data cand pretinde ca petentul a savarsit fapta, dovada pe care nu a facut-o.” (Judecatoria Turnu Magurele, Sentinta civila nr. 480/2011)
Alt exemplu :
[ link extern ]
Art. 121 alin 2 din HG 1391/2006 spune ca:
(2) Nerespectarea regimului de viteză stabilit conform legii se constată de către polițiștii rutieri, cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
Prin urmare, petentul in acest caz este indreptatit sa ceara proba prin care a fost incadrat la sanctiunea respectiva, adica mijlocul de semnalizare prin care este aratata limita de viteza,fata de care a fost incadrata fapta.
Mai mult, la aliniatul urmator se spune ca:
(3) Administratorul drumului public este obligat să instaleze indicatoare pentru reglementarea regimului de viteză.
Prin urmare, daca politia ar fi dorit sa respecte in integralitate articolul 121 trebuia sa observe ca nu exista indicatoare pentru reglementarea regimului de viteza, care sa permita incadrarea juridica a faptei si trebuia sa sanctioneze mai intai administratorul drumului.
Daca nu ar fi asa inseamna ca putem desfiinta toate indicatoarele, mai ales in localitati si mergem dupa intravilan si extravilan.