avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actualizare statut asociatie de proprietari cf legii 196/2018

Pentru actualizarea statutului si a acordului de asociere stiu ca trebuie depuse la judecatorie noul statut si un act aditional la acordul de asociere. A depus cineva si stie ce trebuie sa contina actul aditional in afara de numele membrilor si semnatura? Trebuie depuse si cererile ulterioare de inscriere in asociatie? (cei care au cumparat ulterior infiintarii asociatiei). Multumesc! La judecatorie nu ti se dau relatii, cica sa depui documente si-ti va spune ulterior judecatorul daca sunt cf cu ce prevede legislatia sau iti mai solicita ulterior documente.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este evident că dacă o Asociație de Proprietari nu are actualizate Actele Juridice Constitutive (Statutul și Acordul de Asociere), aceasta își va pierde personalitatea juridică și va fi dizolvată sau chiar desființată.
Legea 196/2018 spune clar la art. 17, alin. 2 Statutul și Acordul de Asociere se întocmesc în baza legii nr. 196/2018.
Art. 17. - (2) Statutul și Acordul de Asociere SE ÎNTOCMESC ÎN BAZA LEGII NR. 196/2018.
(3) Acordul de Asociere trebuie să conțină:
a) adresa și individualizarea proprietății individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele și prenumele tuturor proprietarilor asociați;
c) descrierea proprietății, cuprinzând: descrierea Condominiului, structura Condominiului, numărul de proprietăți individuale structurate pe număr de camere, numărul spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, suprafața terenului aferent Condominiului, numărul Cadastral sau Topografic al imobilului și numărul de Carte Funciară, pentru imobilele înscrise în evidențele de Cadastru și Carte Funciară;
d) enumerarea și descrierea părților aflate în proprietate comună, precum și regulile de folosință a părților comune potrivit prezentei legi;
e) Cota-Parte Indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;
f) declarațiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informațiile referitoare la Suprafețele Utile și construite în situația în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuințelor sau a spațiilor cu altă destinație.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociație a proprietarilor care nu au fost prezenți la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociației de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, SE FACE LA CEREREA SCRISĂ A ACESTORA, PRIN SEMNAREA UNUI ACT ADIȚIONAL LA ACORDUL DE ASOCIERE. PRIN GRIJA PREȘEDINTELUI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ACTELE ADIȚIONALE SE ATAȘEAZĂ LA DOSARUL DE ÎNFIINȚARE A ASOCIAȚIEI, se păstrează la sediul Asociației și se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere și Statutul Asociației de Proprietari, ACTUALIZATE, SE DEPUN DE CĂTRE PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ORI DE CÂTE ORI SUNT MODIFICĂRI, LA JUDECĂTORIA în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calității de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociații de Proprietari.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator
flory_mr a scris:

Dacă aveți o Asociație de Proprietari care e alcătuită din mai mult de 100 de proprietari, veți avea ceva de muncă, știind că pe mulți îi veți găsi plecați din localitate !
Trebuia să studiați Legea nr. 196/2018, să vedeți ce obligații au șefii de Asociații de Proprietari:
Art. 17. - (2) Statutul şi Acordul de Asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de Asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor asociaţi;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea Condominiului, structura Condominiului, numărul de proprietăţi individuale structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent Condominiului, numărul Cadastral sau Topografic al imobilului şi numărul de Carte Funciară, pentru imobilele înscrise în evidenţele de Cadastru şi Carte Funciară;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună, precum şi regulile de folosinţă a părţilor comune potrivit prezentei legi;
e) Cota-Parte Indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună;
f) declaraţiile pe propria răspundere ale proprietarilor privind informaţiile referitoare la Suprafeţele Utile şi construite în situaţia în care acestea diferă de cele înscrise în actele de proprietate asupra locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie.
(7) Înscrierea ulterioară în Asociaţie a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea proprietarilor în vederea constituirii Asociaţiei de Proprietari sau care au dobândit calitatea de proprietari ulterior adunării de constituire, după caz, se face la cererea scrisă a acestora, prin semnarea unui act adiţional la Acordul de Asociere. Prin grija preşedintelui Asociaţiei de Proprietari, actele adiţionale se ataşează dosarului de înfiinţare a Asociaţiei, se păstrează la sediul Asociaţiei şi se prezintă compartimentelor de specialitate din cadrul Primăriei, la solicitarea acestora.
(8) Acordul de Asociere şi Statutul Asociaţiei de Proprietari, actualizate, se depun de către preşedintele Asociaţiei de Proprietari, ori de câte ori sunt modificări, la Judecătoria în a cărei rază teritorială se află Condominiul.
(9) Odată cu pierderea calităţii de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociaţii de Proprietari.
Art. 21. - (1) Pentru modificarea sau completarea Statutului ori a Acordului de Asociere, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Proprietari este necesar acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor din Condominiu.
(2) Modificările și/sau completările trebuie să fie motivate și aprobate prin hotărâre a Adunării Generale a Asociației de Proprietari într-o ședință convocată și desfășurată cu respectarea prevederilor Statutului Asociației de Proprietari și ale prezentei legi.
(3) Orice modificare sau completare a Statutului sau a Acordului de Asociere se înregistrează la Judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare.
(4) Modificările și/sau completările aduse Statutului sau Acordului de Asociere fără respectarea prevederilor alin.(3) nu sunt opozabile față de proprietarii care nu sunt membri ai Asociației de Proprietari sau față de terți.




