avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a instalat, pe scară, sistemul de senzori pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a instalat, pe scară, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalația de gaze, și am fost pus la plată deși am centrală electrică. E corect?

Buna ziua,
Am un apartament intr-un bloc in care tocmai s-a instalat, pe scara, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalatia de gaze, conform legii in vigoare. Plata pentru aceasta lucrare a fost decisa nu pe cota parte indiviza ci pe numar de apartamente. Problema e ca sunt 8 apartamente (inclusiv al meu) care nu sunt conectate la instalatia de gaze si care au in apartamente centrale electrice. Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri:

1. Este corect sa platim pentru aceasta lucrare in conditiile in care nu suntem conectati la respectiva instalatie de gaze?

2. Este corect ca distributia cheltuielii sa se faca pe numar de apartamente dat fiind ca e vorba de o lucrare de modernizare la partile comune?

Nu stiu daca e relevant, dar mentionez ca atunci cand lumea a inceput sa se debranseze de la centrala de bloc (proprietate) si s-au instalat centralele de apartament nu am semnat ca sunt de acord cu acest lucru. Mai mentionez si faptul ca cele 8 apartamente nu isi pot instala centrale de apartament pentru ca nu au aerisire la bucatarie si la baie (exista refuzul Distrigaz pe proiect).

Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 14:27, 30 August 2019
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Consider ca este corect. Scapari de gaze pot avea loc si pe scari.Indirect sunt protejati toti propriatarii.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai scăpările de gaze se datorează doar unor lucrări făcută pentru proprietatea individuala. Dacă afectează pe ceilalți proprietari trebuie sa remediezi situația doar pe cheltuiala ta. Dacă centrala era comuna condominiului, doar atunci aveați dreptate.
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
latka, moderator
2 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conducta de distributie a gazului strabate CASA SCARII. Prin urmare instalatia de PCI ori PSI asigura protectia condominiului in situatii de scapari GAZE. Adica toti proprietarii sunt indiviz protejati. Este o investitie de folosinta comuna si prin urmare disptribuirea costurilor investitiei se face raportat la numarul de proprietari. Sunt lucruri la care de multe ori trebie judecate cu bun simt si nu neaparat a face apel la ceea ce numim LEGE. Si bunul simt este o LEGE a bunei-cuviinte.
4 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu foloseste tuturor, pentru ca acea conducta a fost montata nu de asociatie, ci de cei care si-au "imbunatatit" proprietatea individuala cu centrala pe gaz. Celorlalti li s-a interzis prin normativ tehnic sa beneficieze de asa ceva. Montarea sistemului de protectie pe scara nu se datoreaza vreunei marinimii de indiviz protejare, ci se datoreaza unei obligatii legale de a monta asa ceva. Cum centralele sunt individuale, atunci si repartizarea cheltuielii priveste doar pe cei care au introdus acea conducta in spatiul comun. Obligatia prin legea 196/2018 este sa nu afectezi pe ceilalti.

Daca era o centrala comuna de scara, aveati dreptate, dar in cazul de fata nu.

Asta e o judecata de bun simt, tehnic si legal. A fost obligatorie montarea acelui sistem de protectie, faptul ca protejeaza tot spatiul scarii e o consecinta indirecta. Sistemul a venit la pachet legal cu acea conducta.
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
latka, moderator
Am inteles faptul ca "... lumea a inceput sa se debranseze de la centrala de bloc (proprietate) ... ", recte, proprietate comuna.

In situatia in care hotararea AG este in sensul prezentat de catre dumneavoastra, la cele doua intrebari raspunsul este da, este legal.





Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Acord asociatie proprietari pentru racordare la teava gaz - pt centrala Abcd4 Abcd4 Buna, spuneti-mi va rog daca este nevoie de acordul asociatiei de proprietari pt obtinerea cotei de gaz si montarea unei centrale individuale. Precizez ca in ... (vezi toată discuția)
Senzorii de gaze obligatorii. luca luca luca luca Buna ziua! In cadrul asociatiei de proprietari ne confruntam cu o problema legata de instalarea senzorilor de gaze. In momentul de fata avem doua retele de ... (vezi toată discuția)