avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul fondului aservit a pus gazon pe jumătate din suprafața servituții de trecere. Îmi poate face plângere penală pentru distrugere dacă trec cu mașina peste gazon?

Proprietarul fondului aservit,a pus gazon pe jumatate din suprafata servitutii de trecere constituita in favoarea noastra.A facut asta ca sa nu ajungem la proprietate cu masina.
Daca trec cu masina peste gazonul lui ,imi poate face plangere penala pentru distrugere?
Mentionez ca servitutea este de 3,45m cu lungimea de 48 msi este prin conventie notariala.Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 12:54, 27 Mai 2020
Si totusi, ce fel de servitute scrie in acte ca aveti?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
DinuX, utilizator
Servitute de trecere ,conform art 616-619,in favoarea luiX si Y proprietarii terenului loc infundat,cu o latime de 3,45 m si o lungime de48 m.
Nu se stipuleaza ca e pietonala sau auto,Este de acum 20 ani,si probabil asa se faceau atunci.Este trecuta doar lungimea,latimea si este schitata in schita cadastrala,si trecuta ca drum de servitute .Va multumesc.
Ca sa putem sa va ajutam avem nevoie de citarea ad literam al textului actului notarial stabilind dreptul de servitudine.
Daca nu doriti sa-l comunicati nu va ramane decat solutia consultarii unui avocat.

Art. 617

Dreptul de trecere

(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.

(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.

(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.


Detalii: [ link extern ]

dvs stiti concret daca stanjeniti prin trecerea cu masina sau nu, insa faptul ca aveti servitute de 3.5m, clar ca nu e pietonal.. pe aceeasi cale intra si masinile de interventie.
De stanjenit nu cred ca se pune problema avand in vedere ca noi iesim cu masina de 3-4 ori pe luna.
Pe ei insa ii deranjeaza faptul ca au pri n curte aceasta servitute,si de cand au cumparat 1,6 ani incearca sa ne obstructioneze trecerea.,prin diverse moduri.

Alte discuții în legătură

Parcare servitute Aida2016 Aida2016 Am masina parcata pe prima parte a servitutii.Prima masina e a mea si in fata masinii mele este parcata masina proprietarului fondului aservit .El iese primul ... (vezi toată discuția)
Drum servitute mihai13d mihai13d Buna ziua am achizitionat de curand (5) zile un teren , in vederea construirii uni case . dar am aflat ca intr e mine si vecinii spate - fata exista un drum ... (vezi toată discuția)