Art. 17. - (2) Statutul şi Acordul de Asociere se întocmesc în baza prezentei legi.

(9) Odată cu pierderea calităţii de proprietar în Condominiu ÎNCETEAZĂ STATUTUL DE MEMBRU al respectivei Asociaţii de Proprietari .Ce se poate intampla ,Nu mai am drepturi si obligati ,si care sunt anume .E a trei sedinta convocata dar nu a venit cu nici un tabel sa-l semnez cum era normal si firesc cand convoci o adunare generala .Eu sunt criticul lor unde se incalca repetat legea 196/2018 si probabil vor sa ma scoata din schema ! O pot ataca in instanta !Multumesc !

Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2019
codrutz2007, utilizator
Dvs. faceti actualizarea ACUM,.
Prin urmare mergeti cu tabelul la toti cei care sunt ACUM proprietari si vor semna acordul de asociere cei care vor ACUM sa faca asta.
Deci nu mai conteaza ce a fost. Este important ce este acum pe teren.
Asta inseamna actualizare.
gigiz a scris:

Dvs. faceti actualizarea ACUM,.
Prin urmare mergeti cu tabelul la toti cei care sunt ACUM proprietari si vor semna acordul de asociere cei care vor ACUM sa faca asta.
Deci nu mai conteaza ce a fost. Este important ce este acum pe teren.
Asta inseamna actualizare.

Este extrem de importantă speța mea, știind că șefii ilegal aleși ai Asociațieie de Proprietari în care activez forțat NU AU MAI ACTUALIZAT ȘI RE-LEGALIZAT LA JUDECĂTORIA BRĂILA ACTELE CONSTITUTIVE (Statutul și Acordul de Asociere) DIN ... 23.12.1997, ADICĂ DE ACUM ... 22 DE ANI !!!
Precizez că noi avem în componență 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și în 28 de scări, situate pe ... 6 atrăzi diferite (numai Condominiu nu se numește această Asociație).
Este logic că niciodată nu vor putea convoca Adunările Generale pentru TOȚI CEI 458 DE PROPRIETARI AI ASOCIAȚIEI, conform Legii nr. 196/2018, art. 47 și 48, încălcându-se grav mai ales art. 53, care anulează orice decizie luată abuziv de către membrii ilegal aleși ai Comitetului Executiv (știind că Adunările Generale au fost declarate NULE de către mai multe Instanțe de Judecată din Brăila, eu câștigând procesele împotriva șefilor A.P.71 Brăila).
Dacă nu se mai poate convoca legal nicio Adunare Generală, știind că nu vor putea fi convocați (înștiințați) TOȚI CEI 458 DE PROPRIETARI AI A.P.71, mai poate funcționa legal această falsă persoană juridică constituită ilegal, conform art. 104, alin. 2 ?
Putem cere dizolvarea Asociației în Instanță fără să avem alte articole care să ne combată ?

La dvs. trebuie sa ia cineva initiative la sub-brat si sa sparga acea asociatie mamut in altele mai mici. Sunt 9 blocuri? foarte bine. Faceti 9 asociatii. Un singur om nu poate face asta. Dar este mult pana se decid proprietarii unui bloc din cele 9 sa se rupa de asociatia mare si sa se organizeze doar ptr. blocul respecti.
De ce nu incercati dvs. (ca un prim pas) sa faceti asta in blocul unde locuiti ?
Daca reusiti, o sa vedeti cati va vor urma exemplul.
Deci: ocupati-va !
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

O asociație de proprietari care nu și-a mai actualizat actele constitutive la judecătorie de foarte mult timp, este în ilegalitate totală ! flory_mr flory_mr Am aici un exemplu dintr-o scară de bloc, care arată că actele constitutive ale A.P. nr. 71 din Brăila nu mai sunt legale în anul fiscal 2019, deoarece ... (vezi toată discuția)
Noua lege nr.196/2018 nu mai permite șefilor de asociații de proprietari să mai voteze en-gros în numele altora (zeci și sute de Împuterniciri nu mai pot fi legale) ! flory_mr flory_mr Vedeţi conținutul art.49 din Legea 196/2018, referitor la faptul că șefii Asociațiilor din România nu mai pot veni cu zeci sau sute de Împuterniciri ... (vezi toată discuția)