S-a instalat, pe scară, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalația de gaze, și am fost pus la plată deși am centrală electrică. E corect?
Buna ziua,
Am un apartament intr-un bloc in care tocmai s-a instalat, pe scara, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalatia de gaze, conform legii in vigoare. Plata pentru aceasta lucrare a fost decisa nu pe cota parte indiviza ci pe numar de apartamente. Problema e ca sunt 8 apartamente (inclusiv al meu) care nu sunt conectate la instalatia de gaze si care au in apartamente centrale electrice. Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri:
1. Este corect sa platim pentru aceasta lucrare in conditiile in care nu suntem conectati la respectiva instalatie de gaze?
2. Este corect ca distributia cheltuielii sa se faca pe numar de apartamente dat fiind ca e vorba de o lucrare de modernizare la partile comune?
Nu stiu daca e relevant, dar mentionez ca atunci cand lumea a inceput sa se debranseze de la centrala de bloc (proprietate) si s-au instalat centralele de apartament nu am semnat ca sunt de acord cu acest lucru. Mai mentionez si faptul ca cele 8 apartamente nu isi pot instala centrale de apartament pentru ca nu au aerisire la bucatarie si la baie (exista refuzul Distrigaz pe proiect).
latka
Utilizator 5din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Pai scăpările de gaze se datorează doar unor lucrări făcută pentru proprietatea individuala. Dacă afectează pe ceilalți proprietari trebuie sa remediezi situația doar pe cheltuiala ta. Dacă centrala era comuna condominiului, doar atunci aveați dreptate.
Conducta de distributie a gazului strabate CASA SCARII. Prin urmare instalatia de PCI ori PSI asigura protectia condominiului in situatii de scapari GAZE. Adica toti proprietarii sunt indiviz protejati. Este o investitie de folosinta comuna si prin urmare disptribuirea costurilor investitiei se face raportat la numarul de proprietari. Sunt lucruri la care de multe ori trebie judecate cu bun simt si nu neaparat a face apel la ceea ce numim LEGE. Si bunul simt este o LEGE a bunei-cuviinte.
latka
Utilizator 4din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu foloseste tuturor, pentru ca acea conducta a fost montata nu de asociatie, ci de cei care si-au "imbunatatit" proprietatea individuala cu centrala pe gaz. Celorlalti li s-a interzis prin normativ tehnic sa beneficieze de asa ceva. Montarea sistemului de protectie pe scara nu se datoreaza vreunei marinimii de indiviz protejare, ci se datoreaza unei obligatii legale de a monta asa ceva. Cum centralele sunt individuale, atunci si repartizarea cheltuielii priveste doar pe cei care au introdus acea conducta in spatiul comun. Obligatia prin legea 196/2018 este sa nu afectezi pe ceilalti.
Daca era o centrala comuna de scara, aveati dreptate, dar in cazul de fata nu.
Asta e o judecata de bun simt, tehnic si legal. A fost obligatorie montarea acelui sistem de protectie, faptul ca protejeaza tot spatiul scarii e o consecinta indirecta. Sistemul a venit la pachet legal cu acea conducta.