avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... legi privind share-l prin dc++
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

legi privind share-l prin dc++

buna sunt Raluca, nu stiu daca ma adresez cui trebuie dar as dori si eu niste lamuriri cu privire la niste legi, a circulat zilele acestea pe internet - programe gen messnger, un articol despre cei folosesc dc++ si dau share prin hub-le publice ( vezi articol - [ link extern ] ++ ?
Va mutlumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 18:56, 2 Septembrie 2007
Consider ca nu este o incalcare a legii, faptul ca iei un film si te uiti si il folosesti doar pentru interesul tau personal.
Problema se pune altfel in cazul in care il folosesti pentru a obtine un beneficiul de pe urma lui, in scopuri economice. Aici este o incalcare a dreptului de autor.
Iar problema cea mai grava este daca priocurorii sau organele competente pot face deosebirea intre un scop personal si unul comercial....?#-o
procurorii si organele competente stiu ce fac si cu ce se mananca lucrurile...
problema e din cauza lipsei de cunostinte legislative si mai ales a dezinformarii facute de presa si nu numai, lucruri folosite cu cap zic eu, cu buna-stiinta, pentru a opri cat de cat pirateria, atat ilegala cat si legala



sa zicem ca un prieten (o persoana oarecare) isi cumpara un dvd de la mall si mi-l da si mie sa ma uit la el si eu il dau altora sa se uite... este perfect legal.


nu e chiar legal intrucat prin fiecare vizualizare se creaza un prejudiciu pentru autorul operei. iti recomand sa citesti legea 8/1996 cu modificarile ulterioare.

in legatura cu sharing-ul pe dc++ / odc sau alte programe p2p problema este mai ampla. in acest sens, daca pe sharing se pun date pentru care utilizatorul nu are drept de autor s-a comis o infractiune, daca faci download situatia este discutabila (in functie de regulile si disclamer-ul fiecarui hub in parte). pentru a se constata savarsirea unei infractiuni cu privire la drepturile de autor, nu este nevoie ca organele de la crima organizata sa intre in calculatorul dumneavoastra. este de ajuns sa intre pe un hub si sa descarce o melodie sau un film de la un utilizator X. de aici incep o serie de proceduri (aflarea ip-ului util. X, aflarea datelor de identificare ale utilizatorului X pe baza ip-ului, perchezitie in baza unui mandat emis de judecator etc.) care intr-un final pot duce la trimiterea in judecata.
In sfarsit, Bogdane, am gasit un om care gandeste!!! Salva... cui ti-a dezvoltat gandirea asta!

Deci:
1. cand pui share inseamna ca lasi pe oricine sa vada ce ai in share, deci prin faptul ca si un procuror, politist etc. intra, nu face nici o violare de nimic! TU I-AI DAT DREPTUL!!!
2. Daca ei vad vreo treaba prin share-ul tau, de genul film, muzica etc., se gandesc: omul asta are licenta de folosire si/sau distribuire gratuita a acestui film/melodie? Nu stim, da' stim faptul ca nu e chiar ieftin si usor sa ai o astfel de licenta, asa ca se poate mai degraba sa n-o aiba IP asta... Asa ca. luam mandat de la judecator si... hai la IP sa vedem DACA cine e pe-acolo ARE DREPTUL ASTA sau E UN INFRACTOR!!!
Abia dupa verificarea calculatorului gasit se pune problema acuzarii respectivului, mandatul este eliberat de catre judecator pentru ca EXISTA INDICIILE UNEI INFRACTIUNI, nu pentru ca te cred deja vinovat!
Asa ca, daca intra la tine si gasesc un calculator care are la share exact ce-au gasit ei ieri, poti sa-i spui de mama prietenului din Atlantida, nu din America, tot degeaba! Al naibii calculator al prietenului, da' mataluta ai acelasi lucru! Si daca ar fi perfect adevarata povestea cu prietenul, prin absurd, actele intocmite de organele de cercetare constituie probe in instanta si, daca vine politistul cu mandat pentru banuiala de infractiunea X, nu inseamna ca la fata locului nu poate constata infractiunea Y, chiar faptuita de alta persoana; poate dispune astfel retinerea persoanei Y. Perfect corect, just si legal.
3. Si daca aveti un disclaimer ca cel aparul aici, k, politistul intra sau nu pe share-ul acela, DAR CERE MANDAT JUDECATORULUI pentru ca, AVAND IN VEDERE TOCMAI DISCLAIMERUL, acesta POATE FI INDICIU ca se ascund date privind savarsirea unei infractiuni in calculatorul respectiv. Si cu mandatul, iar iti poate bate la usa... :P
La fel si in cazul codarii, este similar...
Oricum, organul de cercetare in aceste cazuri nu incalca nici o lege, nu s-a uitat la tine in calculator, a venit cu mandat, din partea lui poate erai chiar in regula si se termina acolo totul, el a facut doar sa cerceteze unele premise de infractiune...
Si oricum, fratilor, ca sa fie clar: share-uirea diverselor fisiere protejate de dreptul de autor ADUCE ATINGERE AUTORULUI OPEREI RESPECTIVE prin aceea ca un numar de utilizatori care i-ar cumpara programul prefera sa-l foloseasca de la tine gratis!!! Este un prejudiciu statistic si in practica se pot calcula si valori reale ale lui.
Ca sa nu mai vorbim de programatori web care, desi e minim 300 euro un sait, nu au bani de licente dar au alocatie pentru tigari!
Ce naiba, oameni buni, respectul pentru proprietatea cuiva este zero aici in tara? Chiar asa? Daca ati fi programator softuri, va ia un an pentru un program si cand sa incepeti sa incasati... cineva il baga la share!!! Ati muncit un an ca sa vindeti doar cateva licente, pana s-a aflat de el?! V-ar conveni?
Reveniti-va!
Si, serios, daca aveti programe piratate oricine poate sa va acuze de infractiuni de gen. Indiferent cum obtine un indiciu, cat de mic, despre activitatea dv.
Bafta tuturor si la cat mai multe licente!
Asadar ca un rezumat al ultimelor 2 posturi:

Orice software (program, muzica, film,..) care se afla sub incidenta legii dreptului de autor trebuie sa contina licenta. De asemenea, nici in cazul existentei unei licente nu este legal ca respectivul soft sa fie pus la share.

Poate ca s-ar vinde mai bine respectivele licente daca pentru Romania s-ar aplica politica Microsoft pentru China (pretul unei licente de Windows este aproximativ de 5 ori mai mic decat la noi), insa pana atunci ... happy sharing :D

Alte discuții în legătură

Lamuriri privind legalitatea unei actiuni kenshy kenshy recent a aparut in presa locala de iasi un anunt privind o actiune antipiraterie informatica desfasurata de polita locala...redau linkurile unde se gasesc ... (vezi toată discuția)
Genul asta de upload poate fi considerat piraterie? blister blister Buna seara. As dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie: Stim cu totii ca programele care permit downloadul materialelor, care au drepturi de autor, in ... (vezi toată discuția)
Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)