avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit amenda pentru viteză într-o localitate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit amenda pentru viteză într-o localitate care nu este delimitată cu indicatoare de intrare și restricție de viteză. Există lege care să precizeze cum și prin ce este delimitată o localitate?

Buna ziua,

Am primit o amenda de viteza(In localitate) dar de fapt acea localitate nu este delimitata cu indicator intrare si restrictie de viteza.
Am cautat si nu am gasit/gasesc sau daca exista (legea+articol) cum este delimitata localitatea si prin ce.
Va multumesc,

Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:32, 8 Aprilie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Localitatea o stiau, pentru ca sunt din zona, de aia nu si-au mai pus problema. Insa nu circulam pe drumul public dupa amintiri, ci dupa anumite mijloacele de semnalizare rutiera, pe care administratorul drumului este obligat sa le instaleze prin lege :

Art. 121 din HG1391/2006
(3) Administratorul drumului public este obligat să instaleze indicatoare pentru reglementarea regimului de viteză.

Deci nu poti sa constati o contraventie legata de viteza, intr-o zona in care trebuie sa fie un astfel de mijloc de semnalizare, daca nu verifici mai intai ca aceasta conditie a fost indeplinita.

Aici este vorba de cum au incadrat juridic fapta, necunoscind fata de ce limita se calculeaza.
Pot fi mai multe intervale: 10-20 km/h, 21-30 km-h, 31-40 km/h, 41-50 km/h si peste 50 km/h.

Peste 50 km/h nu a fost ,pentru ca era o contraventie cu ridicare de permis. Ramin celelalte 4 posibilitati, dar care nu pot fi calculate in lipsa mijloacelor de semnalizare.

Politistii rutieri nu au respectat nici urmatorul articol din OUG 195/2002:

Articolul 30
(1) Mijloacele de semnalizare rutiera sunt:
a) sistemele de semnalizare luminoasa sau sonora;
b) indicatoarele;
c) marcajele;
d) alte dispozitive speciale.
(2) Mijloacele de semnalizare rutiera se constituie intr-un sistem unitar, se realizeaza si se instaleaza astfel incat sa fie observate cu usurinta si de la o distanta adecvata, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, de cei carora li se adreseaza si trebuie sa fie in deplina concordanta intre ele, precum si intr-o stare tehnica de functionare corespunzatoare.

Nu au verificat indeplinirea acestui articol, nu au sanctionat administratorul drumului , in schimb au incheiat PV de contraventie nu dupa lege, ci dupa amintiri.

Daca indicatoarele nu conteaza si intr-o instanta de judecata se poate aprecia ca putem circula si dupa alte indicii ce nu tin de codul rutier, ar insemna ca nici noi, participantii la trafic nu trebuie sa tinem cont de mijloacele de semnalizare intotdeauna, e optional.

Este interesant daca puteti afla ce adrese au acele case...ele trebuie sa fie inregistrate intr-o evidenta la primarie,undeva..( spuneti ca sunteti din zona ). Astfel se poate lamuri daca era vorba de o localitate sau nu. Mai ales ca nu au fost instalate indicatoare de localitate., nici alte marcaje...limitatoare de viteza eventual...Asa...si un motel langa un drum inseamna intravilan si hai sa nu depasim 50 km/h... sau un depozit,...orice constructie finalizata .
Este interesant daca puteti afla ce adrese au acele case...ele trebuie sa fie inregistrate intr-o evidenta la primarie,undeva..( spuneti ca sunteti din zona ). Astfel se poate lamuri daca era vorba de o localitate sau nu. Mai ales ca nu au fost instalate indicatoare de localitate., nici alte marcaje...limitatoare de viteza eventual...Asa...si un motel langa un drum inseamna intravilan si hai sa nu depasim 50 km/h... sau un depozit,...orice constructie finalizata .
acest răspuns util
Nu are nici o relevanta,nu conducem dupa inregistarile caselor de la primarie, ci dupa mijloacele de semnalizare, vizibile pe orice vreme , ziua sau noaptea..Mai ales ca acum, noul model de indicator de delimitare a localitatii contine si restrictia de viteza (e dublu) . Iar sanctiunea data trebuie sa fie corelata cu cerinta expresa din art. 121 alin 1 ca limita sa fie impusa prin mijloace de semnalizare, daca nu este cea impusa de sectorul de drum ( drum national european, drum national,drum judetean sau drum comunal). Oricum in cazul al doilea,ar fi fost de 90 km/h, ceea ce nu ar fi dus la oprire.
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2019
latka, utilizator
acest răspuns util
Pai are importanta...de unde sa stii tu sofer ca pe langa unele case izolate de langa drum este limitare de viteza daca in conformitate cu prevederile codului rutier nu ai niciun indiciu ( indicator, marcaj, presemnalizare si apoi indicatoare,..etc ). Asa, ramane cum v-am spus...si o cladire izolata langa un drum , fie ea motel, depozit, etc. ar impune limitare de viteza daca nu ar exista niciun indicator in acest sens. Atunci de ce s-au mai inventat indicatoarele?

Alte discuții în legătură

Permis suspendat gimi21 gimi21 salut vreau si eu sa stiu daca depasesc intr un sat pe trecerea de pietoni o masina care incetineste si nu exista nici un pieton cu o viteza de 80 km/ora (vezi toată discuția)
Limita de viteza pe niste sectoare de drum kir kir Buna ziua. Am o intrebare cu privire la codul rutier intr-o anumita situatie. Se da o localitate la intrarea in localitate pe panoul de anunta intrarea in ... (vezi toată discuția)
Contestare pv radar gabrielcostache24 gabrielcostache24 M.a luat radarul cu 84 km/h unde limitarea de viteza era de 50 km/h ( așa mi-a spus polițistul ) dar eu nu am văzut nici un indicator pe sensul meu de mers ... (vezi toată discuția)