avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. Este legal ce mi se pretinde?

Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision din partea CEC in fiecare luna cate 5 lei (adica 20 lei a patru luni ) .Intrebarea mea este ,Este legal ! Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:11, 17 Noiembrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai lasati-ne cu astfel de interpretari ambigue, deja exista lege in acest sens (OUG 113/2009) si ANPC recunoaste acest lucru, s-a discutat la alt subiect pe forum. Daca va intereseaza, in plus, seful expertilor contabili din zona in care locuiesc a confirmat ca acel comision pentru transfer bancar, la plata cheltuielilor de intretinere, intra la cheltuieli comune, conform art. 85 din legea 196/2018.

Cind se va modifica legea 196/2018 in parlament, in sensul dorit de dvs., sa ne dati de stire. Mai faceti o petitie sa va dea si temeiul legal pentru " caz in care comisionul poate sa nu intre in sarcina asociatiei de proprietari, ci a proprietarului care efectueaza plata catre asociatie". Scrieti-le ca exista deja o interpretare oficiala:
" În cazul în care o operaţiune de plată nu implică nicio conversie monetară, beneficiarul plăţii suportă preţul perceput de prestatorul său de servicii de plată, iar plătitorul suportă preţul perceput de prestatorul său de servicii de plată.
Beneficiarul plăţii nu poate solicita plătitorului un preţ suplimentar pentru utilizarea unui anumit instrument de plată."
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
latka, moderator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 113/2009 va fi inlocuita in luna decembrie cu o noua lege : 209/2019.
www.avocatnet.ro/articol_528...
"Însă nu doar băncile sau entitățile non-bancare care oferă servicii de plăți sau servicii de informare sunt vizate de posibile sancțiuni. Și comercianți ar putea fi sancționați, de exemplu, dacă solicită clienților lor să le plătească „orice fel de comisioane” sau un „preț suplimentar” pentru utilizarea unui anumit instrument de plată. În acest caz, însă, singura sancțiune aplicabilă este amenda. Doar că minimul este mult mai mare decât în cazul amenzii menționate mai sus (aici, vorbim de minimum 50.000 de lei). Maximul este același ca mai sus, adică 100.000 de lei."


Nu mai sunt art. 116 si 117 in forma din OUG113, insa se pastreaza prevederea ca fiecare sa-si plateasca comisioanele la prestatorul sau de servicii si, in plus:
Art. 144
Se interzice beneficiarului plății să solicite plătitorului un preț suplimentar sau orice fel de comisioane pentru utilizarea unui anumit instrument de plată.


Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2019
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)