avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am luat țeapă cu o mașină, are motorul praf. Îmi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am luat țeapă cu o mașină, are motorul praf. Îmi pot recupera banii?

Buna ziua. Am nevoie de ajutor. Am cumparat o masina de la o femeie. Aceasta mi.a spus că nu are nimic, dar masina are motorul praf si ma costa mult sa o repar. Nu am trecut o pe numele meu si numerele la masina sunt tot ale ei. Am făcut doar un contract de vanzare-cumparare. Imi pot recupera banii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
mariustz a scris:

Are 57k pentru ca esti primul si unicul, eu ma indoiesc ca el a luat masina in starea aia cu km reali, si cu proprietar unic, plus ca eu sa am o masina cu 120k reali n-o dau fara pret pe masura.

Am o masina din 2005, 40k km, marca/model destul de populare. A fost achitionata de noua din RO, sunt al doilea proprietar, primul proprietar a fost o firma pana in 2017 si a platit 16k euro la achizitionare.
Si eu sunt tepar daca as vrea s-o vand?
Daca nu crezi ca parcursul e real, "put your money where your mouth is" - oricat de la 500 de coco in sus:)
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2019
CipM, utilizator
Indiferent de situatie motorul se poate repara usor si ieftin, cu o alta. cHiuloasa din dezmembrari.Totul depinde de mecanic.Daca reparatia e facuta cu simt de raspundere, vei avea o masina buna , cumparata cu bani putini.
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Actiunea estimatorie este o varietate ce prezinta un caracter special a actiunii civile prin care cumparatorul poate reclama in justitie de la vanzator, in cazul constatarii unui viciu ascuns al lucrului cumparat, o reducere a pretului porportionala cu reducerea valorii acelui lucru datorata respectivului viciu.

Se numeste estimatorie deoarece deprecierea valorii lucrului se constata si se estimeaza printr-o expertiza.

Codul civil reglementeaza in favoarea cumparatorului un drept de optiune intre a promova actiunea estimatorie si a promova o actiune redhibitorie, lasandu-i acestuia libertatea sa aleaga intre cele doua mijloace juridice procedurale pe acela pe care il considera mai eficient si mai adecvat pentru protejarea intereselor sale.

Doctrina si jurisprudenta au evidentiat insa si o alta solutie, anume, remedierea defectiunilor (adica inlaturarea viciilor ascunse) de catre vanzator sau in contul acestuia de catre cumparator cand o atare reparare este posibila, existand , insa , conditia ca ea sa nu ocazioneze cheltuieli disproportionate cu remedierea defectiunii lucrului.

Exercitarea actiunii estimatorii poate fi facuta in termen de 6 luni de la data descoperirii viciului ascuns, dar nu mai tarziu de un an de la data predarii lucrului, indiferent de natura acestuia, cu exceptia constructiilor, in cazul carora termenul de prescriptie este de cel mult trei ani de la predarea lor.

In cazul in care viciile au fost ascunse cu viclenie de catre vanzator, dreptul cumparatorului de a promova actiunea estimatorie se prescrie in termenul general de prescriptie, adica in trei ani.
Ultima modificare: Joi, 16 Mai 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat o masina din 2013 de la o pers juridica si am constatat ca e defecta catalin dumitrescu catalin dumitrescu buna ziua. acum 3 saptamani am cumparat o masina cu factura fiscala de la o pers juruduca, care aduce masini de afara. dupa ce am mers cu ea 350 km s-a aprins ... (vezi toată discuția)
Cumparare autovechicul cu vicii ascunse anonim123434 anonim123434 In urmă cu 10 zile am achiziționat un autoturism, la momentul cumpărării mașina s a comportat super ok însă a doua zi a început să aibă probleme am ... (vezi toată discuția)
Masina second hand - recuperare din pretul platit georgiana10 georgiana10 Buna ziua. in data de 16 10 2013 am cumparat o masina fara a ma consulta cu un mecanic. dupa ce am terminat cu actele, i am platit o am mers cu ea si mi s a ... (vezi toată discuția)