avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. Este legal ce mi se pretinde?

Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision din partea CEC in fiecare luna cate 5 lei (adica 20 lei a patru luni ) .Intrebarea mea este ,Este legal ! Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:11, 17 Noiembrie 2019
1 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu conteaza unde e banca decat pentru cei ce vor sa depuna numerar.

Despre comisionul bancar la incasare si alte comisioane spune orice banca cine le datoreaza, detinatorul contului si ca platitorul cu transfer de la alta banca nu are nici o treaba.
Fiecare banca are pe site o declaratie ca respecta OUG 113/2009 si toate costurile de administrare sunt datorate ce beneficiarul contului.

Iat-o pe cea de la CEC Bank:
[ link extern ]

Cititi capitolul : Comisioanele aferente unui ordin de plata
Fac parte din cex-ul unui bloc din RO si promoveze toate plățile online. Ca si asociatie nu poti îngreuna aceste plati prin introducerea comisionului bancar celui care iti ușurează munca.

Cand plătești cu cardul la un comerciant ti se cere vreun comision sau il plătește comerciantul?

Adam Grecu a scris:

@Danielcc,
Nu ati citit toate postarile. Sunt situatii in teren cand banca la care faceti referire nu este in zona. La mine sunt 500m pana acolo, dar am vazut o postare in care se afirma ca banca este la o distanta de 4-5 km. de "locul faptei"...
Apoi, "migrarea" contului trebuie discutata si aprobata de membrii asociatiei, nu o face cine si cum vrea. Astazi este bine la ING, dar nu poti sa ne garantezi ca si poimane va fi la fel. Nu mai vorbesc de proprietari - unii au cont la o banca, altii la alta, pe unii nu-i deranjeaza 5 lei, pe altii i-ai rupt la buzunar. Bancile, toate vor sa castige cat mai mult - nu trebuie sa va explic eu ce si cum, uitati-va numai la comisioane si dobanzi.
Multa lume vorbeste despre acest topic in necunostinta de cauza. Daca ati fi in locul celor de la asociatii, va garantez ca discutiile ar fi altele. A merge la banca cu 6000-7000 lei in buzunar, nu este nicio placere, plus o multime de hartii ce trebuiesc completate, inregistrate. Unii "vad" avantaje la cei care umbla cu "cascavalul" la purtator. Poate ca stiu ei ceva,
Fericiti sunt cei care au banca chiar la parterul blocului, poti stabili/negocia proceduri convenabile, dar vedeti, aceste cazuri sunt foarte putine.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,domul latka ati fost tare cu OUG 113 /2009 ,chiar aveam nevoie de o baza legala in care sa-mi exprim nemultumirea.Am sa o trasmit presedintelui in cursul zilei de luni. Va multumesc mult si celorlalti pro si contra !
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 August 2019
codrutz2007, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am vreun merit în ceea ce privește Oug 113 /2009, meritul este al utilizatorului @mrays99 care a semnalat-o primul.

Chiar ma întrebam de ce orice furnizor de utilități, sau comerciant, la care plătesc de ani de zile prin OP, în banca sa, nu a semnalat aceasta problema, ca eu as mai datora niște bani, ca eu generez costuri :), cum declară niște personaje tare simpatice pe aici.

Oamenii nu pricep ca eu generez costuri doar băncii mele, cu care am contract și care ma taxează pentru serviciile ce mi le prestează.

Cea mai buna dovadă este ca orice banca are pe site o declarație cum ca se conformează Oug 113 și ca plătitorul prin OP nu datorează nimic.

Am și eu specimenele mele în Asociația unde sunt proprietar și care confunda lista de operațiuni din extrasul de cont, cu dovada ca eu sunt răspunzător de faptul ca în lista apare comisionul bancar la încasare.

Să ceară băncii o declarație cu semnătura ca acel comision e datorat de mine :), sa vad dacă banca poate face asa prostie.

I-am amenințat cu reclamația la Direcția Generala Antifraudă Fiscală, urmasa Gărzii Financiare menționată la art. 180 din Oug 113. Amenda minima este de 50000 RON.

Rămân în continuare la părerea ca dincolo de nepriceperea tovarășilor din asociații care mai susțin o atare inepție (am discutat și cu reprezentanți de la alte asociații din oraș care zâmbesc cind aud de prostiile spuse de colegii lor de breasla) e o invidie crunta pe cei care folosesc mijloacele electronice de plata.

Legal ei nu pățesc nimic dacă împart costurile administrative ale contului bancar al asociației pe CPI.
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2019
latka, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1 Dupa cum vi s-a spus si nu intelegeti oug 113 este asa cum scrie la inceput pentru institutii bancare nu pentru asociatii dar e greu la unii.
2 asociatia este formata din voi locatarii adica daca in mintea dumneavoatra a celor care spuneti ca asociatia ar trebui sa platesca scapati asta din vedere.

Adica pentru 5 lei care ii dati si de care vreti sa scapati este posibil sa platiti 15 pentru simplul fapt ca sunt altii care transfera online de foarte multe ori .

E ca la blocurile fara apometre.
Toata lumea lasa apa sa curga ca orocum platesc toti.

Daca ala care distruie 5 lei tot tie face asta pentru ca asa este corect desi pentru el este mai greu decat sa adine toate comisionele si sa le puna la cheltuieli comune.

Daca este vreunul care abereaza ca el in asociatia lui imparte comisionul platit la tranzactia unui locatar sa ne dea contul sa verificam si noi.

Banca BRD de exemplu are comision la depunere 0.6% 2 lei adica comision depunator.
Operatorul bancar poate trece peste regula si poate opta sa platesca comisionul asociatia.

Daca ceilati 100 insi care au mers la ghiseu si nu au delegatii(ca nu i-a intersat pana acum depunerea la ghiseu ca ei plateau doar online) au platit 2 lei sau 0.6% eu ar trebui sa nu am minte sa nu ii scad tot lui comisionul .

Asa cum ar fi nedrept sa nu iau comisionul de depunere celui care a depus, doar pentru ca operatorul a avut dtepturi marite, asa si la transfer este nedrept ca unii care duc la aparitia transferului ( aia care depun) sa creasca costurile celorlati .
Am transferuri in cont de 1 ban . Acum nu am comision dar inaite la Raiff era plin de 1 ban si 4 lei comision.
Si nu a transferat din rautate 1 ban ci pentru ca isi socotise singur penalizarile.

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)