Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision din partea CEC in fiecare luna cate 5 lei (adica 20 lei a patru luni ) .Intrebarea mea este ,Este legal ! Multumesc !
w_v_w_v
Utilizator 1din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Scrie ca cel care solicita extrase plateste conform contractului de cont curent , adica legea a spus ca daca apare un cost din cauza ta tu platesti.
La fel si la incasare.
Daca vreodata o sa ajungeti sa aveti o asociatie fara incasari proprii ci doar plati in cont sau depuneri la ghiseul bancii o sa aveti iar nemultumiri ca eu generez doar 1 cost ca fac un transfer dar platesc si pentru restul.
Pai de ce sa platesc pentru restul ?
In loc sa o tineti la infinit cu ideea dumneavoastra mai bine ati merge si v-ati inplica in asociatia de prosprietari sa faceti ceva concret nu asa sa comentati dupa margine.
La critica si ideii toti sunt bune dar in mijlocul jocului realizata ca e total diferit.
latka
Utilizator 2din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
D-na w_v_w_v , haideti sa terminam cu circul asta ieftin si cu toate ineptiile pe care le insirati pe banda rulanta (este ultimul mesaj pe care vi-l adresez, pornesc intotdeauna de la premiza ca interlocutorul de dialog are o minima onestitate intelectuala si intelege cit de cit ce spune un text de lege:
1. Spuneti ca OUG 113 are treaba numai cu bancile.Sa lecturam impreuna
Art. 1 Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează condiţiile de acces la activitatea de prestare a serviciilor de plată şi de desfăşurare a acesteia pe teritoriul României, supravegherea prudenţială a instituţiilor de plată, precum şi regimul privind transparenţa pentru condiţii şi cerinţe de informare privind serviciile de plată, drepturile şi obligaţiile corespunzătoare ale utilizatorilor serviciilor de plată şi ale prestatorilor de servicii de plată în contextul prestării de servicii de plată cu titlu profesional.
Deci, dupa cum vedeti se adreseaza tuturor. Adica si utilizatorilor serviciilor de plata, care pot fi, in cazul de fata, un proprietar care isi plateste prin OP intretinerea si un beneficiar-asociatia, care primeste acei bani in contul sau si care a semnat un contract in calitate de persoana juridica, cu o alta banca. Toate costurile bancare revin asociatiei
Puteti sa argumentati ca nu e asa ? Nu aveti cum. Pornesc de la premiza ca stiti ce e aia o persoana juridica,care nu are legatura cu o persoana fizica-proprietarul in sens de drepturi si obligatii strict juridice.
Asociatia este formata din noi - proprietarii, nu locatarii, dar juridic fiecare raspunde altfel in fata legii, raspunderea juridica a persoanei juridice nou create este total diferita de cea a oricarei persoane fizice , proprietar.
Aduceti-mi vreun argument ca nu e asa, si ca un proprietar raspunde in fata legii pentru prostiile pe care le face persoana juridica-asociatia. Ca suporta consecinte fizice, da, dar legal nu au treaba una cu alta (ca persoana).
2. Haideti sa va dau un exemplu concret legat strict de o alta cheltuiala administrativa. Presupun ca nu aveti blocuri cu ascensor in asociatie, dar macar stiti cum se impart cheltuielile administrative legate de aceasta proprietate comuna (pe CPI, daca nu stiati).
Ce spune legea in general:
Art. 75
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.
Adica de cheltuielile de intretinere legate de reviziile periodice sau de alte reparatii ocazionale ale liftului nici un proprietar nu scapa niciodata, iar de cheltuielile cu energia electrica scapa unii, daca hotaraste adunarea generala. Daca nu, nu.
Nu uitati ca ascensorul poate ca nu e folosit niciodata de anumiti proprietari, cit traiesc ei in acea proprietate. Iar altii se plimba si de 10o de ori pe zi. Genereaza costuri ? Genereaza. Spune legea ca cine genereaza 100 de costuri pe zi, trebuie sa plateasca de 100 de ori ? NU.
Contul bancar unic este obligatoriu prin lege:
Art. 20
(1) Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar.
(2) În vederea plății cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, datele de identificare ale contului bancar prevăzut la alin. (1) se comunică tuturor proprietarilor prin afișare la avizier, odată cu lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari.
(3) Prin datele de identificare ale contului bancar menționate la alin. (2) se înțelege numele titularului contului, banca la care este deschis contul, sucursala și codul IBAN.
E proprietate comuna si e la alegerea asociatiei, persoana juridica, reprezentata de presedinte si comitet executiv , sa fie deschis oriunde considera muschiuletii lor destepti, iar costurile se repartizeaza exact ca la ascensor. Ce costuri sunt ? Sa caste ochii.
Dar fara nici o exceptie. legea 196/2018 e clara in acest sens, se aplica art. 75 alin 4,nimeni nu e exceptat de la "intretinerea" acestei proprietati comune obligatorii prin lege.
Folosesc doar casieria veche, sa fiu sanatos, nu pot fi exclus de la plata cheltuielilor de administrare a contului curent bancar.
Dupa cum vedeti legea e extrem de clara, nu spune nimic despre nici un extras, si alte bazaconii. Alea sunt flotari intelectuale fara legatura cu acest subiect. Legea spune ca orice proprietar poate cere orice document de la asociatie si suporta doar plata copiei.
Art.28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
Prin urmare va rog sa nu mai aduceti in discutie acele argumente puerile, cererea unui document nu genereaza alte costuri, ci doar cele legate de copia documentului.
Dupa cum vedeti ma implic si in viata asociatiei dvs., cu explicatii strict pe textul juridic, in a mea m-am implicat iar cele expuse aici le-am prezentat "organelor" de conducere in forma scrisa (care bineinteles nu prea au priceput si nu prea citesc legea). Am convingerea ca acum va e totul clar. Ar trebui sa-mi multumiti.
codrutz2007
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna dimineata domnul latka ! Va multumesc mult pt ca ati contribuit aproape in totalitate la deslusirea acestui mister legat de comisionul bancar ! Administratorii se cred zei in fata legilor.Sa aveti o zi buna !
latka
Utilizator 3din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Legea 196/2018
Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.