avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... apt conditionat medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

apt conditionat medicina muncii

am primit acum 3 luni un document de la medicul de medicina muncii ,printr-un plic inchis,in care nu stiam despre ce este vorba,pe care l-am semnat inainte de al deschide,prin care sunt anuntata ca sunt apt conditionat,si am fost trimisa la un medic de specialitate,desi efectuasem un control psihologic cu trei luni mai inainte,control ce se efectueaza tuturor salariatilor din unitate

cine plateste consultatia?
cum pot dovedi ca medicul abuzeaza de functia pe care o are si face presiuni asupra mea,in conditiile in care mi-a zis ca face asta la cererea conducerii
mentionez ca sunt in conflict cu conducerea de peste 2 ani,
cum pot contracara aceasta situatie ?
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
iza1999, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:22, 23 Mai 2019
nu am fost la medicul specialist,deoarece unitatea avea obligatia sa ma trimita,ceea ce nu au facut,spunand ca trebuie sa o fac eu ,pe cheltuiala mea
daca ei m-au trimis,nu trebuie si sa plateasca consultatia,sa ma trimita la ce medic hotarasc ei,si sa-mi plateasca si ziua de munca pe care o pierd cu efectuarea consultatiei?
LEGE Nr. 319/2006 din 14 iulie 2006-Legea securităţii şi sănătăţii în muncă
ART. 7
(1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
b) prevenirea riscurilor profesionale;
c) informarea şi instruirea lucrătorilor;
d) asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare securităţii şi sănătăţii în muncă.
...
(6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte în nicio situaţie obligaţii financiare pentru lucrători.

HOTĂRÂRE Nr. 355 din 11 aprilie 2007-privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor
ART. 6
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
ART. 7
Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.



Lucratorul, Inginerul..., ce se ocupa cu activitatea SSM in cadrul angajatorului dvs. ar trebui sa stie asta...
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
Ionut.ion, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Medicul specialist de medicina muncii emite fisa de aptitudine a lucratorului in 2 exemplare, unul pentru angajat si unul pentru angajator, nu va anunta printr-o adresa/ plic.
Pentru a va putea declara "apt conditionat", medicul avand obligatia sa nominalizeze toate conditionarile v-a trimis la medic specialist (trebuie sa va dea trimitere, semnata si parafata, nu verbal sau printr-o adresa pe care sa semnati de primire).
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-ART. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1
De contestat puteti contesta examinarea medicala finalizata prin fisa de aptitudine. Inteleg ca aceasta fisa de aptitudine nu ati primit-o.
Investigatii medicale suplimentare cerute de medicul specialist de medicina muncii fac parte din examinarea medicala periodica si nu se platesc de catre angajat, ci de angajator (art.7 din HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
-ART. 30 Persoana examinată poate contesta rezultatul dat de către medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în muncă.
-ART. 31 Contestaţia prevăzută la art. 30 se adresează direcţiei de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrătoare de la data primirii fişei de aptitudine în muncă.
astazi a venit inginerul cu ssm si mi-a spus ca daca intr-o saptamana nu ma duc sa fac evaluare medicala nu voi mai fii primita la locul de munca
ca intreprindera nu are nicio obligatie sa-mi plateasca consultatia,ca bolile cauzate de stres nu intra in categoria celor profilactice,si ca atare nu trebuie platite de unitate
ca sunt obligata sa ma duc la medicul specialist si sa-mi platesc reevaluarea
mentionez ca am c.m. pe atac de panica si depresie
la ce instanta ma pot adesa pentru aceasta hartuire psihologica care dureaza de mai bine de 3ani?

Alte discuții în legătură

Evaluare medicala livialina livialina Lucrez intr-un mediu foarte solicitant si in urma unor evaluari medicale am obtinut diagnosticul oboseala cronica. Firma la care lucrez a efectuat si ea o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua : probleme comportamentale agresive si cu munca conditionata nelson00 nelson00 Buna ziua am si eu o problema mai mare si as avea nevoie de un raspuns Cand incerc sa ma angajez pe adeverintza de la medicu de familie apare asa in ... (vezi toată discuția)
Legislatie medicina muncii popa petronela popa petronela Am primit de la medicul de medicina muncii o interdictie temporara de 6 luni.Mentionez ca lucrez in invatamint si aceasta a urmat datorita unei interneri la ... (vezi toată discuția)